Článek Creative Sound BlasterX Katana

Creative Sound BlasterX Katana

Pavel Makal

Pavel Makal

18. 9. 2018 14:00 1
Reklama

Zvuk patří k neodmyslitelným činitelům v budování atmosféry při hraní. Ať už hovoříme o těžko identifikovatelných a notně děsivých tónech v hororech, burácení dělostřelecké palby v Battlefieldu nebo poslouchání tichých kroků soupeře v libovolném battle royale, kvalitní ozvučení může herní zážitek posunout na úplně novou úroveň. Ale možná jste na tom jako já a máte příliš malý pracovní stůl, na který se sofistikované soupravy reproduktorů zkrátka nevejdou. Ano, samozřejmě to částečně řeší (a v mém případě až dosud skutečně řešila) kvalitní herní sluchátka, jenže i ty nejpohodlnější kousky mě zkrátka při několikahodinových herních seancích začnou po čase otravovat. Proto jsem začal čím dál víc pokukovat po nějakém vhodném soundbaru, ostatně jedno takové zařízení využívám u televize. Společnost Creative nám na testování zapůjčila svůj Sound BlasterX Katana a po poměrně intenzivním testování musím říct, že se mi s ním bude velmi těžko loučit.

ÚTLÁ KRASAVICE

Katana v segmentu PC soundbarů nemá příliš velkou konkurenci, za zmínku stojí snad jen stárnoucí Razer Leviathan. I tak se ale nedá říct, že by mé nadšení pramenilo z pouhé znouzecnosti. Hned po rozbalení mě potěšila vkusným designem a především kompaktními rozměry. Samotný soundbar má na délku pouhých 59 centimetrů, na výšku 4,5 centimetru a hloubka pak činí 8 centimetrů. Váha činí 1,5 kila. S těmito rozměry není problém umístit zařízení pod monitor. Jediné, co vás může mírně limitovat, je délka kabeláže, která by rozhodně mohla být velkorysejší. Pokud jej ale logicky umístíte pod stůl, neměly by nastat žádné problémy. Tvar soundbaru je na okrajích mírně zkosený, což kromě estetiky mírně napomáhá také šíření zvuku do stran.V balení naleznete kromě soundbaru a subwooferu také držák pro instalaci na zeď a miniaturní dálkové ovládání.

Na zadní straně naleznete konektory pro optický kabel, mikrofon, 3,5 mm aux, USB flashdisk a microUSB na připojení k PC. Kromě toho Katana zvládá i připojení přes Bluetooth, snadno se k ní tedy můžete připojit třeba přes mobilní aplikaci Spotify. Bohužel kvůli primárnímu cílení na PC uživatele Katana nenabízí možnost připojení přes HDMI.

POZOR NA SOUSEDY

Katana sice umožňuje využívání virtuálního 7.1 prostorového zvuku (po připojení k PS4 nabízí Dolby Digital 5.1), ve skutečnosti se ale jedná o 2.1 zařízení s celkem pěti reproduktory – čtyři v samotném soundbaru a jeden subwoofer. Reproduktory navíc posiluje trojice zesilovačů. Patrně první věc, která vás po jejím zapnutí překvapí, je síla a hlasitost. Zcela upřímně, nikdy jsem se nedostal výše než na třetinu maximální hlasitosti a už tehdy jsem měl dojem, že mi asi brzy praskne hlava. Katana má velmi slušný výkon 75W a byla svědkem toho, kdy na mě poprvé v životě přišli rozhněvaní sousedi s požadavkem, abych koukal to volume zase stáhnout doleva. Tím, že budete mít soundbar pravděpodobně velmi blízko sebe, je jeho síla možná až zbytečná. Na druhou stranu, testoval jsem na něm Battlefield 1 a rozhodně to stálo za to. Katana si navíc slušně poradí i s hudbou. Obsahuje multijádrový procesor digitálního signálu a zvládá 24-bitový zvuk. Jak při hraní, tak při poslechu hudby či sledování filmů zní zvuk plně a značně nekompromisně.

Světelný systém Aurora Reactive zvládá 16.8 milionů barev a herní doupě umí proměnit v pořádnou diskotéku.

Pokud máte v oblibě různé barevné světelné efekty, které na herních periferiích zdomácněly, má pro vás Katana příjemné překvapení. Světelný systém Aurora Reactive zvládá 16.8 milionů barev a herní doupě umí proměnit v pořádnou diskotéku. Pokud vám ale světýlka nevoní, můžete je samozřejmě vypnout. Díky aplikaci Sound Blaster Connect 2 můžete velice pohodlně nastavovat různé zvukové i světelné profily (některé hry mají dokonce vlastní dedikované, které si můžete jednoduše stáhnout), případně si tvořit své vlastní. V základu jsou na výběr zvukové profily pro hraní, poslech hudby a filmy a také speciální noční režim. Skrz dálkové ovládání můžete kromě obligátní hlasitosti a přepínání tracků z vloženého USB flashdisku také nastavit zdroj signálu či ovládat zmíněné zvukové či světelné režimy.

Creative Sound BlasterX Katana
i Zdroj: Hrej.cz

SoundBlasterX Katana se v současné době prodává za cenu kolem 6 tisíc korun, což rozhodně není málo, na druhou stranu ji svým výkonem a vlastnostmi opodstatňuje. Jak jsem již zmiňoval na začátku, já sám jsem cílovým zákazníkem a Creative mi v Kataně poskytlo přesně to zařízení, které pro své herní/posluchačské potřeby hledám – výkonné, elegantní, všestranné a navíc velmi skladné. Samozřejmě se nevyrovná pečlivě nastavené soustavě reproduktorů, s tímto segmentem se ale ani do křížku nepouští. Pokud řešíte podobný problém jako já, rozhodně byste se o tohle zařízení měli zajímat. Svému doporučení asi nemohu dát větší váhu ničím jiným než prohlášením, že jsem plně rozhodnut zakoupit si svůj vlastní kus. Až na několik detailů, jako je absence HDMI připojení a poněkud lacině vypadající dálkové ovládání jsem totiž nenašel nic, co bych Creative vytkl. 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama