Corsair Nightsword RGB + Corsair MM350
i Zdroj: Hrej.cz
Článek Corsair Nightsword RGB + Corsair MM350

Corsair Nightsword RGB + Corsair MM350

David Plecháček

David Plecháček

2. 8. 2019 15:00 2
Reklama

Popsat a zhodnotit herní myš na poli několika normostran není lehký úkol. Kdokoliv, kdo to s hraním myslí alespoň trochu vážně a má počítač, nějakou má, a přesto by o ní dokázal přinejlepším říct, zda je pohodlná, ergonomická, kolik má tlačítek, a samozřejmě jestli svítí. Dopomůže vám ale nový kus hardwaru k lepším výkonům? Možná, spíše ale ne. Myš je v tomto ohledu specifická, musí padnout přesně do ruky a po čase si na ní musíte zvyknout takovým způsobem, že byste vlastně ani neměli vědět, že ji máte pod rukou. Dle mého je to ta nejlepší možná pochvala, kterou si Corsair Nightsword RGB může odnést. A navíc fakt svítí!

MOUSE, MAUS, RATÓN, RATO, SOURIS, MYSZY... MYŠ

O ergonomii asi nemusí být řeč, většina kvalitních výrobců už nemá problém vytvořit myš vyprofilovanou přesně do vaší dlaně. Nightsword není výjimkou. Na první pohled se sice zdá být vyšší než konkurenční modely, výška ale přesně odpovídá tomu, abyste si položili zápěstí na stůl/podložku a nechali dlaň obepnout bytelnou konstrukci. Kromě dvou profilovaných základních tlačítek potěší i „odpočívadlo“ na palec, tedy boční výčnělek, kam si jej můžete položit v případě, kdy s ním neovládáte klávesy po stranách. Esteticky sice tento prvek modelu příliš nepřidává, zato pohodlnosti ano. Myš bohužel nemá žádné měnitelné prvky vyjma závaží (o nich později), tudíž pokud byste jej chtěli vyměnit například za větší počet kláves, není to možné. A v neposlední řadě je evidentní, že je Nightsword tak jako většina myší určený pro praváky.

Nightsword není nijak zvlášť divoký, přesto je moderní a s citlivě osazeným RGB podsvícením může dobře fungovat pro někoho, kdo si nepotrpí na extrémy.

Konstrukce je ve větší míře pogumovaná s výjimkou tlačítek. Ani v letních dnech se tak nestane, že by vám v ruce plavala. Pogumované je i kolečko, což je s ohledem na ovládání příjemné, vzhledem k vyššímu vzorku se ale z dlouhodobého hlediska bojím o usazování nejrůznějších nečistot. Ostatně celá přední prostřední část je výrazně vykrojená, což je sice na pohled hezký designový prvek, co se týče čistoty už ale ne tak praktický, Na druhou stranu si můžete být jistí, že vám do nitra Nightswordu nenapadají nečistoty ani nežádoucí prach.

BETTER TOGETHER

Vzhled je stoprocentně jedním z nejdůležitějších aspektů, dle kterých se budete rozhodovat, ale zároveň jej není třeba nijak zásadně rozebírat, protože se na něj můžete podívat na přiložených obrazcích a v traileru. Summa summarum není Nightsword nijak zvlášť divoký, přesto je moderní a s citlivě osazeným RGB podsvícením může dobře fungovat pro někoho, kdo si nepotrpí na extrémy a nešílenější exempláře, které by mu z domova udělali v lepším případě diskotéku, v horším cirkus.

Mnohem důležitější je ale funkčnost, na jejíž zjištění je potřeba poněkud více času než na prohlížení propagačních materiálů. Nightsword ve svém nitru ukrývá místo na dodatečná závaží, tak jako u některých současných gamepadů. Těchto závaží se dá do myši umístit až šest, přičemž sám preferuji nejtěžší, až o čtvrtinu váhy navýšenou variantu (137 gramů), která dovolí být dle mého co nejpreciznější. Při klouzání po povrchu vám totiž nepřijde, že by byl Nightsword těžítkem, ale při hraní her vám umožní být mnohem přesnější a zastavit svůj pohyb na pětníku přesně tam, kde byste chtěli. Ať už volíte cokoliv, samotná možnost volby je jednoduše skvělá. K preciznosti, především u akčních her, vám dopomůže ještě speciální tlačítko ovládané palcem, které v mžiku sníží DPI na minimum a umožní vám doměřit těch několik milimetrů, abyste dali někomu ránu přímo doprostřed čela, nebo abyste ořízli obrázek přesně v řadě pixelů, kde chcete.

DPI

U počítačových myší můžete pravidelně nalézt údaj DPI – dots per inch. Zjednodušeně řečeno jde o rychlost, kterou je myš schopná vykonat. Trochu přesněji jde o to, kolik pixelů je myš schopná urazit pohnutím myši o jeden palec, tedy cca 2,5 cm. Čím vyšší DPI, tím více pixelů urazí. Stačí tak nepatrný pohyb a kurzor se výrazně pohne. Naopak nižšší DPI vyžaduje rozmáchlejší pohyb k tomu, aby kurzor urazil stejnou vzdálenost. Rychlost kurzoru jde ale regulovat i jinak, a tak je DPI častým svárem hráčů.

Samozřejmostí jsou další funkční tlačítka poschovávaná v odlehlejších částech hardwaru. Jedna dvojice se ovládá též palcem, druhá ukazovákem pod úrovní scrollovacího kolečka. Dvojice tlačítek po levé straně „spouště“ mění akorát rychlost DPI. Hovoříme tedy o šestici tlačítek plus o jednom na domiřování (a pochopitelně jednom schovaném v kolečku), ale asi vás nepřekvapím, když řeknu, že jsou umístěné tak, abyste je mohli pohodlně použít, ale zároveň je směle ignorovali a jejich přítomnost vás nijak nerušila. Bavíme se nicméně o herní myši, která je dle Corsairu určená na hraní stříleček a MOBA her, tudíž očekávám, že vám spíše přijdou vhod. Dokonce bych řekl, že někomu zdejší sada může připadat relativně malá, ale jenom bych se opakoval – Nightsword není ani přes cenovku 80 dolarů žádný extrém.

ŘEČÍ ČÍSEL

Přecházíme od obecného ke konkrétnímu. Všech deset tlačítek (8 + RMB, LMB) si můžete naprogramovat v programu iCue. Jedná se o další aplikaci, která má na starosti správu Corsair zařízení, a v němž nastavíte první poslední. Kromě volby DPI v hodnotě od 100 do 18000 si můžete naprogramovat i jednotlivé profily. Jednak právě tři úrovně DPI, čili zvolíte si rychlost pro první, druhou a třetí úroveň, zvolit si DPI u Sniper režimu, ale také co mají dělat jednotlivá tlačítka, a všechna tato nastavení si můžete uložit i přímo do paměti Nightswordu. V iCue lze samozřejmě zvolit i režimy podsvícení - tedy barvy, jak často se mají měnit, případně kdy a kde se tak má stát - ale taktéž vám pomůže zkalibrovat rychlost/klouzavost určitého povrchu, případně nastavení váhy tak, aby byla vaše myš vyvážená podle vašich představ nebo preference s ohledem na těžiště.

Ne každý má rád zvuk „drhnutí“ optické myši po dřevěné desce vašeho stolu, anebo máte lesknoucí se povrch, a musíte si pod myš pořídit podložku. Tak či tak, i na vás Corsair myslel – s podložkou MM350

Zajímavou volbou je možnost nastavení tzv. polling rate. Zjednodušeně řečeno jde o to, jak často vaše myš komunikuje s vaším počítačem. Na výběr je odezva co každých 8 milisekund, 4, 2 a 1, čemuž odpovídá 125 Hz, 250 Hz, 500 Hz a 1000 Hz. Z logiky věci ve hrách potřebujeme co nejrychlejší odezvu pro co nejmenší input lag, tudíž 1000 Hz s odezvou 1 milisekundy, ale myš tím zatěžuje procesor. Ne nijak zásadně, ale vliv to má. Obvykle se ale ve hrách nedoporučuje jít pod 500 Hz, reakční doba je poté až příliš velká. Nepředpokládám, že byste volili s ohledem na vaše CPU, jde ale také o to, že jste dosud mohli být zvyklí na nižší hodnoty jednoduše proto, že vaše myš vyšší neměla. Je tak dobré vědět, že si i zde můžete zvolit to, co preferujete a nemusíte si zvykat na něco nového.

JAKO V BAVLNCE

Ne každý má rád zvuk „drhnutí“ optické myši po dřevěné desce vašeho stolu, anebo máte lesknoucí se povrch, a musíte si pod myš pořídit podložku. Tak či tak, i na vás Corsair myslel – s podložkou MM350. Tu můžeme jen těžko hodnotit, jedná se o klasickou podložku bez moderních vymožeností, např. Bez podpory zápěstí, bez podsvícení, bez dodatečného USB hubu... bez všech opičáren okolo. V jednoduchosti je krása, možná si říkáte. A přesto, mně MM350 příliš nevyhovuje. Je to dané jednoduše svou velikostí. Jakožto podložka „pouze“ pod myš je svými rozměry 450 x 400 mm až příliš velká, a naopak malá, aby posloužila jakožto podložka i pod klávesnici. Pokud máte u svého počítače dostatečně velkou plochu a klávesnici máte schovanou ve vysouvacím šuplíku (což ne každý preferuje), jste za vodou a podložka je přesně pro vás. Pokud si svou pravou rukou potrpíte na menší DPI a rozmáchlé pohyby, je MM350 taktéž stvořená jenom pro vás.

Pokud ale toho prostoru nemáte zase tolik, je černá měkčená deska až moc velkým soustem. Corsair ale prodává i variantu XL Extended, která s rozměry 930 x 400 mm sice příliš prostoru neušetří, ale přesně už pokryje i prostor pro klávesnici. Je tak potřeba rozmýšlet, kterou z nich potřebujete – a jestli vůbec nějakou. Přiznejme si, že to hlavní se ukrývá v Nightswordu, kde se s ní budete pohybovat je už vedlejší.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama