Článek Ben Jordan – specialista na nadpřirozeno

Ben Jordan – specialista na nadpřirozeno

Tomáš Krajča

Tomáš Krajča

16. 8. 2008 22:00
Reklama

Všechno to začalo hledáním smradlavé opice. Francisco Gonzalez, autor scénáře kratičké pilotní epizody nového seriálu point'n click adventur, se netajil, že čerpá inspiraci z Akt X a záhadologických časopisů, na první pohled to ale vypadalo, že si z nich spíš střílí. V jednoduché grafice poněkud beztvarý hlavní hrdina se totiž vydával na stopu páchnoucího lidoopa v národním parku Everglades. Aby jeho pátrání nebylo úplnou parodií na detektivní práci, vybavil Gonzalez, známý na AGS scéně pod přezdívkou Grundislav, opici ještě jednou vlastností: krom toho, že šířila odpudivý zápach, také vraždila lidi. Její odhalení a dostižení zabralo zhruba patnáct až dvacet minut a rozhodně se nedalo říci, že by šlo o nezapomenutelný herní zážitek. To důležité bylo ale splněno: Ben Jordan dostal jméno, povolání a jeho dobrodružství rámec, který se nemění už více než čtyři roky.

Haló, tady Ben Jordan, paranormální vyšetřovatel

Každé dobrodružství Bena Jordana začíná v jeho bytě ve Philadelphii. Tam zrzavý mladík přijímá zoufalé telefonáty lidí z celého světa, kteří žádají pomoc s nadpřirozenými silami, tajemnými a hrozivými událostmi a úkazy. A Ben se, někdy také spolu s dalšími lovci duchů a odhalovači záhad, vydává do texaské pouště, do městečka Smailholmu, do prosluněného Řecka, nebo dokonce do dalekého Japonska. Oproti Aktům X mu chybí jednoznačný ženský protějšek a ve výsledku tak jeho příběhy nejsou tak vtipné, i když slovních přestřelek s NPC si hráči užívají do sytosti. Grundislav ale volí sympatický přístup, kdy většinu nadpřirozených jevů a záhad vysvětluje – ale nechává si vždy alespoň jedna zadní vrátka, jedno otevřené okénko "co kdyby". Tajemné úkazy a hrůzné činy mají obvykle své lidské původce, neplatí to ale vždy a s otevřeností hráče domýšlet si vysvětlení a přijmout za své, že ne všechno lze racionálně zdůvodnit, se v adventurách s Benem Jordanem počítá.

Haló, tady Ben Jordan, nejlepší hrdina z AGS

Už od roku 2004, kdy se začala psát historie dobrodružství Bena Jordana, se jeho charakter zařadil mezi ty nejoblíbenější, do luxusní společnosti zloděje Trilbyho či vesmírného hrdiny Roba Blanca. Grundislav na jeho image poctivě pracuje: s každým dílem odhaluje něco z jeho minulosti či z rodinných vztahů, v každém díle se hráči dozví něco více o povaze Bena Jordana a jeho názorech. Výsledkem je dějové pozadí, jež nemá v oblasti nezávislé herní scény (a to nejen AGS, ale indie jako takové) obdoby. Logickou odměnou je pak řada ocenění. Přímo Ben Jordan se stal hned v roce 2004 nejlepší hráčskou postavou v tradičním vyhlášení AGS Awards, Grundislav dál získal ceny za nejlepší příběh a nejlepší AGS dokumentaci za třetí díl série, vůbec největší úspěch pak sklidil Ben Jordan 4: Horror at Number 50, který se stal vůbec nejlepší AGS adventurou roku 2005 a vyhrál i ceny za nejlepší hratelnost, dialogy a zvukové efekty.

Haló, tady Ben Jordan, co se šíří epizodicky

Série adventur s Benem Jordanem je dokonalou ukázkou, jak funguje epizodická distribuce. Pro Grundislava i hráče má jen samé výhody. Autor namísto navrhování velkých her, jejichž dokončení by trvalo roky, doslova chrlí jedno pokračování za druhým. Hráči si užívají půl hodinu až hodinu hratelnosti – a na další případ nemusejí čekat nesnesitelně dlouho. Navíc se tím Ben Jordan v pravidelných intervalech připomíná a jeho jméno tak v mezičase stěží zapadne. A až si jednou Francisco Gonzalez bude chtít vydělat, může se spolehnout na oddanou fanouškovskou základnu: jen málokteré oznámení nové hry spustilo větší mumraj v diskusních fórech pod znakem modrého hrnečku než právě Ben Jordan 7.

Haló, tady Ben Jordan, lovec duchů a přítel mořských lidí

Příběhy Bena Jordana začaly již zmíněnou epizodou se smradlavou opicí. Grundislav se v průběhu roku 2006 na skok k prvnímu dílu vrátil a vytvořil jeho deluxe verzi s mírně vylepšenou grafikou a o něco logičtějšími puzzly. Případ druhý nese název The Lost Galleon of the Salton Sea a Ben se v něm pokouší najít poklady přeplněnou španělskou galeonu na dně jezera v pouštní oblasti Spojených států. Prvním vrcholem série je díl třetí Sorceress of Smailholm, scenáristicky skvěle zvládnutý horor s dramatickým dějem a otevřeným koncem. Čtvrtý díl Horror at Number 50 představil řadu vedlejších postav, s nimiž se později Ben Jordan setkal u jednotlivých případů – skupina hned pěti hledačů záhad se snaží vyřešit problém duchy zamořeného domu. Hrozivě zní podtitul pátého případu Land of the Rising Dead, v němž se Ben Jordan vydává do japonské Ósaky řešit sérii záhadných vražd, motorem děje je ale navíc i jeho vyvíjející se vztah s přítelkyní Alice Wilkins. V šestém díle Scourge of the Sea People si Ben vyrazil do Řecka, nikoliv ovšem na dovolenou, ale aby se popral se sérií únosů, za niž nejspíše mohou mořští lidé. A konečně sedmý díl Cardinal Sins zavedl Bena Jordana do Říma v době klidných svátků vánočních, jejichž šťastný a mírumilovný průběh nepříjemně narušila vražda kněze. Obviněný i přes všechny zřejmé důkazy tvrdí, že ji nespáchal – a na pomoc a očištění svého jména volá právě philadelphského záhadologa.

Otevřené okénko u osmého dílu na oficiálních stránkách série naznačuje, že Benova dobrodružství ještě zdaleka nekončí. Grundislav má stále co vyprávět a svět je plný záhad, jež čekají na své (aspoň částečné) rozřešení.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama