AVerMedia Live Gamer ULTRA GC573 4K
i Zdroj: Hrej.cz
Článek AVerMedia Live Gamer ULTRA GC573 4K

AVerMedia Live Gamer ULTRA GC573 4K

Pavel Makal

Pavel Makal

31. 3. 2019 14:50
Reklama

Aktuální generace konzolí přinesla řadu úprav, které z krabiček pod televizí učinily kromě herních zařízení také multimediální centra, připravená na konzumaci nejrůznějších druhů zábavy. Jednou z dalších a velmi zásadních novinek, s nimiž jsme se na PlayStation 4 a Xboxu One setkali, je ale také mnohem větší důraz na nejrůznější sociální funkce, mimo jiné i na sdílení obsahu. DualShock 4 dostal své Share tlačítko, Switch jej má také, Xbox One se v počátcích pyšnil možností poručit Kinectu, aby zaznamenal ten či onen zásadní okamžik screenshotem či rovnou formou videa. Nu a pak už zbývá jen krůček k tomu, abyste tyto své herní úspěchy sdíleli na rozličné sociální sítě, případně rovnou v reálném čase vysílali přímo z konzole svému publiku.

ČÍSLA, ČÍSLA, ČÍSLA...

Řešení, která nabízejí jednotlivé konzole, jsou velmi jednoduchá a uživatelsky přívětivá, navíc nevyžadují žádnou investici navíc. Pokud to ale s pořizováním herních záznamů, případně streamováním myslíte poněkud vážněji, nezbývá než se podívat po nějaké té střihové kartě. Tomuto segmentu dlouhodobě dominují produkty společnosti AVerMedia a vybrat si lze z celé řady modelů, ať už externích či interních, podstatné je ale i rozhodnutí, v jaké kvalitě budete svá videa chtít zaznamenávat či streamovat.

Technické specifikace

Rozhraní: PCI-Express Gen 2 x4 
Video vstup: HDMI 2.0 
Video výstup (průchozí): HDMI 2.0 
Audio vstup: HDMI 2.0 
Audio výstup (průchozí): HDMI 2.0 
Maximální průchozí rozlišení: 2160p60 HDR / 1440p144/ 1080p240 
Maximální rozlišení nahrávání: 2160p60 HDR / 1440p144 / 1080p240 
Podporovaná rozlišení (Video input):2160p, 1440p, 1080p, 1080i, 720p, 576p, 480p 
Formát nahrávání: MPEG 4 (H.264+AAC) nebo (H.265+AAC)

Pro aktuální test se nám do rukou dostal nejvyšší model, tedy AVerMedia Live Gamer ULTRA GC573 4K. Toto zařízení se chlubí schopností nahrávat až ve 4K 60 FPS s HDR, pro milovníky vyššího framerate nabízí ale až 240 FPS při rozlišení 1080p, případně 144 FPS při 1440p. Díky tomu máme v rukou dost prostředků na to, abychom mohli zaznamenávat hry z posílených modelů konzolí, ale omezovat se nemusíte ani v případě, že hrajete na PC. Navíc má oproti své nejbližší konkurenci v podobě karty Elgato Game Capture 4K Pro dvě nesporné výhody – výrazně nižší cenu a podporu HDR. A přestože se technologie HDR ještě zdaleka neprobojovala do většiny domácností, je velmi pravděpodobné, že při příštím nákupu televize si domů ponesete model, který tuto funkci nabídne, trend je zcela jednoznačný.

SNADNÁ MANIPULACE

Zapojení GC573 je velice jednoduché, kartu stačí pouze vložit do volného PCI-E x4 slotu. Následně stačí jen stáhnout ovladače a přibalený software RECentral 4, připojit kartu ke zdroji obrazu a k obrazovce a můžete se vesele pustit do hraní a záznamu. Fanoušky RGB osvětlení dost možná potěší fakt, že i tento kus hardware bude ve vaší skříni vytvářet světelné efekty. Výhodou karty je prakticky nulový input lag, takže pokud si chcete ušetřit nějakou tu kabeláž, stačí kartu připojit jen Xboxu nebo PS4 a s klidem můžete hrát přímo v okně záznamového software – ani při hraní kompetitivních akcí jsem nepociťoval žádné problémy.

Požadavky pro 4K 60 FPS nebo 1080p240FPS na dedikovaném streamovacím PC

Operační systém: Windows 10 64-bit
Procesor: i5-6XXX nebo AMD Ryzen 5 1600 nebo lepší
RAM: 8 GB
Grafická karta: Nvidia GeForce GTX 1060 nebo lepší

Požadavky pro 1080p 60 FPS na dedikovaném streamovacím PC

Operační systém: Windows 10 64-bit
Procesor: Intel Core i5-3330 nebo lepší
RAM: 4 GB
Grafická karta: Nvidia GeForce GTX 650 nebo AMD Radeon R7 250X nebo lepší

Na druhou stranu je záznam ve vysokém rozlišení poměrně náročný na hardware. Při pokusech nahrávat záběry z PC verze Tom Clancy’s The Division 2 byla hra prakticky nehratelná, v takových případech je třeba počítat s tím, že na samotný záznam je vhodné mít ještě jeden počítač, který se bude starat výhradně o něj, zatímco na vašem primárním PC budete pouze hrát. Kompletní specifikace a hardwarové nároky karty naleznete v přiložených tabulkách.

SOFTWAROVÁ VÝBAVA

Software RECentral 4 je jednoduchý a intuitivní a poskytuje pohodlně veškeré nástroje pro záznam i streamování. Pokud jste byli zvyklí používat Xsplit nebo OBS, naskočíte zcela bez problémů, ale i pro úplné nováčky je orientace v nabídkách velmi jednoduchá. Jak už jsem řekl, pro hraní můžete klidně využívat přímo záznamové okno, interface lze minimalizovat tak, abyste měli k dispozici celou obrazovku. Během nahrávání můžete okamžitě zároveň pořizovat i screenshoty, po ruce je také tlačítko na zapínání HDR nahrávání v případě, že to zdroj signálu umožňuje. K dispozici jsou i nástroje pro streamování, díky nimž si můžete připravit rozličné scény, přidat webkameru, intro či outro a tak dále. Jako bonus pak v balení naleznete také klíč na bezplatnou kopii editoru Cyberlink PowerDirector 15, což je příjemný bonus pro ty, kteří z jakéhokoli důvodu nechtějí investovat například do Adobe Premiere.

S ohledem na to, že jsme dosud pro redakční potřeby využívali AVerMedia Live Gamer Extreme GC550, případně Razer Ripsaw, tedy karty, které poskytují záznam v maximálně 1080p při 60 FPS, je upgrade s modelem Live Gamer ULTRA GC573 masivní. Na druhou stranu lze toto zařízení doporučit především těm z vás, kteří už přešli na 4K standard, mají doma silnější verze konzolí, případně dostatečně výkonné PC. Bez naplnění těchto podmínek můžete s klidem sáhnout po některém z modelů nižších řad, třeba po praktickém a miniaturním Live Gamer GC311, kterému se podíváme na zoubek v příštím testu.

AVerMedia dali svému Live Gamer ULTRA do vínku prakticky vše, co si při streamování a záznamu můžete přát. Snadná instalace, díky níž můžete kartu začít využívat pár minut po vybalení z krabice, široká plejáda podporovaných rozlišení a frameratů a software, který zvládne i úplný nováček, přesto ale poskytující prakticky všechny potřebné prvky. Během testování jsme se nesetkali s žádným problémem a pokud naplňujete podmínky, o nichž hovořím v předchozím odstavci, mohu vám tuhle kartu s klidem doporučit.

 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama