Článek Corsair K60 RGB Pro (Cherry Viola)

Corsair K60 RGB Pro (Cherry Viola)

Radek Raudenský

Radek Raudenský

14. 10. 2020 08:30
Reklama

Trh s klávesnicemi lze rozdělit na dvě velmi rozličné skupiny, a to membránové a mechanické. Membránové klávesnice se chtějí velmi často od své konkurence odlišit zevnějškem. Makro klávesy navíc, různé podsvícení nebo extravagantní vzhled plastového provedení jsou na denním pořádku. Jejich membránové vnitřnosti jsou ale prakticky vždy identické. U mechanických klávesnic jde o pravý opak. Zevnějšek bývá obdobný – obdélníkový tvar, kovový plát na vršku a mechanický základ. Právě ten je ale alfou a omegou. Je totiž velký rozdíl mezi tím, jestli si vezmete červené spínače od Cherry, modré od Outemu nebo zelené od Razeru.

Přesně s takovým vědomím nyní sepisuji recenzi nové klávesnice Corsair K60 RGB Pro. Ta výše zmíněné atributy splňuje – tvar i kov jsou tradiční, hvězdu večera ale hrají zcela nové spínače Cherry Viola mířící na trh s levnějšími klávesnicemi. Jak si tato klávesnice od renomovaného výrobce vedla a je klávesnice skutečně „levná“?

VZHLED

Corsair K60 přichází celkem ve čtyřech variantách, přičemž my jsme měli k dispozici K60 RGB Pro, tedy variantu s RGB podsvícením. Mimo tu je možné zakoupit i verzi s opěrkou či klávesami s nízkým zdvihem. V základu jsou ale všechny stejné – rozměry 441 x 137 x 35 mm, klasický obdélníkovitý tvar s ostrými rohy včetně numerické klávesnice. Fungují zde klasické mediální klávesy pro přepnutí skladby, zvýšení hlasitosti nebo uzamčení klávesové zkratky Alt+Tab. Na vrchu se pak nachází hliníkový rám, který ale působí velmi elegantně, je totiž zbarven do černa a společně s broušeným vzorem tvoří vkusný doplněk hráče i pracujícího člověka. Jinak se klávesnice obejde bez dalších doplňků jako jsou dedikované mediální nebo makro klávesy. Bohužel nepočítejte ani s odnímatelným USB kabelem nebo náhradní USB zástrčkou.

Společnost Cherry se údajně rozhodla „skončit“ s membránami a přinést mechaniku i těm, kteří by si jinak klasické spínače nemohli dovolit.

Jakožto partner Cherry má výrobce Corsair možnost namontovat nové spínače do svých klávesnice jako první. Recenze se tedy bude týkat hlavně jich. Jejich tělo je tvořeno z průhledného bílého plastu, díky individuálnímu osvětlení jednotlivých kláves pak působí osvětlení živě. Tomu napomáhají i plastové klávesy, které Corsair zvolil. Nejsou ani zdaleka tak hluboké, jako tomu u mechanických klávesnic bývá zvykem, díky čemuž odhalují maximum z již zmíněného plastu.

SPÍNAČE

I když nechci zpracování klávesnice nijak hatit nebo opomíjet, věnovat se budu hlavně novým spínačům Cherry Viola. Celková konstrukce je od klasických MX spínačů značně rozdílná, a to zejména kvůli tomu, že míří na nižší cenovou hladinu. Společnost Cherry se údajně rozhodla „skončit“ s membránami a přinést mechaniku i těm, kteří by si jinak klasické spínače nemohli dovolit.

Konstrukce Viola se skládá ze čtyř částí – do bílého těla je usazen průhledný plast. Ten přebírá roli usazení klávesy, kterou má navíc stabilizovat zvýšený rám, díky němuž se klávesy tolik neviklají. Zbytek spínače tvoří pružina a kovový „V-Shape“, který zaručuje precizní kontakt.

Rozdíl v používání je ve srovnání s klasickou řadou Cherry MX znatelný. Celková trasa klávesy činí 4 milimetry, přičemž se stisk registruje v polovině. Udávaný odpor je 45 g, v polovině trasy se ale zvyšuje na 75 g. Ve skutečnosti kvůli tomu Viola imituje dražší MX Red spínače tak nějak napůl – Viola mají sice stejné vlastnosti, i přesto se s nimi ale pracuje zcela jinak. Při stisku totiž nedoráží tak tvrdě jako řada MX Red, kterou má Viola v budgetovém trhu zastávat a připomíná spíše membránové klávesnice než „tvrdou“ mechaniku. Musím ale přiznat, že „CrossLinear“, jak Cherry cestu klávesy nazývá, vám díky většímu odporu zprostředkuje dobrý pocit ze stisku klávesy, a tedy jistotu kontaktu. To je dle mého naprosto ideální pro práci a občasné hraní. Po každodenním používání po dobu jednoho týdne je ale námaha znát a rád jsem se vracel k pocitově lehčím MX Red.

Corsair K60 RGB Pro (Cherry Viola)
i Zdroj: Hrej.cz

Původní plán Cherry byl dát uživateli možnost jednotlivé spínače z klávesnice vyjmout a případně je nahradit novými, o kterých nejspíše v budoucnu ještě uslyšíme. Slouží k tomu dvě páčky na horní a dolní straně spínače. Corsair ale tuto vlastnost bohužel zatrhnul a pokud se zákazník rozhodne spínač vyjmout, ztrácí záruku. To je velká škoda. Pro mě osobně by tato možnost byla skvělá – Cherry Viola bych využíval na psaní, k večeru bych si pak jen pár určitých kláves vyměnil kupříkladu za herní Cherry MX Red.

PŘIZPŮSOBENÍ

Jak už to u podobných produktů bývá, dostanete ke svému zařízení i možnost přizpůsobit si jej dle vaší libosti. U Corsairu k tomu slouží program iCue. Podporuje všechny zařízení Corsair, se kterými je mimo jiné možné nastavit synchronizaci. Podporu konkurenčních periferií nebo komponentů ale logicky neočekávejte. Jinak v menu naleznete vše, co byste od podobného programu čekali. Můžete nastavit různé styly osvětlení, navíc je možné jednotlivé efekty kombinovat. Nechybí ani tvorba maker a jim určených kláves. V tomto ohledu není co vytknout.

HODNOCENÍ

Koupi klávesnice bych v zásadě doporučil, je tu ale jeden háček. Klávesnici jako takové se nedá nic vytknout – zpracování je skvělé, broušený černý hliník mě designově nadchnul a osvětlení je také velmi efektní. Problém mám ale se spínači, respektive s jejich účelem. Pokud nebudeme hledět na cenu, fungují dobře a Cherry se opět povedlo vyrobit produkt, který si zcela jistě najde své fanoušky, rozhodně nejde o fiasko. K60 Pro bude ale v Evropě stát zhruba 130 euro, v přepočtu 3500 korun. A to už je docela dost. V našich končinách jde za tuto cenu bez problémů koupit klávesnice s klasickými MX spínači. Ve slevě můžete sehnat prověřený „vrcholný kus“ klávesnic Kingston HyperX Alloy FPS už za 1500 korun. Samozřejmě je to starý model, spínače jsou ale stále stejné a fungují špičkově. Pokud bude chtít Cherry s Viola spínači definitivně vytlačit membrány, bude muset nejdříve podkopat svůj vlastní úspěch a rozšíření napříč trhem herních klávesnic a cenu hodně ořezat. Pokud byste za nějaký čas našli K60 Pro za 2500 korun, neváhal bych. V tuto chvíli je ale třeba koupi velmi dobře promyslet.

Celkově ale mohu klávesnici doporučit. Jak pro hráče, tak pro ty, kteří by chtěli něco lepšího a pohodlnějšího na práci. Pokud se nemůžete rozhodnout mezi jednotlivými spínači Cherry MX, je Viola dobrým kompromisem. Celkem obstojně zastoupí potřebu psaní i hraní. Jen ta cena…

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama