Článek Blacksad

Blacksad

Tomáš Krajča

Tomáš Krajča

4. 1. 2013 23:00
Reklama

V rámci série Mistrovská díla evropského komiksu už nakladatelství Crew přineslo perly jako Arzach, Incal nebo Putování za ptákem času. Blacksad od španělského tvůrce Juana Díaze Canalese patří mezi komiksové knížky, které si nelze nezamilovat už od prvního pohledu. Detailní a precizní kresba s citem pro volbu správné barevné palety buduje od prvního obrázku atmosféru noirových detektivních příběhů s charismatickým, cynickým, ale přese všechno ne odevzdaným hrdinou v hlavní roli.

Detektiv John Blacksad patří mezi tu sortu hrdinů, kteří jsou ustavičně fackováni osudem a konfrontováni se špínou světa kolem, takže trochu zdrsněli, přesto ale neztratili ideály a schopnosti rozlišit mezi dobrým a špatným. Pětice Blacksadových příběhů přitom postupně temní. Zatímco první sešit je víceméně běžnou noirovou story soukromého očka vyšetřujícího vraždu své bývalé milenky, v dalších příbězích už Canales rozehrává složitější témata: rasový boj mezi bílými a černými zvířaty, drogy ničící život jedinečného jazzového umělce, či politika, špionáž a konspirace na pozadí studené války.

Sám John Blacksad a ostatní hrdinové jsou přitom antropomorfizovanými zvířaty. Detektiv v kůži černého kocoura působí jako nemluvný drsňák, do chvíle, než dostane pořádně po čumáku a nabere podobu kočky schoulené do klubíčka. Canales přesně trefuje charaktery svých postav, a tak mají jeho mafiáni a nájemní bouchači třeba podobu ještěrů, kteří s neodolatelným gestem strkají do svých zubatých úst doutníky; pisálek Týden zase získává na úlisnosti, zvědavosti i zranitelnosti díky podobě rezavého hlodavce… Znovu je třeba připomenout excelentní kresbu, která si ví rady s grimasami, v nichž se mísí zvířecí i lidská povaha hrdinů, stejně tak ale i s akcí a barevnými přechody.

Vysoko nad průměr drsné komiksové detektivky vyčnívá vedle kresby zejména scénář. Jednotlivé příběhy jsou zamotané a rafinovaně vystavěné, přitom se nebojí čerpat nejen z amerických reálií, ale i skutečných problémů doby. Když se proti ledním medvědům, kozlům či hranostajům staví zřetelně negroidní vraníci a býkové, když se na scéně objeví ku-klux-klan, kohout podobný senátorovi McCarthymu, anebo fotografie zvířecí verze Adolfa Hitlera, je jasné, že Blacksad není jedním z řady.

Temné detektivní příběhy s hořkosladkým koncem jsou v Blacksadovi tak působivé díky souladu všech složek – ve prospěch co nejsilnějšího vyznění díla hraje scénář, kresba, dialogy i jednotlivé dílčí detaily. Tenhle komiks si nenechte ujít!

Blacksad Juan Díaz Canales. Kresba: Juanjo Guarnido. Vydalo nakladatelství Crew, 2012. Překlad: Richard Podaný. 224 stran, 549 Kč.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama