Článek Turistou v Silicon Valley, sraz u Googlu

Turistou v Silicon Valley, sraz u Googlu

Ondřej Švára

Ondřej Švára

9. 12. 2011 23:27
Reklama

Pokud chcete ve světě počítačového byznysu něco znamenat, miliony na účtu nestačí. Nezáleží na tom, jak moc je váš nápad momentálně úspěšný, důležitá je budoucnost a ta se buduje pomocí kontaktů. A nikoliv těch internetových. Těch osobních. I dnes se totiž důležitý byznys dělá z očí do očí, na facebooku vám ruku nikdo nepodá a věděl to i Mark Zuckerberg, když před pár lety balil kufry do Kalifornie. Právě tam, na sanfranciském pobřeží, koupil několik nemovitostí a postupně z nich udělal facebookovou centrálu. Za sousedy dostal Adobe, Apple, Hewlett Packard, Oracle, Google, Nvidii, eBay, Intel... Zuckerberg teď podniká v Silicon Valley. Tam, kde "musejí být všichni".

Silicon Valley je pro jihozápadní USA dost netypický region. Kvůli studeným proudům od Tichého oceánu tu léta stojí za kulich, a tak místo skvělých podmínek pro natáčení Pobřežní hlídky se musí tenhle sedmimilionový triumvirát San Jose-San Francisco-Oakaland chlubit něčím jiným. Chlubí se největší koncentrací ušmudlaných manažerských košil na kilometr čtvereční -Silicon Valley je oficiálním domovem většiny důležitých IT firem světa. Kdo tu není, jako by pro tenhle byznys neexistoval.

Stavitelská tlačenice

Magazín Fortune označil Silicon Valley za epicentrum informačních technologií. Třetina obyvatel tu má vysokoškolský titul a pracuje v sedmi tisících technologických firmách s osmadvaceti tisíci pracovními místy. Na první pohled má manažerská idyla v Silicon Vallye vlastně  jenom jeden problém. Ale zase dost závažný. Tahle oblast možná už brzy dosáhne svého zenitu. Ne snad duchovního, nýbrž zcela prakticky stavitelského. Kvůli pověsti tu chce být skutečně každý, kdo potřebuje v IT branži něco znamenat, a firmy se sem hrnou vlastně od poválečného období. Silicon Valley však není nafukovací a kvůli vysoké poptávce a malé nabídce už tu dnes vlastněná parcela není ani tak otázkou praktičnosti, jako spíš prestiže. Nejde o to, že je fajn  působit v centru dění a mít poblíž zdroj vědění z věhlasných univerzit jako Berkeley či Stanford. Teď už tu mohou být jen ti nejsilnější.

Kvůli neodstatku místa jsou dnes pozemky v Silicon Valley stejně drahé nebo i dražší než na newyorském Manhattanu. Vhodná komerční plocha tu zkrátka ubývá a hodnota parcel roste. A nikdy nejde o zelené louky, ty se dávno zastavěly. Situace je taková, že v Silicon Valley se s pozemky kupují hned i hotové domy po někom, kdo je zrovna opustil, anebo výhodně prodal.

A někdy vlastně ani peníze nehrají roli. I Steve Jobs, když letos vykupoval pozemky v Cupertinu pro stavbu nové obří centrály Applu v architektonickém stylu UFO, potřeboval souhlas místní radnice, protože zkrátka stavěl v poloindustriální části s již existujícími budovami a parkovišti. A tak musel poslouchat diktát radních. Ti mimo jiné požadovali wifi internet zdarma pro místní obyvatele. I taková jednání se dnes v Silicon Valley vedou s největšími plátci daní.

I bohatí se stěhují

Jako medicinbal v klenotnictví si v Křemíkovém údolí vlastně donedávna připadal i onen Facebook - skoro virtuální podnik, řekli byste. Jenže i ten potřebuje vhodné prostory na administrativu a už i Zuckerberg ví, jaký je to v Silicon Valley problém. Je tu zkrátka těžké zakotvit. Z harvardských kolejí se Facebook nejprve stěhoval do podnájmu v rodinném domku při cestě z Menlo Parku do Palo Alta, pak se přesunul do větší budovy v dolní části tohoto města a v roce 2009 našel útočiště v nedalekém "hangáru" po firmě Hewlett Packard. Ale tam zůstal jen necelé dva roky. Během letoška přebral ještě větší prostory po zavřených Sun Microsystems. Až nyní se facebook de facto usazuje.

Ale dost lamentování. Silicon Valley je sice divoké jako mraveniště po dešti, ale na druhou stranu to, co se zdá obtížné pro nově příchozí firmy, se naopak jeví výhodné pro lidi, kteří do Údolí nejedou za obchodem, ale jen za poznáním. Pro turisty. Ty počítačové. Ti tu všechno mají jako na dlani. Když se rozhodnou objevovat místa, kde vznikají myšlenky a produkty, kterým fandí a které kupují, ani toho moc nenajezdí.

A proto to zkusíme i my, alespoň virtuálně. Koho by nenapadlo, podívat se jednou, jak vypadá třeba sídlo nVidie? Nebo jak daleko to měl kdysi Steve Jobs do půjčovny nápadů v Xerox PARC?  Vydejme se turistickou stezkou po Silicon Valley. Projdeme místa, kde bylo vymyšleno nebo zkonstruováno takřka vše co s počítači souvisí. Od první internetové sítě přes mikroprocesor a grafické uživatelské rozhraní až po počítačové databáze. Cvrkot v Palo Altu, Cupertinu, Menlo Parku, Sunnyvale, Redwoodu, Santa Claře, prostě všude kolem Sanfranciského zálivu, chytne počítačového turistu za srdce. Pojďme se podívat na místa, která sice nemají valnou historickou hodnotu, ale přesto se v nich tvořily dějiny...

Electronic Arts

209 Redwood Shores Pkwy

Turistou v Silicon Valley, sraz u Googlu
i Zdroj: Hrej.cz

Turistou v Silicon Valley, sraz u Googlu
i Zdroj: Hrej.cz

Přesně stokilometrovou pouť po třinácti zastávkách v Silicon Valley začínáme v Electronic Arts. Je to praktické, centrála tohoto herního giganta leží hned u letiště San Carlos. Ústředí EA se nachází ve městě Redwood, konkrétně v Redwood Shores, ale Electronic Arts při svém vzniku v roce 1982 sídlilo jinde, v San Mateu, což je pár kilometrů na sever. Do Redwoodu se společnost přestěhovala před rokem 1998, kdy si zde nechala postavit sice nijak architektonicky výrazné, ale přeci jen reprezentativní budovu. „Poslední volné komerční pozemky v Redwood Shores kupuje nový developer a vznikne tu domov pro Electronic Arts, rychle rostoucí herní společnost," psal v roce 1995 reportér Mark Simon pro sanfranciský deník SFGate. Stalo se.

Oracle

500 Oracle Pkwy. Redwood City, CA

Turistou v Silicon Valley, sraz u Googlu
i Zdroj: Hrej.cz

Turistou v Silicon Valley, sraz u Googlu
i Zdroj: Hrej.cz

V roce 1977 zakládá Larry Ellison společnost nazvanou Software Development Laboratories, což člověku neřekne vůbec nic, pokud neví, že se brzy přejmenovala na Oracle. Nejprve sídlila na Owen Street v Santa Claře a pak ještě na Sand Hill Road v Menlo Parku, ale dnes poutá pozornost výraznou architekturou v Redwoodu (street view), kousek od centrály EA.

Běžný člověk sice nedokáže přesně popsat, co jsou to ty relační databáze, kterými se Oracle zabývá, ale když se podívá na těch šest věží u redwoodského rybníka, je mu jasné, že je to skvělý byznys. Ústředí Oracle z roku 1989 se rozprostírá na pozemcích bývalého přírodovědného parku a vypadá jako pětihvězdičkový hotel z Arabských Emirátů. Šest blýskavých budov kol dokola střeží jezero, po němž se prohánějí skútry a lodě. Larry Ellison je totiž od mládí nadšený jachtař.

Oracle dnes zaměstnává přes sto tisíc lidí a po Microsoftu a IBM je třetí nejsilnější počítačovou  firmou světa. A jachtař Ellison je jejím šéfem nepřetržitě od založení, takže patří k služebně nejstarším ředitelům svého druhu. S třiatřiceti miliardami majetku byl loni šestým nejbohatším člověkem na světě.

Garáž Hewlett-Packard

367 Addison Avenue in Palo Alto

Turistou v Silicon Valley, sraz u Googlu
i Zdroj: Hrej.cz

Turistou v Silicon Valley, sraz u Googlu
i Zdroj: Hrej.cz

Počítačová aglomerace kolem sanfranciského zálivu byla poprvé označena za Silicon Valley v roce 1971. Tento termín použil v časopise Electronic News novinář Don Hoefler, když začal psát týdenní rubriku o velké koncentraci společností zabývajících se mikročipy kolem San José.

Centrem elektrotechniky se však tahle oblast postupně stávala již od meziválečného období. Jako první zde zkusili v roce 1939 podnikat dva spolužáci ze Stanfordské univerzity William Hewlett (1913 - 2001) a David Packard (1912 - 1996). Po sobě pojmenovanou firmu založili s 538 dolary v garáži u rodinného domku v Palo Altu (street view).

Na adrese 367 Addison Avenue (viz fotografie) se tak s druhou světovou válkou v zádech začala psát historie Silicon Valley. V  roce 1987 proto byla garáž prohlášena za oficiální kalifornskou památku a na přelomu tisíciletí HP nemovitost koupilo, aby ji mohlo uvést do dobového stavu. Běžný středostavovský domek s kůlnou na spadnutí stál najednou 1,7 milionu dolarů... Škoda, že dnes opravená garáž není jako památka přístupná veřejnosti. Alespoň se podívejte na pěkné video o její rekonstrukci.

Homebrew Computer Club

Stanford Linear Accelerator Center, Palo Alto, CA, United States

Turistou v Silicon Valley, sraz u Googlu
i Zdroj: Hrej.cz

Turistou v Silicon Valley, sraz u Googlu
i Zdroj: Hrej.cz

Mezi místem, kde Wozniak a Jobs v roce 1976 představili studentům Apple I a nynějším sídlem Applu je dvacet kilometrů cesty.

Legendy obvykle vznikají na těch nejobyčejnějších místech. Takových, které vypadají třeba jako Homebrew Computer Club neboli vědecká posluchárna Stanfordské univerzity v Palo Altu, kam od poloviny sedmdesátých let chodili Steve Jobs a Steve Wozniak na přednášky o počítačích. Byla to posluchárna plná nerdů, kteří místo holek řešili integrovaný obvod a v hlavách nosili zastydlé myšlenky hippies.

V takovém prostředí se neobyčejně dařilo osobnímu počítači – mladé platformě, která byla tehdy v komunitě známa hlavně díky kouzelně neschopnému Altairu 8800 a také kupě elektrovodivého šrotu, který si nadšenci doma sami montovali do dřevěných bedýnek a pak si je navzájem předváděli.

Jako uzlíček elektronického neštěstí vlastně vypadal i revoluční počítač Apple I, který ve stanfordské posluchárně Wozniak s Jobsem ostatním ukázali. Apple I se však od jiných amatérských výronů lišil jednou podstatnou vlastností. On fungoval...

A zbytek už znáte sami. Lepší je zmínit, že budova Stanford Linear Accelerator Center, kde se členové Homebrew Computer Clubu scházeli, dodnes existuje, ale klub samotný už nikoliv. Svého historického významu pozbyl v roce 1986, kdy se z počítačů stal milionový byznys. Už prostě nebylo co řešit. Avšak někteří bývalí členové klubu se prý druží dodnes. Scházejí se v Cupertinu a říkají si 6800 Club podle známého procesoru od Motoroly. O čem si asi povídají?

PARC

3333 Coyote Hill Rd Palo Alto, CA

Turistou v Silicon Valley, sraz u Googlu
i Zdroj: Hrej.cz

Turistou v Silicon Valley, sraz u Googlu
i Zdroj: Hrej.cz

Společnost přes kopírovací techniku Xerox si v roce 1970 jako svůj jižanský inkubátor vědy založila v Silicon Valley výzkumné centrum PARC, tedy Palo Alto Research Center. A od té doby se tahle zvenčí nenápadná budova stala svědkem mnoha revolučních nápadů. Stačí říct ethernet, laserové wysiwyg tisknutí či grafické uživatelské rozhraní a historik je doma.

Turisticky nejzajímavější součástí vědecké centrály PARC budou nejspíš hlavní vstupní dveře. Ne snad proto, že skrz ně chodily do práce největší mozky své doby, ale že jimi také jednou prošel Steve Jobs. V roce 1979 mu newyorská centrála Xeroxu dovolila v PARCu prozkoumat grafické uživatelské prostředí GUI a on jej pak jako prozrazené výrobní tajemství vynesl ven a zpopularizoval v osobních počítačích Lisa a Macintosh. První muž Applu by vlastně pro svět techniky neznamenal vůbec nic, nebýt těch dveří v PARCu, skrz které mu před dvaatřiceti lety dovolili projít.

Hewlett-Packard

3000 Hanover St. Palo Alto, CA

Turistou v Silicon Valley, sraz u Googlu
i Zdroj: Hrej.cz

Turistou v Silicon Valley, sraz u Googlu
i Zdroj: Hrej.cz

Z periferie zpátky do centra Palo Alta. Současná centrála Hewlett-Packardu (street view) tu zaujme nejen při procházce kolem, ale i při vyhlídkovém letu. Na snímcích vidíte dvě rozdílné administrativní budovy. Ta spodní je při pohledu z ptačí perspektivy spolehlivě nepřehlédnutelná.

Původně HP od roku 1942 sídlilo na 395 Page Mill Road, což je asi dva kilometry odtud.

Google

1600 Amphitheatre Pkwy. Mountain View, CA

Turistou v Silicon Valley, sraz u Googlu
i Zdroj: Hrej.cz

Turistou v Silicon Valley, sraz u Googlu
i Zdroj: Hrej.cz

Google vznikl v roce 1998 jako většina softwarových firem v garáži. Bylo to v 232 Santa Margarita Ave. v Menlo Parku, což je asi deset kilometrů od současného kampusu, kterému se přezdívá Googleplex (street view). Jeho jádro je z roku 1981, kdy ho užívala firma Silicon Graphics. Google se na toto místo přesunul v roce 2006, kdy už ho krachující SG nemohlo potřebovat. Dnes má Googleplex rozlohu asi 130 tisíc metrů čtverečních.

-------------

Za týden túru po Silicon Valley dokončíme. Čeká nás návštěva sídel nVidie, Intelu, Applu a dalších firem. Na závěr ještě přikládám mapu s polohou některých firem v Silicon Valley. Je jen ilustrační,  o některých vyobrazených společnostech zmínka v článku nepadla a jiné v mapě naopak chybějí. Mapu naší trasy jste již určitě dávno našli v rozkliknutelném obrázku vedle článku.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama