Baba Jaga ovládla letošní zimní sezónu
i Zdroj: Hrej.cz
Článek Baba Jaga ovládla letošní zimní sezónu

Baba Jaga ovládla letošní zimní sezónu

Vojta Dřevíkovský

Vojta Dřevíkovský

11. 12. 2015 09:00 21
Reklama

Slovanská mytologie je in. Možná za to může fenomenální úspěch RPG série Zaklínač, možná je to vyčerpáním exotického potenciálu severského, řeckořímského a egyptského panteonu bohů a přidružených mýtů a legend. Oznámení, že se Lara Croft v prvním DLC pro Rise of the Tomb Raider podívá do údajného chrámu Baby Jagy, možná vykouzlilo úsměv na tváři nejednoho hráče, nicméně Crystal Dynamics si pro své příběhové rozšíření rozhodně nevybrali žádnou béčkovou pohádkovou postavu. Baba Jaga má směrem na východ od nás hlubokou mytologickou historii a dokonce se již mnohokrát ve hrách objevila. Co víc, zrovna letošní zima jako by krvelačné čarodějnici patřila - DLC pro akční adventuru s mladou archeoložkou bude třetím titulem, ve kterém se Baba Jaga v krátké době objeví.

LADY JAGA

Baba Jaga samozřejmě není výmyslem fantasy spisovatelů nebo herních vývojářů. Objevuje ve stovkách lidových příběhů, občas jako jedna z hlavních postav, ale častěji ve vedlejší roli jako katalyzátor děje či jako úhlavní protivník. V českém folklóru ji známe pod jménem Ježibaba jako lidožravou čarodějnici žijící v perníkové chaloupce. I přesto, že pohádka o Jeníčkovi a Mařence je germánského původu, Ježibaba je se slovanskou Babou Jagou spojená třeba nestandardním obydlí a tím, že si také ráda smlsne na dětech či mladých dívkách.

Baba Jaga ovládla letošní zimní sezónu
i Zdroj: Hrej.cz

Ruská Baba Jaga pak v sobě mísí principy zlé čarodějnice a až mateřské dobrodinky, a představuje v příbězích mocnou a nevyzpytatelnou postavu, která někdy pomůže, jindy bez slitování zabije. Ráda zkouší lidi, kteří k ní přijdou pro radu či k ní omylem zabloudí a její pomoc nikdy není levná či nezasloužená. Baba Jaga bydlí za plotem z lidských kostí a lebek v chaloupce, která stojí na jedné či několika kuřecích nohách. Chaloupka se nalézá hluboko v lese a Baba Jaga je jeho velkou ochránkyní - právě proto ji divoká zvířata poslouchají na slovo a chovají k ní úctu. Když cestuje po světě, létá pak ve velkém hmoždíři s paličkou, kterou se odstrkává, a koštětem, kterým za sebou zametá cestu. Říká se, že pokud přeletí nad městem, lidem zkysne mléko a děti se rodí mrtvé. Asi nejčastěji ji máme vykreslenou jako hubenou starou babiznu s ostrými železnými zuby, obřím nosem (který škrabe strop světnice, když Baba Jaga v noci chrápe) a povislými ňadry, která si občas přehazuje přes ramena, ale v některých pohádkách může vypadat i jinak  - například v příběhu o sokolovi Finistovi vystupuje Baba Jaga v podobě tří sester. Její podoba je zkrátka stejně nepředvídatelná jako její role v příběhu.

KDE SE VZALA, TU SE VZALA

To je dáno dlouhým vývojem v rámci východoslovanské ústní lidové slovesnosti. Příběhy i o Babě Jaze začali zapisovat ruští folkloristé až ke konci 19. století. Dva nejznámější pionýři ruské folkloristiky, Alexandr Nikolajevič Afansjev a Ivan Alexandrovič Chudjakov, cestovali po vesnicích a sbírali příběhy, které jim lidé vyprávěli. Nebyli jediní, kteří se v té době věnovali sběru lidových příběhů, nicméně se jedná o nejznámější ruské folkloristy, kteří svoji práci vydávali i navzdory přísné cenzuře Ruského impéria. Vládní zřízení pevně propojené s církví tehdy nepohlíželo zrovna příznivě na rozšiřování a upevňování víry v čarodějnice, nadpřirozenou zvěř, pověry a rituály s hlubokou pohanskou tradicí. Nicméně i přes snahu vlády i církve nebylo možné lidovou tradici potlačit, a folklóristé tak ve svých sebraných spisech podobu Baby Jagy ustálili.

Záznam na české Wikipedii odkazuje na etymologickou podobnost se starozákonní královnou Jezábel, vyznavačku Baala, kterému byly zaživa obětovávány v pecích děti.

Původ Baby Jagy je, stejně jako v případě většiny mytologických postav, nemožné jednoznačně určit a existuje několik teorií, které se zabývají jejím vznikem. Sergej V. Rjabčikov ve svém článku The Scythian and Sarmatian Sources of the Russian Mythology and Fairy-Tales vidí předobraz Baby Jagy ve skytské bohyni ohně, rodinného krbu a domova Tabiti na základě připodobnění Baby Jagy k bohyni slunce skrze ohnivé propriety, spojitost s domovem a statusem jak matky ochránkyně, tak ohnivé bojovnice. Záznam na české Wikipedii odkazuje (trestuhodně bez citace) na etymologickou podobnost se starozákonní královnou Jezábel, vyznavačku Baala, kterému byly obětovávány v ohnivých pecích živé děti - mimochodem nápadný odkaz na pohádku o perníkové chaloupce s Ježibabou v jedné z hlavních rolí. Nakonec Andreas Johns ve své knize Baba Yaga: The Wild Witch of the East in Russian Fairy Tales shrnuje svoji teorii tak, že postava Baby Jagy nejspíše měla původ v nějaké pohanské bohyni, kterou ještě v předkřesťanské Rusi obohatily prvky dalších božstev a magie a obraz Baby Jagy tak v průběhu stovek let vznikl jako výtvor bezpočtu lidí a různých zdrojů.

PRVNÍ HERNÍ PREMIÉRY

Pokud bychom hledali první vystoupení Baby Jagy v počítačových hrách, pak jeden z prvních titulů (ne-li vůbec první), na který bychom se měli podívat, je Hero’s Quest: So You Want to Be a Hero (1989) od Sierry On-Line. Baba Jaga je představená jako zlobří čarodějnice, která prokleje barona údolí Spielburg a hráč se v roli nezkušeného rádoby hrdiny vypraví celou situaci vyřešit a Babu Jagu porazit. Čarodějnice se vrací ve čtvrtém díle, v té době již přejmenované série, Quest for Glory: Shadow of Darkness (1994) jako jeden z vedlejších záporáků, se kterým však hrdina musí uzavřít nesnadnou dohodu, aby porazil úhlavního protivníka hry. Baba Jaga může v obou hrách hráče proměnit v žábu a sníst ho a také žije ve své chaloupce na kuří nožce, ale jiné znaky se svým mytologickým předobrazem nesdílí. Určitě stojí za to zmínit, že Babu Jagu lze také najít jako easter egg ve fanouškovském remaku jiného fantasy RPG od Sierry On-Line King’s Quest III: To Heir Is Human od Infamous Adventures z roku 2006.

Baba Jaga ovládla letošní zimní sezónu
i Zdroj: Hrej.cz

V roce 1991 se na trh dostává původem francouzská hra pro Amigu a DOS s prostým názvem Baba Yaga. Hru vydává Cocktel Vision, jenž je u nás známý především díky sérii Goblins, ale v tomto případě jméno vydavatele neznamená záruku jakékoliv kvality. Na začátku hry ukradne Baba Jaga kouzelnou rukavici z chaloupky chudého farmáře a hráč se v roli jeho dítěte ozbrojí kouzelnou dýkou a vydává se čarodějnici zabít a získat ukradený artefakt zpět. Co dělala rukavice v domě farmáře? Proč na konci hry dítě získá za odměnu princeznu za ženu? Na to odpověď nenalezneme, protože hra na žádný smysluplný příběh nehledí. Baba Yaga nemá se slovanskou mytologií pranic společného a vizuálně se spíše jedná o soubor západních pohádkových archetypů. Ani z pohledu hratelnosti nejde o nic, co by udělalo díru do světa - hráči musí projít několika obrazovkami s nepřáteli, které lze udolat magickými střelami či je lze přeskočit. Cestování rozdělují statické obrazovky, na kterých hráči kurzorem prozkoumávají scénu a hledají interaktivní prvky. Finální střet s čarodějnicí, která mimochodem obrazu Baby Jagy vůbec neodpovídá, spočívá v opakovaném klikání na postavu v hábitu… Zkrátka a dobře, touto hrou odkaz Baby Jagy uctěn rozhodně nebyl.

ZAPOMENUTELNÉ VEDLEJŠÍ ROLE

Baba Jaga v následujících letech poté pokračuje ve své funkci vedlejších protivníků v různých hrách. Můžeme ji vidět jako druhého bosse v 3D akční hře Shadow Man 2econd Coming (2002) nebo jako moba v korejském MMORPG Ragnarok Online (2002), posloužila jako volná inspirace vzhledu devourerů v prvním Zaklínači (2007), ale objevila se i jako postavička v Super Scribblenauts (2010) či čarodějnice, která pomůže hlavnímu hrdinovi v Castlevania: Lords of Shadows (2010).

V roce 2000 Babu Jagu zabila nebezpečná upíří bytost známá jako Vasilisa.

V žádné z těchto her však není Baba Jaga podobná svému předobrazu z pohádek a příběhů. Pokud bychom chtěli najít Babu Jagu přímo vycházející z ruského folklóru, pak musíme zamířit do World of Darkness, papírového světa upírů a vlkodlaků, který hráčům nabídl hry Vampire: The Masquerade - Redemption (2000) a Vampire: The Masquerade - Bloodlines (2004). V těchto počítačových hrách se Baba Jaga sice nevyskytuje, ale v univerzu World of Darkness ano. Jedná se o prastarou a mocnou upírku z klanu Nosferatu s ohavnou tváří a ostrými železnými zuby a drápy, která zhruba v polovině 20. století stála za tvorbou Stínové opony. Opona představovala magickou bariéru mezi Ruskem a zbytkem světa a Baba Jaga si tak zajistila moc nad upíry na území SSSR a zabránila svým nepřátelům povolat si posily ze zahraničí či provádět nadpřirozenou špionáž zvenčí. Opona nakonec padla v roce 2000, kdy Babu Jagu zabila nebezpečná upíří bytost známá jako Vasilisa, čímž tvůrci pomrkávají na pohádku o krásné Vasilise, která se s Babou Jagou střetla a unikla bez zranění. Papírový Vampire: The Masquerade byl však v roce 2004 nahrazen očesanými a uhlazenými pravidly Vampire: The Requiem, které mění historii světa a není jisté, zda v novém světě Baba Jaga existuje či kdy existovala.

NEDÁVNÁ HISTORIE

Je to až v nadpřirozeném thrilleru Alan Wake (2010), kde se Baba Jaga objevuje v zásadnější roli v počítačové hře. Tedy alespoň tak trochu. Nejedná se o skutečnou Babu Jagu, ale postavu vytvořenou na základě zlé čarodějnice, pokud jste ochotni přistoupit na metanarativum hry. Hra vypráví příběh spisovatele Alana Wakea, který přijíždí na odpočinkovou dovolenou do městečka Bright Falls se svojí ženou Alice. Na samotném začátku si Alan vyzvedává klíč od majitelky pronajaté chalupy, tajemné stařeny Barbary Jagger (mrk mrk) a brzy přijíždí k chajdě nazvané Bird Leg Cabin (mrk mrk) neobvykle situované na ostrůvku uprostřed jezera Cauldron Lake (mrk... eh... kotel k čarodějnicím patří). Velice záhy je jeho manželka unesena a on se stává otrokem temné síly, která nabývá na moci skrze umělecká díla a nutí Alana psát knihu, pomocí které by mohla snáze proniknout do našeho světa, neboť Alan svým psaním dokáže přetvářet skutečnost v herním světě.

Baba Jaga ovládla letošní zimní sezónu
i Zdroj: Hrej.cz

Hra Alan Wake si jako lahodně postmoderní dílo, které čerpá z jiných příběhů, libuje ve skládání vrstev svého vyprávění a mimo jiné předkládá před hráče zajímavou otázku o samostatnosti díla. Hráč i protagonista si brzy uvědomují, že příběh hry se odehrává dle předepsaného scénáře, který Alan Wake napsal pod vlivem Barbary Jagger. Později ve hře se však dozvídáme, že i samotný Alan Wake byl vytvořen skrze text, přesněji skrze dílo spisovatele a básníka Thomase Zanea. Ten třicet let před událostmi hry s temnou silou bojoval a přišel o svoji milenku Barbaru, jejíž mrtvé tělo nyní temná síla používá jako prostředek v herním světě. Pokud je tedy spisovatel Alan Wake produktem textu, je možné, že i vrstva reality, ve které existoval Thomas Zane, je něčím výtvorem?

Samozřejmě ano - celá hra je dílem scénáristického týmu Remedy a hlavního autora Sama Lakea, kteří do hry vložili odkazy na slovanskou Babu Jagu, aby snáze personifikovali temnou sílu a dali jí hmatatelnou podobu. Tedy přesně to, o co temná síla mimo jiné usiluje! Temná síla to prozradí, když se Alanovi na konci hry vysmívá: “Jsem mnohem starší než ty. Starší než tvé první umělecké dílo. Najdu si novou tvář. Někoho jiného, kdo mě svými sny vysvobodí.” Temná síla tak neslibuje návrat jen Alanovi, ale i nám, hráčům, protože skrze Sama Lakea a kolektiv scénáristů z Remedy ji bude připsána nová podoba. Nebude to už Baba Jaga, na níž autoři stejně odkazují jen několika názvy, ale jak dokazuje původ úhlavního protivníka Mr. Scratche v kanonickém spin-offu American Nightmare, temná síla nepotřebuje mnoho a ke ztělesnění jí stačí klepy a mýty o Alanu Wakovi či jakékoliv jiné postavě, ať už skutečné (v herní realitě) či naprosto smyšlené.

ZIMA VE ZNAMENÍ BABY JAGY

Hledat Babu Jagu ale nemusíme pouze v daleké minulosti. Nezávislá strategická survival hra Thea: The Awakening, která vyšla 20. listopadu, se odehrává ve světě inspirovaném slovanskou mytologií. Při hraní tak můžete zkřížit cesty s Polednicí, Rusalkou nebo právě s Babou Jagou, jež vystupuje v několika z mnoha náhodných příběhů, které vytvářejí jedinečný děj hráčova dobrodružství. Baba Jaga se často ve hře zjevuje jako pomatená babizna, která cestuje po okolí, krade děti a pálí je ve své peci. Anebo ne? Dle složení hráčovy skupinky lze s čarodějnicí promluvit a pokusit se odhalit pozadí jejího chování, ale mnohem pravděpodobněji se s ní dostanete do křížku a budete muset děti zachránit postaru, cestou krve. Nejlépe té čarodějčiny. Náročnost souboje závisí na stádiu hry i na zvolené obtížnosti, ale počítejte s tím, že Babu Jagu doprovází minimálně vlci a krysy. Čarodějnice, byť bez hmoždíře, chaloupky na kuří nožce či železných zubů, si alespoň udržuje přízeň divé zvěře a chuť na lidské maso, které ji její mytologický předobraz přisuzuje.

DLC Rise of the Tomb Raider představuje pro Babu Jagu zatím nejviditelnější a nejmainstreamovější průnik do hráčského povědomí.

Docela jiná Baba Jaga se objevuje ve čtvrté epizodě adventurní série Dreamfall Chapters, která vyšla 3. prosince. Hlavní hrdinka Zoë se v ní vydává najít magický krystal, který u sebe uchovává zlá božská entita zvaná Yaga - tedy nikdo jiný než opět Baba Jaga. Tentokrát se však nejedná o stařenu, ale o trojici panna-matka-stařena se jmény Baeb, Ayae a Gh’aa. Yaga je jedna a tři zároveň, její trojjedinost je nejen odkaz na jednu z jejích podob z příběhů, ale především i na celosvětově rozšířený koncept trojité bohyně sdružující v sobě tři aspekty něčeho - příkladem mohou být severské norny, řecké gorgóny či slovanské sudičky. Yaga ve hře nebydlí v chaloupce na kuří nožce, ale v hlavě obřího kostlivého hada, který podobu chalupy pouze předstírá, což zjevně lidovým příběhům neodpovídá. Na druhou stranu se tato Yaga alespoň živí dětmi a malými stvořeními, která se zatoulají hluboko do lesa. Jedná se však jen o ústupek ze strany oslabené Yagy, která před dávnými lety bývala mocnou temnou bohyní, ale postupem času o svojí moc přišla a stala se jen nepříliš strašidelnou postavou v pohádkách, které se vyprávějí dětem před spaním. Zoë však sama na vlastní kůži zjistí, že Yaga i ve své zredukované podobě dokáže být hrozivá a nebezpečná zároveň, když se bohyně výměnou za pomoc nakrmí jejími hříchy a zahanbujícími vzpomínkami.

NOVÁ NADĚJE

Po chronologické ose se obloukem dostáváme na samý začátek, k jarnímu rozšíření Rise of the Tomb Raider, ze kterého jsme zatím viděli pouze sestříhaný trailer, ale už tak jsme si mohli všimnout, že Crystal Dynamics čerpali z mytologického úzu podoby Baby Jagy a jejích atributů více než jejich kolegové před nimi. Lara se objeví v hustém lese, narazí na chaloupku kráčející na ptačích nohách a utká se podivnými lidskými či zvířecími nepřáteli s maskami na tvářích a ohnivýma očima, včetně samotné čarodějnice, která létá v obřím hmoždíři. Už samotný trailer naznačuje, že události v DLC budou ovlivněny jistým halucinogenním pylem, kterého se Lara v jednu chvíli nadýchá a žádný z nadpřirozených protivníků tak nebude skutečný, což vývojářům zřejmě umožnilo povolit uzdu fantazii. Baba Jaga tak v rozšíření bude nejspíše ztělesněním představ, které Lara o čarodějnici pravděpodobně má ze svého výzkumu legend a které mohla nabrat z vyprávění domorodých obyvatel geotermálního údolí. Babu Jagu si můžeme prohlédnout na krátkém záběru v traileru, kdy se k Laře naklání na prahu své chaloupky a s jelení maskou na hlavě působí docela děsivě, jako z úplně jiné hry.

Rozhodně se však mají vývojáři z Crystal Dynamics o co opřít, neboť jak jste sami viděli, postava Baby Jagy není ve hrách zas tak neznámá, jak by se mohlo zdát. Od konce osmdesátých let až do letošní zimy se Baba Jaga objevila v méně i více známých titulech a s rostoucí popularitou slovanské mytologie v geekovské kultuře můžeme čekat, že se krvelačná babizna bude v nadcházejících letech ve hrách ukazovat ještě častěji. DLC Rise of the Tomb Raider představuje pro Babu Jagu zatím nejviditelnější a nejmainstreamovější průnik do hráčského povědomí a kdo ví, třeba se už brzy jeden ze stovek příběhů z ruského folklóru s Babou Jagou v zásadní roli stane inspirací pro příští herní hit.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama