Command & Conquer 3: Tiberium Wars Článek Scrinové - poznejte nového nepřítele

Scrinové - poznejte nového nepřítele

taltos

taltos

17. 4. 2007 22:51 3
Reklama

GDI a NOD. Neslučitelní nepřátelé na život a na smrt. Tento fakt se line příběhem celé série a jeho vyvrcholení se dočkáte právě ve třetím díle Command and Conquer. V něm se tento pozemský spor rozhodne (jak, to už záleží na straně, za kterou hrajete), a proto autoři potřebovali novou inspiraci, nový děj, který by vás zatáhl ještě hlouběji do hry, abyste chtěli opět bojovat o blaho přeživších lidí v modrých a žlutých zónách. Jelikož hlavní nepřítel (za toho berme NOD) je zničen a na Zemi se již další lumpové nevyskytují, byl jejich výběr jasný. Nepřátelská rasa z vesmíru (ve hře nazvaná Scrin), která provede invazi na naši matičku Zemi, teprve se zotavující z proběhlých bojů. Můžete si říkat co chcete, invaze na planetu je možná trošku nadsazená, nereálná a je setsakramentská náhoda, že se udála zrovna v takový okamžik. I tak je ale nová strana velmi zajímavá a do hry to přináší oživení jako málokterý prvek v novém díle. Proto se pojďme na tuto podivnou rasu plnou organických sloučenin a děsivě vyhlížejících příšer podívat pořádně zblízka.

Stavíme základnu

Stejně jako ostatní rasy, i Scrinové ke svému životu nutně potřebují tiberium. To těží stejným způsobem (vznášedly), jako ostatní. Navíc mají k dispozici i vychytávku v podobě akcelerátoru růstu tiberia, což je vskutku šikovná hračička a zajistí vám stálý přísun suroviny bez potřeby dálkových výletů na nepřátelské území. Hlavní budova je po zakoupení jakýmsi vznášedlem, které můžete na mapě libovolně umístit, čímž se stává fixní stavbou, v níž můžete nadále vyvíjet potřebné továrny. Obě budovy sloužící ke stavění jednotek jsou jakýmsi teleportem, kterým alieni přicházejí. Scrinové se také po vzoru svých pozemských kamarádů neobejdou bez pořádné zásoby energie, kterou doplňují nukleárními elektrárnami.

Scrinové - poznejte nového nepřítele
i Zdroj: Hrej.cz

Krvelační komáři, fialoví pavouci

Jejich jednotky oproti budovám již tak normální nejsou a především nabídka peších vojáků je velmi prapodivná. Zpočátku jsem si myslel, že zvláštně vypadající základní vojáci jsou jen nějaký hmyz. O to větší údiv ve mně vzbudili, když se v hojném počtu postavili dobře vyzbrojené armádě vojáků pod vlajkou GDI a tento hmyz (ve hře nazvaný Buzzers) se k nim přisál a nepřátelské jednotky padaly jedna za druhou. Buzzers se ale vyplatí stavět jen ve velkém množství, kdy jsou schopni napáchat velmi solidní pohromu na vojácích. Jejich cena je také úměrná jejich výdrži. Dalšími jednotkami jsou například shrbení ufouni s laserovými puškami (ti ale neumí obsazovat věže ani budovy), pavouci s jedem nebo unikátní jednotka, tzv. Mastermind. Již název napovídá tomu, že jeho schopnosti nebudou zcela bojové. Využijete ho na přemisťování vašich jednotek teleportem (velmi dobře takticky využitelná věc na bojišti) nebo jím můžete převzít kontrolu nad jakoukoliv nepřátelskou jednotkou na bitevním poli. Stejně jako ostatní unikátní jednotky, i u Scrinů může být v jeden okamžik vyprodukována pouze jedna a vyžaduje nejvyšší technologický výzkum. Samozřejmě nesmíme zapomínat na důležitou budovu produkující letecké jednotky. Ale k těm se dostaneme až za chvíli.

Scrinové - poznejte nového nepřítele
i Zdroj: Hrej.cz

Boj proti alienům? Žádný med.

Jakýkoliv střet s vesmírnou rasou je ve hře poměrně těžkým úkolem, což poznáte především v samostatném skirmish módu, kde všichni protivníci začínají se stejnými podmínkami. Ať už s GDI nebo NOD, pravděpodobně nejúčinnější taktikou je na Scrin co nejrychlejší útok bez velkého taktizování. Jakmile totiž dáte nepříteli dost času na vybudování silné základny, bude mít k dispozici jednotky a letadla, kterým se jen těžko budete dostávat na kobylku. Jejich nejlepší stroj (Anihilator Tripad), je tříhlavá potvora, která se na bojišti i v méně početné skupině stane smrtícím nástrojem a zvuk jejich laserů bude smrtelnou ukolébavkou pro vaše padající jednotky a především i ty nejsilnější tanky! Třemi hlavami dokáže pálit lasery zároveň na všechny strany a na jeho zničení jsou kolikrát lepší i vojáci s raketometem než těžké stroje.

Scrinové - poznejte nového nepřítele
i Zdroj: Hrej.cz

I kdybyste se po předchozí výstraze chtěli dát cestou taktizování a pomalé výstavby kompletní základny a všech vylepšení, neopomeňte postavit uprostřed své základny velký počet protiletadlových věží. Scrin totiž disponuje pravděpodobně nejsilnějším leteckým útokem, s jakým se můžete ve hře setkat. Pokud jim dovolíte postavit několik velkých mateřských lodí a skupinu malých rychlých letounů, je s vámi téměř jistě amen. Bojové letouny se ve speciální bouřce, kterou zajišťují velká plavidla, pohybují velmi hbitě a ještě lépe pálí. A pokud se pak na scénu dostane i mateřská loď mimozemšťanů (její vyvolání je nejlepší schopností Scrinů), můžete si rovnou sbalit svých pár budov, protože na širokém poli poté nic nezůstane. Paprsek vytvořený uprostřed obrovského kruhu se sice pomalu nabíjí, o to je však následný výboj silnější a jeho devastační účinky rozsáhlejší. Podobný osud vás čeká i při setkáním se superzbraní mimozemšťanů, kterou je velká silová koule, okolo níž zůstane jen pusto a prázdno. Takže taková normální atomovka.

Scrinové - poznejte nového nepřítele
i Zdroj: Hrej.cz

Nejsilnější rasa na scénu!

Takže jak celkově zhodnotit novou rasu alienů? Jejich přidání do příběhu hru bezesporu velmi osvěžilo a po dohrání obou kampaní za lidi (tedy NOD i GDI), se vám navíc zpřístupní třetí, krátká kampaň, kde se chopíte právě Scrinů. Jejich síla poté, co dovedou své technické schopnosti na vrchol, je až děsivá. Pokud si však na jejich výhody v leteckém útoku zvyknete, dokážete poté najít i slabiny v jejich vojácích, či slabších obranných systémech. Mít je jako protivníky vždy znamená tvrdý boj o každý metr půdy. Uvidíme, co udělá nová rasa na poli multiplayeru, protože týmová spolupráce mimozemské a lidské rasy by mohla být smrtící kombinací.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama