Článek Battlestar Galactica

Battlestar Galactica

Ulrik_

Ulrik_

7. 4. 2009 22:56 16
Reklama

Lodní děla pálí a sestřelují většinu raiderů, Apollo naskakuje do jedné ze stíhaček typu Viper a velí eskadře, která se zoufale vrhá na jednu mateřskou loď. Jeden heavy raider ale přistává a do útrob Galacticy proniká další invazní skupina centurionů. Admirál Tigh by měl odpálit atomovku, ale místo toho bere prezidentovi Baltarovi titul, posílá do vězení Starbuck, nejlepšího stíhače flotily, a jasně dává najevo, kdo je tady Cylon. Ve vězení už zavřený Tyrol, tedy jeho hráč, na všechny křičí, že měl pravdu a zavřeli ho neprávem. Teď už je ale pozdě, ochromená flotila nedokáže vzdorovat náletům, a když konečně skočí, admirál ji navede na planetu, kde dochází poslední zásoby paliva a cesta za domovem končí. Stroje vítězí.

Předem jedno promo – pokud neznáte seriál Battlestar Galactica, přicházíte o jeden z nejlepších seriálů posledních let. Ačkoliv se tváří jako jedna z milionů kopií Star Treku, díky svému syrovému pojetí, důrazu na reálné chování postav (což znamená, že všichni jsou občas svině) a častým trýznivým filosficko-morálním otázkám (je přežití omluvou pro genocidu?) připomíná spíše Star Trek na amfetaminech s pořádným absťákem. Tohle je prostě jiná liga. Zápletka je přitom vcelku jednoduchá. Lidstvo žijící na planetách, které byly kdysi dávno kolonizovány, vyrobilo Cylony, roboty, kteří měli sloužit jako věrní otroci. Jenže Cyloni se s pozicí otroku nesmířili, vzbouřili se a prchli do vlastní zóny. O několik desetiletí později pak podnikli zdrcující útok na lidstvo, po němž zbylo padesát tisíc lidí, prchajících vesmírem ve značně nesourodé flotile, již chrání jediná bitevní loď, která útok přežila, vyřazený veterán jménem Battlestar Galactica. Jenže netuší, že kromě smečky bojových lodí mají mezi sebou i agenty, protože Cyloni dokáží přijmout lidskou podobu. Lidstvo tedy chce najít cestu k mytické Zemi, Cyloni zase zbavit se otravných organických smrtelníků jednou pro vždy.

Pokud se podíváme na samotnou hru, za svých 1100 Kč dostanete mohutnou, bytelně vypadající krabici plně nacpanou herními proprietami. Herní plán představující samotnou Galacticu, prezidentský Colonial One a přilehlé sektory, je na tvrdém podkladu, takže nehrozí nějaké roztržení nebo přehnutí. Zabírá přibližně prostor dvou A3, to proto, aby se na něm mohly promenovat až dvě desítky lodí. Ty jsou znázorněny malými plastovými modely, kromě cylonských mateřských lodí, které jsou kvůli lepší manipulovatelnosti pouze 2D. Hlavní roli ovšem hrají karty, jichž je zde velké množství druhů a vzhledem k jejich častému používání i přes poměrně trvanlivý povrch u nich nejvíce hrozí, že se časem ošoupou. Ostatně dlouhodobé hraní setře i titanový povrch.

Princip hry připomíná poměrně známou Mafii (tu, co hráváte u táboráku, ve vlaku, kdekoliv, ne tu počítačovou), potažmo Městečko Palermo. V dané skupince hráčů je jeden nepřítel a vaším úkolem je, mimo jiné, jej odhalit. Nicméně stolní BSG tento koncept opravdu hodně rozšiřuje. Cílem lidí je dosáhnout Země, cílem Cylonů je buď dosáhnout toho, že dojde jeden z klíčových zdrojů flotily (populace, palivo, jídlo, morálka) nebo zničit samotnou Galacticu, což jde buď zničením dostatečného počtu jejích sekcí nebo naloděním dostatečného počtu bitevních robotů centurionů. Z toho je vcelku jasné, že Cyloni to mají zdánlivě jednodušší. Cylonský hráč začíná skrytý mezi ostatními a nikdo netuší, kdo z nich je zrádcem. Hráči představují jednotlivé postavy ze seriálu z nichž každá disponuje odlišnými vlastnostmi. Roslinová je politická bestie, Baltar kromě toho, že má větší šanci stát se Cylonem, může jednou za hru provést test, který odhalí identitu jednoho z hráčů (ale pouze Baltarovi!), plukovník Tigh může vyhlásit stanné právo a odebrat prezidentovi titul... Postavy se kromě těchto vlastností liší i přístupem ke speciálním kartám vyplývajícím z jejich povolání (piloti mají manévry, politici šanci ovlivňovat volby, technici zvládají opravovat poškození lodi).

Lidé mají hned od začátku plné ruce práce. Musí hlídat veškeré zdroje, na něž „útočí“ pravidelné události, z nich občas jde něco vydělat, ale většinou jde o volbu menšího zla. Musí bojovat ve vesmíru, kde se objevují útočné eskadry Cylonů, a do toho všeho musí (nebo spíše potřebují) zjistit, kdo z nich je Cylon, protože ten dokáže účinně a tajně škodit v mnoha aktivitách. Nedejbože, když se dostane na jeden ze dvou postů – Admirála a Presidenta. Ten první kromě toho, že volí cestu, jíž se Galactica k Zemi ubírá, disponuje i dvěma vzácnými atomovými hlavicemi, které dokáží vytáhnout flotilu z vojenského srabu. President disponuje mocnými kartami Kvóra, které představují politickou moc a jsou schopny obnovovat zdroje a občas někoho zavřít do vězení či zničit pár lodí. Není třeba zdůrazňovat, že dané posty jsou pro přežití lidstva klíčové. A také není třeba zdůrazňovat, že pokud je jeden obsazen Cylonem, odmítnutí vypuštění atomovky v klíčové chvíli, případně zadržování Kvóra může stát lidstvo budoucnost. A Cylon nemusí dělat nic, jen se ve správnou chvíli zapojit a převážit vítězství na svou stranu.

Tady pak vstupuje do hry další její skvělý prvek, paranoia. Nevíte, komu věřit. Zkoumáte každé rozhodnutí, pokud řešíte události, tzv. Krize, sledujete, kdo mohl při volbě úmyslně vhodit své karty v neprospěch lidstva. Za vším hledáte zradu. Po pár chvílích už vám to pěkně leze na mozek. A jen tak někoho obvinit nejde, Cylon se musí odkrýt sám, dobrovolně, a tak často zavíráte do vězení nevinné členy posádky, necháte se zmanipulovat (manipulujete).. a do toho řešíte všudypřítomné problémy. BSG totiž není hrou jednoho stylu. V redakci jsme stihli odehrát tři modelové hry a každá probíhala jinak. V té první jsme měli jako lidstvo dostatek problémů i bez zapojení Cylona a tak jsme jej ani nehledali. Když jsme konečně vyřešili několik Krizí a skočili pryč od útočné eskadry, Cylon několika nenápadnými kroky zlikvidoval většinu zásob a byl konec. V druhé jsme velmi rychle vyřešili útok Cylonů i díky tomu, že se „palubní“ zapojoval do obrany Galacticy a vytvořil dobrý dojem. Pak už se budovala atmosféra nedůvěry. Každý podezíral každého, Cylon falešně obvinil nejlepšího pilota flotily, ostatní se nechali přesvědčit, uvrhli jej do vězení, načež sebral milý konspirant prezidentský titul a když přiletěla další eskadra a další člen posádky skončil ve vězení, lidstvo muselo uznat porážku a to, že se nechali oblbnout. Při třetí se Cylon prakticky hned odhalil a hrnul na Galacticu jeden útok za druhým. Lidé na jednu stranu měli jasno, že si mohou věřit, nicméně sotva stíhali odrážet mohutné nájezdy a dokonale filmově unikli v poslední chvíli, kdy do zničení scházel jediný zásah. Poté začali pilně jako včeličky opravovat loď a ukázalo se, že pro Cylona je lepší nejprve konspirovat, než lidi sjednotit a snažit se je zahltit hrubou silou.

Limitem herní Galacticy je ovšem její náročnost na hráče. Je určena pro 3-6 hráčů, ne víc, ne méně. Nejlepší je hra v pěti, v šesti pak vstupuje do hry druhý Cylon, což není na škodu, ale zase se zvedá obtížnost pro Lidstvo. Také délka není nejmenší, ačkoliv se liší podle toho, jak se daří, a je velmi variabilní, herní čas se počítá v řádu hodin. Nicméně za to se vám tahle deskovka odmění intenzivní zábavou a emocemi. Mozkové závity vám šrotují, vnímáte sebemenší nuance v činech ostatních a naopak prožíváte okamžiky heroismu, kdy se vrháte ve stíhačce vstříc protivníkům abyste ochránili civilní lodě (a zdroje, které vezou). A o to více pak bolí, když vás paranoidní posádka pošle do vězení, protože vám prostě nevěří. Ostatně nikdy nezapomenu na výraz Jardy Möwalda, když jsem jej jako Baltar prověřil zda je Cylon (nebyl) a já prohlásil, že Cylonem je a chci podporu ostatních, aby jej poslali do vězení. A oni tak skutečně učinili, protože argumenty byly na mé straně a paranoiou pokřivené mysli nedokázaly vnímat všechny nuance. Jsou skvělé chvíle, kdy společnými silami vyřešíte krizi, odrazíte útok a o deset minut později už zkoumáte, lustrujete a prověřujete, kdo je černou ovcí. Hra tedy rozhodně není pro děti a ani pro ty, kteří nechtějí u hraní moc přemýšlet. A uklidnění pro ty, kteří seriál neznají – jeho znalost k hraní není absolutně třeba, jediné co vám uniká je „kdo je kdo“, ale na samotné herní principy vaše nevědomost nemá žádný vliv.

Další informace si můžete přečíst na oficiálních stránkách hry a případně si prohlédnout „trailer“ na youtube.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama