Článek AMD se údajně snaží koupit ATI Technologies

AMD se údajně snaží koupit ATI Technologies

Ondřej Grym

Ondřej Grym

9. 6. 2006 22:46 2
Reklama

Druhý největší výrobce procesorů do osobních počítačů Advanced Micro Devices v současnosti významně investuje do továren v německých Drážďanech. Firma zde rozšiřuje výrobní prostory, zásadně výrazně přestavuje fabriky. Právě toho si všimla analytická společnost RBC Capital Markets, podle níž je toto počínání znakem čehosi „většího“.

O tom, že některý z předních výrobců mikroprocesorů vezme pod svá křídla jednu z firem typu ATI Technologies či NVIDIA, se spekuluje již několik let. Experti z RCB Capital se však domnívají, že ke sloučení takto rozdílných společností nikdy nebylo blíže než dnes. AMD + ATI se tak stává nově skloňovaným pojmem, podle RCB je totiž vyloučené, že by o ATI či jinou společnost vyrábějící grafická jádra měla zájem procesorová jednička Intel. Ta se spíše zaměřuje na oblast komunikací, navíc je schopna vyrábět vlastní GPU a čipsety a nákup ATI by jí ničím významným neprospěl.

Jak se žije ATI Technologies?

Producent grafických jader a čipových sad ATI Technologies v současnosti bojuje se zdatným soupeřem – společností NVIDIA. Přestože je záběr ATI velice široký (firma dodává čipy také pro kapesní počítače, herní konzole), její největší obrat a výdělky plynou z prodeje GPU pro osobní počítače. Zde je však velmi silná NVIDIA a velkou řadou modelů GeForce vytváří zničující konkurenci. Někteří analytici se domnívají, že by finančnímu zdraví ATI prospělo spojenectví s bohatým partnerem – a opět se nabízí akvizice s AMD.

Trhem v současnosti koluje na 4,18 miliard dolarů vázaných v cenných papírech vydaných společností ATI Technologies. Pro srovnání – firma Advanced Micro Devices k dnešnímu dni uvolnila akcií za 14,95 miliard dolarů. Samotná ATI má na hotovosti kolem 607 miliónů dolarů (13,3 miliardy korun), AMD je z tohoto hlediska se 2,63 miliardami dolarů cash přibližně 4,5x bohatší.

AMD může být s ATI lépe, Intel znejistěl

Čipovému trpaslíku AMD se daří úspěšně podkopávat pozici procesorové jedničky Intel. První vrávorání Chipzilly se již ostatně projevilo – firmě razantně poklesly zisky a Intel se snaží získat zpět ztracený tržní podíl, o nějž jej připravila AMD. Společnost proto zahájila také „drastickou cenovou válku“, abychom si vypůjčili termín lidí z RCM Capital Markets. V souvislosti s poklesem cen se však významně sníží výdělky Intelu, varují analytici.

Zlevní téměř celé portfolio Intelu od čipů řady Celeron po dvoujádrová Pentia D, také poslední CPU „Conroe“ nabídne firma nebývale levně. Podle deníku HKEPC budou nové mikroprocesory dostupné od 183 dolarů (model E6300) do 530 dolarů (E6700). Dodejme, že se kmitočet čipů E6300, E6400, E6600 a E6700 s 1066MHz FSB pohybuje od 1.86GHz, 2.13GHz, 2.40Ghz po 2.67GHz. První dva nejrychlejší modely, tj. procesory E6600 a E6700, budou obsahovat 4MB L2 cache, pomalejší čipy se spokojí s 2MB L2 cache.

Rozsáhlými slevami Intel nekončí. Firma se chystá k mohutné reorganizaci – její šéf Paul Otteliny dokonce hovoří o největším přeskupování firmy v posledních dvaceti letech. Intelu totiž hrozí poměrně vážné finanční potíže, pokud se nevyrovná lépe s rychle nastupující konkurencí. Čistý zisk společnosti se v prvním kvartálu propadl o 38 procent, cena akcií spadla skoro o čtvrtinu. Lidé z Advanced Micro Devices naopak jásají. Akcie jejich firmy posílily o neuvěřitelných 80 %.

RCB Capital Markets dokonce vydala zprávu, na jejímž základě nedoporučuje investovat do akcií Intelu. RCB podporuje spojenectví AMD – ATI, podle analytiků by byla takováto firma velice silná. Zástupci Advanced Micro Devices se k možnému odkoupení ATI Technologies dosud oficiálně nevyjádřili. Podle kuloárních informací by však bylo spojení obou společností poměrně logickým vyústěním kroků, které AMD podniká v současnosti.

Asus uvede laptop s dvěma displeji

Windows Vista zřejmě zásadně změní také vnější podobu počítačů. Vista totiž umí pracovat se dvěma displeji naráz – na jeden z nich, který nazvěme jako vedlejší (SideShow displej), pak na vyžádání zašle například e–mailové zprávy nebo telefonní seznam. Nebude tak nutné používat vždy hlavní LCD panel ke čtení elektronické pošty nebo spuštění hudby, čímž odpadne otravné otevírání laptopu.

SideShow jednotka bude buďto pevně zakomponovaná do šasi laptopů, může také pracovat mimo tělo notebooku. S přítrojem pak bude komunikovat pomocí Bluetooth nebo Wi–Fi signálu. Na SideShow panýlku poběží zvolené údaje i tehdy, pokud bude počítač vypnutý nebo v režimu spánku.

Podle stránky PC Watch vypadá SideShow jednotka následovně: má se jednat o oddělitelný monitor s rozlišením 320 x 240 obrazových bodů s integrovaným dvoujádrovým procesorem ARM7, USB portem a nezbytným vlastní bateriovým článkem. Toto „miniPC“ dokáže celou řadu věcí – například přehrávat WMA/MP3 soubory. Druhou kategorii SideShow systémků budou integrované displeje v tělech přenosných počítačů. Jejich hardwarová výbava je chudší – zahrnuje jednojádrový procesor ARM9, 4 MB RAM a 4 MB flash paměti.

Autor je redaktorem Novinky.cz, on-line magazinu deníku PRÁVO a portálu Seznam.cz
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama