Článek Asus ROG Strix Fusion 700

Asus ROG Strix Fusion 700

Pavel Makal

Pavel Makal

3. 12. 2018 12:15 35
Reklama

V uplynulém roce mi pod rukama prošlo celkem slušné množství herních headsetů, ať už šlo o masivní a všemi barvami světélkující výrobky od Razeru nebo do značné míry umírněnější a designově střídmější Steelseries Arctis, případně zpracováním nepříliš vydařená sluchátka značky Planntronics. V uplynulých dnech jsem ale dostal možnost vychutnávat si herní zvuk skrz ROG Strix Fusion 700 od Asusu a hned zkraje vám mohu prozradit, že se jedná o onen příslovečný zlatý hřeb roku. A to nejen kvůli barevnému provedení sluchátek.

CO SE SKRÝVÁ V BALENÍ?

Asus ani značku Republic of Gamers není třeba široce představovat, v uplynulých letech si periferie této herní řady vydobyly přední příčky zájmu hráčů a zabírají široké spektrum výrobků od monitorů přes klávesnice či myši až k herním headsetům. Řada Strix Fusion se momentálně skládá ze čtyř dostupných modelů (300, 500, Wireless a 700), my jsme ke zhodnocení obdrželi její vlajkovou loď. Hned na první pohled je zřejmé, že Asus vnímá toto zařízení jako prémiový kus hardware. Balení působí luxusně, otevírání krabice a styl, jakým jsou sluchátka prezentována, mají vzbudit dojem nevšedního zážitku. Kromě samotného headsetu dostanete také dva rezervní polštářky, USB kabel a ochranný váček pro případ, že byste chtěli se sluchátky cestovat.

Pokud se mi líbilo balení, z designu samotného headsetu jsem naprosto nadšený. Kombinace zlaté a černé barvy nepatří u herního hardwaru k nejobvyklejším, je ale nad očekávání vkusná a nepůsobí kýčovitě. Polstrovaný most působí bytelně, pod plastovým krytem se skrývá kov. Celé zařízení působí velmi bytelně, přitom si ale stále udržuje ladné křivky a není extrémně masivní, jako třeba můj oblíbený evergreen Razer Man’O’War. Headset skvěle sedí na hlavě a především je pohodlný, i během několikahodinového hraní Battlefieldu V mi nijak nepřekážel. Polštářky jsou kožené, takže se v nich po čase začnete možná trochu potit a bude třeba si dát kratší větrací pauzu. Sluchátka dobře těsní zvuk a i při vysoké hlasitosti byste neměli nikoho v místnosti rušit, tedy pokud nejste v absolutně tichém prostředí. Předpokládám ale, že v kostele si hudbu pouštět nebudete.

CÍTIT DOTYKY TVÝ

V levém sluchátku se zcela ukrývá pružný mikrofon. Díky praktickému umístění můžete bez obav sluchátka vzít ven a poslouchat na nich hudbu třeba z mobilu i bez toho, aby na vás kolemjdoucí nevěřícně zírali. Na levém sluchátku se také skrývají dotykové ovládací prvky, díky nimž můžete měnit hlasitost, případně přeskakovat, spouštět a pauzovat skladby. Přiznám se, že mi tato možnost k srdci příliš nepřirostla. Jednak mají sluchátka leštěný povrch, takže je na nich každý dotek okamžitě vidět, zároveň mi ale dotykové ovládání připadá nedostatečně citlivé a například zvyšování či snižování hlasitosti je natolik zdlouhavým procesem, že se raději spolehnete na tradičnější způsoby.

Baterie o velikosti 900 mAh slibuje dle slov výrobce až 17 hodin hraní při vypnutých světelných efektech.

Nebyla by to moderní herní periferie, aby nebyla osazena nějakými těmi světýlky. Ani ROG Strix Fusion 700 není v tomto trendu pozadu a podporuje světelný systém Aura. Díky němu si následně můžete synchronizovat barevnost a styl svitu s ostatními komponenty od Asusu, mně třeba sluchátka během testování svítila stejně jako základní deska a paměti. Pokud vás (jako mě) taková maličkost umí zahřát u srdce, budete spokojeni, navíc k ovládání barevného spektra můžete využít i dedikovanou mobilní aplikaci. Světélka ale samozřejmě můžete i zcela vypnout. Baterie o velikosti 900 mAh slibuje dle slov výrobce až 17 hodin hraní při vypnutých světelných efektech, případně 8 hodin, pokud se bez RGB diskotéky neobejdete.

ZVUK, KTERÝ SI ZAPAMATUJETE

Design máme za sebou a nyní konečně k samotným funkcím. Co se týče zvuku, musím o Strix Fusion 700 hovořit jen v superlativech. Sluchátka mají zabudovaný ESS ES9010 DAC a zesilovač ESS 9601. Plně podporují Hi-Res Audio, zvuk ve hrách je jednoznačně nejlepší, s jakým jsem se kdy setkal. Sluchátka mají kolem driverů speciální vzduchotěsný prostor, který ještě více zlepšuje podání zvuku. Headset podporuje DTS Surround 7.1, který Asus vyvinul ve spolupráci s Bongiovi Acoustics. Zejména ve zmiňovaném Battlefieldu, který většinou používám jako testovací subjekt pro zvuková zařízení, pocítíte naprosto neuvěřitelně. Dunivé výbuchy i ostré zvuky výstřelů, skvělé podání orchestrálního soundtracku, prostě nádhera. Strix Fusion 700 si skvěle poradí i s hudbou a než uhodily mrazy, využíval jsem ho namísto svých běžných bezdrátových špuntů na poslech Spotify při venkovních pochůzkách. Při multiplayerové komunikaci oceníte i velmi dobře fungující mikrofon. Mezi 7.1 a stereo zvukem můžete snadno přepínat pomocí jednoho stisku tlačítka přímo na sluchátkách.

TECHNICKÉ SPECIFIKACE

Možnosti připojení - USB 2.0 nebo Bluetooth 4.2

Driver - 50mm ASUS Essence driver z neodymiového magnetu

Frekvenční odezva - 20 Hz - 20K Hz

Impendance - 32 ohmů

Baterie - 900 mAh

Mikrofon - jednosměrový, digitální

Frekvenční odezva mikrofonu - 50 Hz - 10K Hz

Citlivost - -39 +/- 3 dB

Jistou nevýhodou je absence 3,5mm jacku, headset můžete zapojit buď přes USB, nebo přes Bluetooth. Párování s mobilním telefonem, dvěma iPady i Macbookem proběhlo zcela bez problémů, headset je kompatibilní i s PS4, bohužel pouze kabelovým připojením. Jednou ze skvělých vlastností headsetu je možnost hrát s kabelovým připojením a přitom mít headset připojený k telefonu přes Bluetooth a snadno tak během hraní přijímat hovory bez toho, abyste museli cokoli přerušovat. Zvuky se hry se při telefonátu automaticky ztlumí.

Asus ROG Strix Fusion 700
i Zdroj: Hrej.cz

Suma sumárum jsou Asus ROG Strix Fusion 700 skutečně tím nejlepším headsetem, který jsem letos měl tu čest vyzkoušet. Poctivé a bytelné provedení, které si ale stále udržuje ladné křivky a nepůsobí humpolácky, sexy design, za který se nemusíte stydět ani mimo své herní doupě, a především naprosto vynikající zvuk, to jsou hlavní přednosti tohoto zařízení. Pro řadu hráčů může být samozřejmě vadou na kráse cena, která rozhodně nepatří mezi nejlidovější - je totiž stanovena na šest a půl tisíce. Pokud si ale chcete pod stromeček nadělit lepší zážitek z hraní a cena pro vás není problém, jsou tahle sluchátka žhavým adeptem ke zvážení.

Sluchátka můžete zakoupit na Xzone.cz. Při nákupu vybraných herních titulů na ně dostanete slevu 2000 korun.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama