ASUS ROG Swift PG27UQ
i Zdroj: Hrej.cz
Článek ASUS ROG Swift PG27UQ

ASUS ROG Swift PG27UQ

Pavel Makal

Pavel Makal

21. 1. 2019 13:58 4
Reklama

Když jsem před časem psal o monitoru Acer Predator X27, podotkl jsem, že se sice jedná o future-proof zařízení, doporučit jeho nákup lze s ohledem na cenu pouze těm nejmovitějším fajnšmekrům. Netrvalo dlouho a situace se zopakovala - na stole mi přistál velmi podobně vybavený a velmi podobně naceněný model, tentokrát od firmy ASUS. 

CO NÁS ČEKÁ UVNITŘ?

Nejprve tedy malé opáčko - Stejně jako monitor od Aceru se i model ASUS ROG Swift PG27UQ pyšní až 144Hz obnovovací frekvencí, 4K rozlišením, podporou HDR a technologie Nvidia G-Sync. Bohužel, stejně jako v případě minule hodnoceného monitoru i tentokrát za své peníze dostanete pouhých 27 palců úhlopříčky, což je rozhodně škoda (byť sám na této úhlopříčce hraji, samozřejmě na o poznání levnější obrazovce).

Kromě žhnoucího oka v logu společnosti, které se nachází na vrchu stojanu, vám monitor může také svítit na stůl, tyto záležitosti se ale samozřejmě dají vypnout.

Model PG27UQ nezapře své poslání, sloužit především hráčům. Patrné je to jednak na designovém stojanu, který na můj vkus opět zabírá trochu více místa, než by bylo bezpodmínečně nutné, a pak samozřejmě nějakými těmi světelnými efekty. Ty můžete ovládat skrz aplikaci AURA Sync a synchronizovat je s ostatními periferiemi značky ASUS, tedy pokud vás něco takového láká. Kromě žhnoucího oka v logu společnosti, které se nachází na vrchu stojanu, vám monitor může také svítit na stůl, tyto záležitosti se ale samozřejmě dají vypnout.  Kromě poněkud extravagantního stojanu je ale design monitoru velmi střídmý a černý rámeček “narušuje” jen logo ASUS ve spodní části, výčet použitých technologií v levém dolním rohu a popis ovládacích tlačítek na pravé straně. Zadní strana monitoru už je poněkud výraznější, je rozdělena úhlopříčně na dvě poloviny a zatímco jedna z nich je hladce černá, na druhé na první pohled zaujme obří svítící logo ASUS a mozajkovitý povrch.

SVÍTÍ A HŘEJE

Použitý IPS panel je vybaven úctyhodnými 384 zónami podsvícení, technologií Quantum Dot, maximální jas činí 1000 nitů a odezva 4 ms. Monitor obsahuje své vlastní aktivní chlazení, potřebné pro HDR G-Sync modul. Ten dokáže vyprodukovat slušné množství tepla a větrák je bohužel občas docela slyšet, což je v této cenové kategorii poměrně nepříjemná piha na kráse. Pokud jste ale zvyklí hrát se sluchátky, můžete tuto výtku ignorovat. Co se týče portů, kromě HDMI 2.0 zde naleznete také DisplayPort 1.4, který by měl pro vás být prioritní - HDMI 2.0 totiž nepodporuje technologii G-Sync a nabízí maximálně 60Hz obnovovací frekvenci. G-Sync nejvíce oceníte v situacích, kdy vám framerate osciluje mezi 40-60 FPS. Technologie přizpůsobí frekvenci monitoru tak, aby odpovídala aktuálním FPS ve hře, čímž předejde nepříjemnému screen tearingu. Mimo to na monitoru najdete 3,5mm audio jack a dva USB 3.0 porty, což je z mého pohledu trochu málo - jsem zvyklý na dvojnásobný počet. Na zadní straně monitoru také naleznete ovládací prvky - malý joystick pro orientaci v menu a čtyři tlačítka. Monitor nabízí celou řadu režimů, možnost zobrazit si počítadlo FPS nebo zaměřovací kříže a podobně, v menu se dá zorientovat poměrně rychle a uživatelská přívětivost ovládání je subjektivně lepší než u Predatoru X27.

Co se týče kvality zobrazení, před vší chválou nejprvě několik ale - pokud chcete (a to patrně chcete) využívat tento monitor v nativním rozlišení, je zřejmé, že si budete v systému muset nastavit 150% velikost, jinak s ohledem na úhlopříčku uvidíte jen titěrné ikonky. Bohužel to s sebou nese jeden poměrně nepříjemný problém - některé aplikace a programy mají s tímhle škálováním problémy, patrně největší jsem při běžném užívání registroval u Originu, ale k potížím dochází i u Steamu a u celé řady her - jmenovitě jsem to zaregistroval třeba u SCUMu, Darksiders 3 nebo Fear the Wolves. To je ale samozřejmě spíše problémem úhlopříčky než samotného monitoru a setkávám se s tím běžně i u svého AOC AG271UG.

BAREVNÝ SVĚT V HRSTI

Jedním z největších lákadel je zmíněných 384 samostatných zón podsvícení, rozdělených do 16 řad a 24 sloupců. Tyto zóny fungují zcela nezávisle a díky svému množství nabízejí skutečně skvělé podání HDR. ASUS tvrdí, že PG27UQ zvládá 97 % DCI-P3 barevného rozsahu. Problém je, že s DisplayPort 1.4 bohužel nezvládne 4K při 144 Hz v 10bpc barvách - v tomto případě je maximem 98 Hz. Monitor si proto pomáhá takzvaným chroma subsamplingem. Pokud si tedy tento monitor pořídíte, budete mít dvě možnosti - buď využívat maximálně 98Hz, nebo se spokojit se subsamplingem 4:2:2 při 144 Hz. Na druhou stranu - pokud vám půjde o co nejvyšší kvalitu zobrazení, je velmi nepravděpodobné, že byste se na současném hardwaru k hodnotě 98 FPS vůbec přiblížili. Bohužel jsem v době testování tohoto monitoru ještě neměl k dispozici RTX kartu, ale ani s GeForce 2080Ti se mi u většiny moderních her nedaří dosáhnout stabilních 60 FPS při vyšších nastaveních grafiky. Navíc je HDR v případě PC her stále poměrně okrajovou záležitostí, ačkoli první vlaštovky už k dispozici jsou. V Battlefieldu V, Far Cry 5 i v posledním dobrodružství Lary Croft vypadá vysoký dynamický rozsah skvěle a a jak jsem už psal v testu Predatoru X27 - právě HDR má na atmosféru a celkový dojem z konzumace vizuálního obsahu zdaleka největší vliv.

ASUS ROG Swift PG27UQ
i Zdroj: Hrej.cz

Závěrem se dá říct totéž, co v případě minule hodnoceného monitoru - rozhodně se jedná o jednu z nejlepších obrazovek, kterou si v současné době můžete postavit na stůl. Abyste ale plně využili její potenciál, musíte kromě mastné cenovky samotného monitoru (zhruba 65 tisíc korun) připočíst ještě neméně nákladný počítač. Navíc pořád platí, že hraní ve 4K při opravdu vysokých FPS je prozatím hudbou budoucnosti a až přijde jeho čas, budou ceny potřebných monitorů někde trochu jinde. Na předváděcí akci, kde Nvidia tento kousek předvedla, padla velmi zajímavá věta - se škodovkou také zvládnete tu samou trasu, jako s Mercedesem. Jen ten zážitek z jízdy bude trochu jiný. Jestliže vám pořízení tohoto Mercedesu (no, spíše Lamborghini) neudělá výraznější zásah do rozpočtu a nedonutí vás k osobnímu bankrotu, pak do něj bez obav jděte a kochejte se. Pro nás ostatní se bezesporu jedná o zajímavou kuriozitu a krásný sen, na který si ale (aspoň v mém případě) rádi nějaký čas počkáme.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama