Článek Corsair HS70

Corsair HS70

David Plecháček

David Plecháček

1. 6. 2018 13:30 8
Reklama

Přiznávám, že si často vystačím s málem. Proto k televizi nepotřebuji audio sestavu za několik tisíc, bez níž bych si cokoliv, na co zrovna budu mít chuť, neužil. Zároveň ani nejsem příznivcem hraní se sluchátky, které sice nabízí mnohem intenzivnější prožitek a kulisu k dění na obrazovce, ale zase člověka zbytečné izolují. Na druhou stranu už jsem se i já dostal do fáze, že televize mé okolí ruší. Má přítelkyně začala být doslova alergická na hlášky, které slýchala večer co večer, a „Die, die, die!“ se stalo u nás doma takovým drobným running jokem – nebo důkazem, že už mi z těch her vážně hráblo. Takže sluchátka. Jenže která? Společnost Corsair rozhodla za mě. Jako na zavolanou nám nabídla test zbrusu nového modelu, který by měl být vyrobený přímo na míru všem hráčům. Tedy i mě. A řeknu vám, rozhodla dobře.

UNBOXING

Corsair HS70 není levnou srandou, to by asi mělo padnout hned v úvodu. Jenže pokud vybíráte ze segmentu zařízení, které jsou vyrobeny i s ohledem na konzole, v našem případě na PlayStation 4, za kvalitnější sluchátka si budete muset obecně připlatit. Na oplátku ale můžete čekat zpracování na adekvátní úrovni. Z těchto sluchátek je na první pohled vidět, že platíte za exkluzivní zboží. Obsah balení není nikterak bohatý, co tam být nemusí, to tam ani nenajdete. Kromě samotného hlavního zařízení je v něm dongle, s jehož pomocí se sluchátka bezdrátově připojí jak k PC, tak ke konzoli. Corsais HS70 totiž nespoléhají na kabel a tradiční připojení přes 3,5mm jacka, a vy si tak můžete užívat volnosti, kterou dopřává technologie Bluetooth.

To nejzásadnější, čím se HS70 chlubí, je 7.1 prostorový zvuk. Jinými slovy se jedná o osmikanálový audio systém používaný například z domácích kin.

Absence jacka by vás nicméně mohla nemile překvapit ve chvíli, kdyby vás napadlo používat novinku připojenou třeba k mobilnímu telefonu. Máte smůlu. Připojení totiž probíhá pouze prostřednictvím malého USB udělátka, které připojíte jak k počítači, tak ke konzoli. A i když si člověk říká, že Bluetooth používá i váš všudypřítomný kamarád, tvrdě narazíte. Fakt, že sluchátka alternativně fungují jen přes USB konektor, tak výrazně snižuje možnost jejich použití. Zapomeňte na to, že s nimi vyrazíte kamkoliv ven, že je použijete nějak jinak, než s počítačem/konzolí. Společnost Corsair tak vytvořila novinku jen na jedno použití. Víte, jak to myslím. Ale pokud s tím počítáte, moc věcí, na které si člověk může stěžovat, není.

Pojďme nicméně doprobrat, co vlastně dostanete. Samozřejmostí jsou popisovaná sluchátka, již zmíněný dongle, USB kabel sloužící k propojení sluchátek s PC/konzolí a k jejich nabíjení, a také mikrofon. Ten lze od sluchátek úplně separovat, pokud jej pravidelně nepoužíváte. Zdířku, do které se mikrofon s husím krkem nasadí, na sluchátkách zakrývá silikonová záslepka. Jako zatím drží… ale jsem zvědavý, kdy mi někde vyklouzne a já už jí pochopitelně nenajdu. Zas tolik by se nestalo, to přiznávám, ale protože by ve sluchátkách zůstala nevzhledná díra, do které by se akorát tak prášilo, byl bych radši, kdyby záslepka působila více ztrátyvzdorně.

K MERITU VĚCI

Pokud po sluchátkách toužíte, zřejmě víte, co dostanete na papíře. Mnohem důležitější je funkčnost. To nejzásadnější, čím se HS70 chlubí, je 7.1 prostorový zvuk. Jinými slovy se jedná o osmikanálový audio systém používaný například z domácích kin. Sestavu, v níž se pojí tři přední kanály, čtyři tzv. surroundy, které tvoří především prostorovou kulisu, a subwoofer, oceníte zejména při sledování Blu-ray filmů a pochopitelně i při hraní her. Dva dodatečné kanály oproti stále rozšířené sestavě 5.1 jsou ve vykreslování okolního prostoru k nezaplacení. Jistě, při poslechu hudby je nijak neoceníte, neboť ta se spoléhá na klasické stereo, ale hry, to je jiná písnička.

Poslech hudby a hraní her je mnohdy úplně jiná disciplína s úplně jiným výsledkem. Corsairu se ale podařilo skloubit obě dvě činnosti, ke kterým budete HS70 používat. Je jedno, co si budete zrovna pouštět, v mém případě šlo nejčastěji o nejrůznější skladby s častým orchestrálním doprovodem, které byly pohlazením po mé snílkovské duši. Ať už ale šlo o herní soundtracky, moderní skladby nebo starší fláky, novinka si s nimi poradila dobře, aniž by bylo potřeba cokoliv měnit v ekvalizéru. Pokud ujíždíte na písničkách s výraznými basy, budete možná až překvapení, jak uspokojivě z HS70 zní. A pokud si nějaký umělec dostatečně vyhraje i s prostorovými efekty, budete v sedmém nebi. Podvědomě si možná budete hmatat za levé ucho, kde se nachází zesilování zvuku, abyste si přidali další dávku zvukového opia. Pozor ale, ať to nepřeženete. Nejhlasitější nastavení se dá s trochou nadsázky použít jako malý přenosný reproduktor.

JSME TU KVŮLI HRÁM

Superlativy není potřeba šetřit ani v případě výkonu ve hrách. Je jedno, co budete hrát, prakticky vás nemá co zklamat. Je ale pravda, že někdy více kanálů využijete a jindy vám budou absolutně k ničemu. Samozřejmě, že nejvíce pověstné muziky poznáte v akčně založených hrách, například v úvodu naznačované multiplayerové střílečce od Blizzardu. Snadno se podle zvuku můžete orientovat na bojišti a rozeznávat, kde co lítá. To se prakticky dá vztáhnout na jakoukoliv first-person střílečku. Ještě více na mě ale sluchátka zapůsobila v Elite: Dangerous. Nově nalezená láska mne uhranula i tím, jak je ozvučená. Otázka je, komu vlastně připadají kladné body, autorům ze studia Frontier, nebo designérům z Corsairu?

Tichý vesmír není rázem zdaleka tak tichý. Mnohem více než nekonečný prostor budete se sluchátky na uších cítit klaustrofobický kokpit vesmírné lodi a plavidlo samotné. 

Výsledek mnohdy záleží na kombinaci obojího. Elite je mimořádně skvěle ozvučená hra, v níž budete mít neustálé nutkání otočit se a podívat se, co za skřípot se to vlastně za vámi ozývá. Tichý vesmír není rázem zdaleka tak tichý. Mnohem více než nekonečný prostor budete se sluchátky na uších cítit klaustrofobický kokpit vesmírné lodi a plavidlo samotné. Troufám si tvrdit, že by Elite zněl dobře i na peckách, respektive ano, on s nimi vážně dobře zní, ale HS70 (a prostorový zvuk a všechno to okolo) povznáší výsledek na novou úroveň. Ne, pro člověka jako já by to asi nebyl důvod letět do obchodu a okamžitě novinku kupovat, ale ta změna atmosféry člověka udeří jako neviditelné kladivo.

Corsair HS70
i Zdroj: Hrej.cz

Naopak existují hry, v nichž oceníte celkovou kvalitu a bonus v podobě sestavy 7.1 vám bude prakticky ukradený. Jakékoliv hry z pohledu třetí osoby, adventury, strategie… asi víte. Stačí si změnit pohled v Gran Turismu a i tam bude výsledek jiný. Zatímco při pohledu zevnitř není co vytknout, zvenčí už cítíte určitou změnu. Vozidla někde za vámi uslyšíte, ale celkový feeling se v otevřeném prostoru vytrácí. A tak je to všude. Prakticky nikde ale nebudou sluchátka horší než jiné libovolné zvukové osazení, a je jen otázkou, jestli vám hra umožní těžit z toho něco navíc. Ale to platí více méně i o dalších výrobcích a jejich zařízeních.

KORZÁŘI OSOBNĚ

Model HS70 váží všehovšudy necelých 340 gramů, nepatří tedy k těm nejlehčím. Někomu bytelnější sluchátka vyhovují, někdo preferuje poněkud vzdušnější konstrukci. Každopádně i přes vyšší váhu se ani po delším nošení neozývá hlava ani krční páteř. Ostatně ani oblouk přes hlavu není prakticky cítit, vrchní plast je totiž překrytý dostatečně měkkou diagonálně prošívanou koženkovou výztuží, která jednak vypadá elegantně, ale také je evidentně účelná. Koženkové jsou i měkčené náušníky, které sice též vypadají kvalitně, ale zároveň ne nerozbitně. Nezbývá, než věřit, že se při obyčejném zacházení neprotrhnou. Jedná se nicméně asi o nejchoulostivější část sluchátek.

Za rozumný peníz dostanete kvalitní, bezdrátová sluchátka, která na nabití vydrží okolo 15 hodin, během kterých vás designem spíše umírněný kousek prakticky nezklame.

Ta jsou tak akorát velká a příjemně sedí na uších. Ještě lépe sedí na hlavě a člověk prakticky nemá pocit, že by mu měla nějakým způsobem spadnout, ani ve chvíli, kdyby hráč znenadání trhnul hlavou. Co já vím, třeba jste u hororových her taky poseroutky jako já?! V takové chvíli asi úplně neoceníte, jak dobře izolují okolní ruch, ale obecně je tato vlastnost k užitku. Ostatně sluchátka dobře izolují i v opačném směru a lidé kolem vás neslyší, co k vaším uším doléhá smerem z reproduktorů. Kapitolou samou o sobě je mikrofon. Díky husímu krku jej lze ideálně nasměrovat před řečníkova ústa, důležitější nicméně je, jak krásně a čistě snímá zvuk. Mikrofon tak rozhodně předčil veškerá očekávání a řadí se mezi ty lepší.

BONUS?

Hrajete-li na PC, rozhodně není od věci stáhnout doporučený software, s nímž si můžete užít ještě více zábavy a přizpůsobit výkon vaším potřebám. HS70 se při dobrém nastavení jeví ještě o řád lépe. Na konzolích ale taková možnost neexistuje. Ne, že by to uživatele limitovalo nebo bez porovnání mělo tížit, je to ale škoda. Obecně ale za rozumný peníz dostanete kvalitní, bezdrátová sluchátka, která na nabití vydrží okolo 15 hodin, během kterých vás designem spíše umírněný kousek prakticky nezklame.

Technické specifikace:

Hmotnost: 340 g
Konektor: USB 2.0
Citlivost: 111± dB
Impedance: 32 Ω
Frekvenční rozsah sluchátek: 20 - 20 000 Hz
Frekvenční rozsah mikrofonu: 100 - 10 000 Hz
Dosah: 12 m
Výdrž baterie: 16 hodin
Podporované systémy: Windows 7 a novější, PS4

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama