Článek Ceny Blu-ray mechanik nepadají, unikly snímky „iPodu“ Microsoftu

Ceny Blu-ray mechanik nepadají, unikly snímky „iPodu“ Microsoftu

Ondřej Grym

Ondřej Grym

16. 7. 2006 22:52 1
Reklama

Jedni z největších producentů Blu-ray systémů Lite-On IT a BenQ hořekují nad nedostupností speciálních laserových diod, bez nichž se Blu-ray mechaniky neobejdou. Problém podle deníku Commercial Times vězí ve špatné výtěžnosti tohoto typu součástek. Na trhu není ani více jejich dodavatelů – BD diody totiž produkují pouze společnosti Sony a Nichia.

Obě firmy tak v současnosti nezvládají dodávat potřebné množství Blu-ray diodek hladovým zákazníkům. Sony navíc část z nich ještě syslí pro své herní konzole PlayStation 3, které, jak známo, budou čtečky BD médií v sobě standardně obsahovat. Situace ohledně ceny Blu-ray zapisovaček se má výrazněji zlepšit až koncem září, kdy obě jmenované společnosti rozjedou nové výrobní postupy, které snad zaručí vyšší výtěžnost zmiňovaných diod.

Microsoft má údajně vlastní iPod

Jedno je nade vší pochybnost jisté – úspěch Applova iPodu je nebetyčný a nebyl by to Microsoft, aby se na něm nepokusil přiživit. Již od počátku roku proto slýcháme, kterak se výrobce Windows lopotí s vlastní verzí iPodu, tedy kapesního multimediálního přehrávače. V únoru tyto doměnky dokonce komentoval šéf Microsoftu Bill Gates. Tehdy totiž Gates přiznal, že "mezi Microsoftem a jeho partnery pokračuje vývoj nových hardwarových zařízení."

Avšak až tento týden jsme se díky deníku Engadget dočkali prvních fotografií čehosi, co můžeme nazývat jako „Microsoft iPod“. Podle listu se jedná o přístroj z ucelené rodiny produktů „Argo“, které vyvíjí americký výrobce Windows. Snimky údajně z firmy vynesl jeden z techniků, který na projektu pracuje.

Série Argo by měla obsahovat nejen strojky á la iPod, rovněž poskytne gamesami zmlsaným zákazníkům hrací skříňky po vzoru Sony PlayStation Portable nebo Nintendo DS. Je tak očividné, že Microsoft má stále větší a větší zálusk nejen na segment trhu s multimediálními přehrávači, ale rovněž na jeho část s přenosnými herními konzolemi. Podle některých odborníků by se první strojky série Argo mohly objevit na obchodních pultech již před Vánoci.

Rodinka produktů s logem Argo však není jediným typem hardwaru, který v současnosti vyvíjí Microsoft – po klávesnicích, myších, joysticích či herních konzolích se totiž na trhu také co nevidět objeví výrobky Origami, tedy počítače na bázi ultra-přenosného tabletu s dotykovým displejem a operačním systémem Windows.

Holo-disky na postupu

Není tomu ani půl roku, co společnost InPhase oznámila, že začne v prosinci prodávat holografické disky s kapacitou 300GB. V červenci s podobným oznámením přispěchala konkurence - izraelská firma Matteris. Její systém však bude o něco vychytanější – zatím se totiž zdá, že do jednoho kotouče naskládá až 1 TB dat, tedy 3x více, než zvládne InPhase.

Zástupci Matteris spoléhají na zcela jiný materiál než InPhase, do něhož se zapisují data. InPhase vsadila na foto-polymery, Matteris si naopak pohrává s jakýmsi blíéže neupřesněným druhem nano-materiálu, který má zaručovat vyšší výdrž dat v holo-disku, spojenou se znatelným nárůstem kapacity takovéhoto média.

Pokud se lidem z Matteris povede uvést holografické disky na trh ještě závěrem tohoto roku, pak 20x - 40x překonají kapacitu jednoho Blu-ray média. Kolik dat uložíme do jednoho kotouče je sice jedním z hlavních měřítek užitečnosti celého systému, ovšem pokud se k nim budeme dostávat příliš dlouho, odsoudíme celý produkt k zániku. Taková situace může lehce nastat v případě řešení InPhase – data z 300GB disku budeme dolovat rychlostí 20MB/s.

Matteris však ve spojitosti s vlastním terabytovým holo-systémem hovoří o přenosových a zápisových rychlostech na úrovni jednoho gigabytu za sekundu! Takovýto kvalt již předurčuje používat Matterniho mechaniku nejen pro archivaci podnikových dat, ale také k rychlému ukládání a opětovnému spouštění domácí videotéky.

Jediné, co může kalit radost hi-tech nadšenci, je fakt, že firma zatím ani náznakem neuvedla cenu svého holografického řešení, rovněž jsme se také nedozvěděli přesnou dobu příchodu zařízení na trh. Matteris získal peníze na vývoj holografického média před dvěma lety, když uspěl v tendru, ve kterém hledala organizace Technion R&D Foundation's Technology Incubator společnost zabývající se výzkumem v oblasti archivace dat.

Autor je redaktorem Novinky.cz, on-line magazinu deníku PRÁVO a portálu Seznam.cz
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama