Článek AMD upraví dual-core speciálně pro hráče

AMD upraví dual-core speciálně pro hráče

Ondřej Grym

Ondřej Grym

29. 6. 2006 22:22
Reklama

Že výkony dvoujádrových čipů nejsou v současných hrách na špici, je zřejmé již delší dobu. Lecjaké dual-core lehce přecupitá postarší jednojádrový čip, který pracuje na vyšší frekvenci než moderní duo. Situace není z tohoto úhlu pohledu pro dual-core příznivá - proto také vývojáři z AMD přikročili k její nápravě. Podle deníku XbitLabs bylo k optimalizacím vícejádrových procesorů přikročeno již v dubnu, v současnosti se začínají objevovat první vlaštovky, které však ještě nejsou podporovány ze strany ovladačů či BIOSu.

Zdroje blízké AMD uvádějí, že nová technologie z dílny AMD pracuje opačně než Intelův Hyper-Threading, který vytváří z jednoho fyzického jádra dvě virtuální. Logicky tedy AMD vytváří ze dvou fyzických jedno jediné - zdánlivé. Experti se domnívají, že cest, jichž AMD použila u nových AM2 mikroprocesorů může být více - některé operují se synchronizací L1 cache všech jader v jednom čipu, jiné naopak říkají, že AMD část procesoru vypne a druhou naopak přetaktuje, čímž vytvoří CPU velice podobné klasickému single-core. Samozřejmě, že k těmto finesám sahá mikročip pouze tehdy, když detekuje přítomnost single-threadové aplikaci, pro niž je toto výhodné.

Neoficiálně se hovoří o tom, že novou featurku dostaly do vínku všechny čipy AMD Athlon 64 X2, které jsou určen pro provoz v socketu AM2. Žádná z těchto vychytávek však zatím nebyla aktivována. K jejich zpřístupnění údajní stačí lehký softwarový update. Tyto úvahy a domněnky o kutění uvnitř AMD podpořil také Microsoft, když oznámil, že připravuje aktualizaci pro své systémy Windows, které budou dvě jádra obsažená v Athlonu 64 X2 považovat za jedno jediné.

AMD přiostřuje konkurenční boj

Ovšem nejen ambiciózními plány je živa AMD. Firma se také snaží rozšiřovat výrobní kapacity, s čímž úzce souvisí oficiální zpráva, že společnost vystaví v New Yorku další továrnu pro produkci mikroprocesorů. Firma plánuje do nové fabriky nalít kolem 3,5 miliardy dolarů (více než 80 miliard korun).

Továrna pro výrobu mikroprocesorů bude situována do oblasti Saratoga County. Domníváme se, že AMD zde bude vyrábět čipy z křemíkových plátů o průměru 300 milimetrů, přičemž se má uplatnit 32nm technologie. Prostory počnou vyrůstat ze zelené louky až příští rok v červenci, celá stavba bude hotova za další dva roky, tedy v červenci 2009. Plnou produkci zde AMD zahájí o 12 měsíců později - času k vývoji případného 32nm procesu určeného k produkci křemíkových jader tak má firma dostatek. Technologický komplex budou stavět přibližně dvě tisícovky lidí, v závodě najde zaměstnání více než 1200 osob.

V současnosti produkuje Advanced Micro Devices nejvíce procesorů v německých Drážďanech, kde vlastní rozsáhlé výrobní prostory, jež v době výpadku veřejné elektrické sítě zásobují proudem dvě soukromé elektrárny. Ani Drážďany neunikly masivním investicím - AMD zde v průběhu několika let zahájí přestavbu jedné z fabrik za neuvěřitelných 2,5 miliardy dolarů. Díky těmto masivním finančním injekcím, které firma píchne do krajin kolem New Yorku a Drážďan, zvýší AMD svou produkci mikročipů oproti dnešku zhruba čtyřnásobně.

Intel o krok vepředu

Zatímco se AMD ostýchavě svěřuje s plány týkající se výstavby továrny v New Yorku, Intel již další s velkou pompou dokončil. Jeho nová supermoderní fabrika stojí v irském Leixlipu. Takzvaná Fab 24-2 je v pořadí třetím závodem Intelu, který využívá 65nm technologie pro výrobu mikročipů. Současně se jedná o první komplex v Evropě, který bude produkovat čipy 65nm procesem.

Továrna přišla Intel na více než 2 miliardy dolarů. Mikročipy v ní Intel řeže z křemíkových plátů o průměru 300 mm, které byly do závodu dodány v minulém čtvrtletí. Podle firemního sdělení je irský komplex Fab 24-2 společně s továrnou v Arizoně (přezdívaná jako F 12) technologicky nejvyspělejší továrnou pro produkci vícejádrových mikroprocesorů. Díky těmto novinkám vybaveným 65nm výrobní technologií tak Intel produkuje více než polovinu vlastních čipů pro osobní počítače a servery.

V blízké budoucnosti plánuje firma přestup k 45nm procesu. S prvními 45nm mikroprocesory s logem Intel bychom se měli setkat již v závěru příštího roku.

Autor je redaktorem Novinky.cz, on-line magazinu deníku PRÁVO a portálu Seznam.cz
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama