akce-a-slzy-testujeme-hd-remaky
Halo: Combat Evolved Anniversary Článek Akce a slzy: Testujeme HD remaky

Akce a slzy: Testujeme HD remaky

Maggot

Maggot

11. 12. 2011 23:53 2
Reklama

Máte chuť obšťastnit své nejmilejší za pár korun, nebo vám jen humusácké zimní dny brnkají na nostalgickou strunu? Tak jako tak máte spoustu příležitostí jak sebe i své milé potěšit například příjemnou HD kolekcí starších her, předělaných pro standardy dnešní generace. Remastery se staly nedílnou součástí našich systémů, a nejenom Sony - která tento trend prakticky odstartovala - se může pyšnit svými hrami. Do přetváření klíčových titulů se pozvolna pouští i Microsoft a nespočet třetích stran, některé porty jsou kvalitnější, jiné naopak sází na sílu značky, která mistrně zakrývá pochybný technický základ.

Beyond Good & Evil HD

Platformy: PS3 | X360

Pravda, možná opožděně odkazujeme na adventuru, která i přes své kvality kdysi dávno upadla do zapomnění díky neblahým okolnostem. Nic to nemění na tom, že když už je na světě HD verze hry, byla by škoda ji opomenout, jelikož nejde o nic jiného, než o poctivý HD remaster. Nic víc, nic míň, skutečně. Epicentrem dění je těžební planeta Hillys, kde jste coby fotografka Jade najati vládní agenturou, jenž má podezření, že mimozemská rasa DomZ obchoduje s lidmi. Při řešení záhady vám sekunduje prasečí humanoid Pey’j– jehož jméno se ani zdaleka nečte jako pyj, kdyby vás to napadlo – s nímž tak vydáváte za záchranou místního obyvatelstva v působivě provedené akční adventuře.

Specifický design herního prostředí a postav remasteru přímo nahrává, nejenom přechod na vyšší rozlišení může za velice působivou, a i přes působení zubu času kvalitní technologickou stránku hry. Může za to nejenom hrubé převedení zobrazovací normy, ale také ruční předělání většiny textur a modelů, což je nejlépe vidět na postavách samotných. Zároveň jde o přístup, s nímž by měli vývojáři přistupovat ke všem podobným projektům. Beyond Good & Evil HD vypadá velice slušně, a až na občasné klesnutí snímkovací frekvence se stejně slušně hraje. Vzhledem k tomu, že si spousta hráčů se hrou nikdy nepotykala, nyní máte možnost, kterou byste určitě měli minimálně zvážit.

Hodnocení: 7 / 10

Team ICO Collection

Platformy: PS3

Nyní se dostáváme ke zlatému fondu Sony, která si své exkluzivní projekty střeží jako oko v hlavě a se stejnou vervou o ně pečuje. Tolik očekávaná Team ICO kolekce bájných her ICO a Shadow of the Colossus je jednou z těch, které se zkrátka vyplatí mít doma. Nejenom že jde o báječné hry s nádechem čiré harmonie a tragédie zároveň, v HD provedení jsou zároveň stále stejně krásné, co více, v balení získáte celou řadu dalších bonusů. Ačkoliv na sebe hry dějově nijak nenavazují, je z nich cítit stejná filozofie, s níž byly tvořeny – zaměření na soužití dvou stvoření, která jsou zdánlivě bezbranná, nejenom vzhledem k jejich schopnostem, ale také s ohledem na kontext věci.

Z podobné myšlenky vychází i očekávaný The Last Guardian od stejného studia. To co katapultuje Team ICO Collection na pomyslný vrchol moderních remasterů je ale řemeslná kvalita zpracování, jenž se zkrátka řadí mezi ty nejlepší počiny dosud vydané. U první hry, ICO, jsou změny slyšet zejména ve faktoru ozvučení, které je místy mnohem lepší, jak u řady next-gen her. Pravda, pozitiva nových textur a vyššího rozlišení na jednoduchých objektech tolik nevyniknou, stále jde o parádní podívanou. Obrazové orgie pak čekejte spíše u Shadow of the Colossus, zejména když dojde na boje s obry, kteří působí mnohem živěji, a svým způsobem i výhružněji. Když si ke všemu připočítáte stahovatelný materiál ze zákulisí vývoje hry a také pohyblivá témata pro XMB, o koupi je rozhodnuto.

Hodnocení: 8 / 10

Resident Evil: Code Veronica X

Platformy: PS3 | X360

Premisou dalšího vydání staršího produktu je, že k němu krom moderního kabátu přidáte i něco navíc. Luxusní balení, nový obsah, cokoliv. V poslední době se ovšem zdá, že vývojáři chtějí mít práci co nejrychleji za sebou a tak hru převedou do vysokého rozlišení, poupraví efekty a modely, čímž celá práce hasne. I Resident Evil: Code Veronica X se stal obětí totožného přístupu, což z něj navzdory absenci jakéhokoliv nového obsahu nedělá o nic horší nebo lepší hru, než dříve byla. Pravda, hladší modely postav potěší, stejně tak výraznější světelné efekty a samozřejmě ono kritické vysoké rozlišení.

Jenže to je vše, co může hra nabídnout. Stále jde o akční survival horor staršího střihu, který je příběhem i návazností na slavnou sérii stále atraktivní. Problém je ten, že Code Veronica X není tou hrou, která by potřebovala výraznější omlazení. Statické prostředí je sice neklamným důkazem toho, že vyšší rozlišení je na dnešních zobrazovačích potřeba, ale zdaleka ne tak kriticky, jako bravurně odvedená modelářská práce. Tak i tak je Resident Evil: Code Veronica X dobrou hrou, která vám dnes dá slušně zatopit. Pokud jste ale hráli původní verzi, nečekejte nic navíc.

Hodnocení: 6 / 10

GoldenEye 007: Reloaded

Platformy: PS3 | X360

Nový GoldenEye již není ani tak remasterem, jako spíš regulérním remakem. Pravda je ovšem taková, že se titul prezentuje jako úplná novinka, a tak není na místě ji hodnotit jako remaster, spíše než jako úplně nový titul, který se v našich luzích a hnojích prodává s cenou nad tisíc korun českých. Od pana Bonda byste totiž asi čekali víc, než jen klasickou koridorovou akci, kde všechna ta unikátní udělátka a možnosti využijete jen zřídkakdy. Ačkoliv je třeba uznat, že jde o přetvoření téměř čtrnáct let staré hry, její prvky působí místy zastarale a omšele.

Výhodou je, že hra byla od základu přestavěna na novějším enginu, což z ní sice nedělá královnu krásy, ale vcelku příjemně se na ni kouká. Jako bonus si pak můžete připočíst speciální Mi6 mise, ale hlavně také multiplayer, který, snad vás to nijak neudiví, staví na osvědčených základech, které postavilo Call of Duty. Odemykáte, odemykáte a odemykáte, problém je ten, že hru zrovna moc lidí nehraje a tak čekejte, že budete čekat, při čekání na hru. Problémem GoldenEye 007: Reloaded je prázdnota a absolutní záměna očekávaného špionského konceptu za řadovou akci, která se navíc nehraje o nic lépe, než aktuální generace FPS her.

Hodnocení: 6 / 10

Halo: Combat Evolved Anniversary

Platformy: X360

Přepracované Halo z roku 2001 je pak opravdovým remakem, který z davu vystrkuje hlavu jako větřící surikata hned z několika důvodů. Hra byla z poloviny přepracována na novém enginu, který v akci vypadá skutečně náramně. Jako malý bonus si navíc můžete svévolně přepínat mezi novým a původním designem, díky čemuž si nových změn všimnete takřka okamžitě. S tím se ve hře ovšem objevilo hned několik nových prvků, které jsou ovšem často podpořeny menšími bugy, jenž do hratelnosti sice výrazně nezasahují, na oko ovšem působí hrubě a rozhodně více než zbytečně.

Kapitolou samou pro sebe je pak kooperace a multiplayer obecně, který se stále řadí k tomu nejlepšímu, co si můžete na dnešní generaci konzolí zahrát. O to více potěší, že hra byla v tomto ohledu postavena na enginu nejnovějšího Halo: Reach, tím pádem si určitých styčných prvků všimnete prakticky ihned. Vrátilo se i šest klasických map, které jsou podpořeny šesticí originálů, vypadajících o něco lépe, jak hlavní kampaň, pro níž nebyl engine z Reach použit. Hvězdou večera ovšem zůstává online kooperace až pro dva hráče, za zmínku pak stojí i mód Firefight, kde se na jedné mapě bráníte hordám nepřátel. I přes místy pochybné pokusy o redesign hry je Combat Evolved Anniversary velice solidním počinem, který se neztratí ani v záplavě nových titulů.

Hodnocení: 8 / 10

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama