King's Quest IX: The Silver Lining Článek Dobrodružný mix: do pohádky i do války

Dobrodružný mix: do pohádky i do války

Marek Švrkala

Marek Švrkala

16. 2. 2012 23:40
Reklama

Přestože jsou dnes adventury na pokraji zájmu velkých herních médií, stále mají své fanoušky, kteří nedočkavě vyhlížejí každý povedený kousek. Pokud k nim patříte i vy, jistě oceníte náš adventurní round-up, v němž v krátkosti zhodnotíme několik zajímavých projektů, jež se na trh dostaly v posledních měsících. Zkusili jsme A Stroke of Fate: Operation Valkyrie z prostředí druhé světové války, fanouškovské pokračování série King's Quest (The Silver Lining), detektivní adventuru The Blackwell Deception a pohádkového Kulivočka z české produkce.

A Stroke of Fate: Operation Valkyrie

Píše se rok 1944. Válka se pomalu, ale jistě, začíná otáčet proti Německu. Spojenci postupují a Sověti získávají zpět ztracené území. Jen ti nejoddanější stoupenci Hitlera věří, že Třetí říše ještě může zvítězit. Mezi optimisty rozhodně nepatří Standartenführer Gerhard Mayer, v jehož roli se v této adventuře objevíte. Budete hrát muže dvou tváří, který je zdánlivě loajálním členem nacistických struktur a přitom zároveň rozjíždí akci, v níž se pokusí vůdce odstranit.

Příběh, jenž kombinuje realitu s fikcí, je napsaný velmi dobře. Scenáristé si dali hodně práce s dobovými reáliemi, které odpovídají skutečnosti a historicky založené hráče nepochybně upoutají. Ani hratelnost není špatná, i když chybí důmyslnější hádanky. Problémem, jenž zabraňuje vyššímu hodnocení, je ale technické provedení a celková nedotaženost. Hra je původem z Ruska a, jak je u místních budgetových projektů zvykem, při hraní se nevyhnete obtížím.

Pomineme-li slabší grafiku, nepříliš atraktivní lokace a mizerný anglický dabing, pak je nejvíce frustrující nepohodlné ovládání. To sice intuitivně zajišťuje pohyb, prozkoumávání i další akce, ovšem reakce postavy je neuvěřitelně pomalá, což v kombinaci se zdlouhavým načítáním jednotlivých lokací a pomalým pohybem brzy přeroste míru, kterou jsou méně trpěliví hráči ochotní akceptovat. Je to škoda, příběh A Stroke of Fate je totiž velmi atraktivní a propracovaný. Jenže by si zasloužil lepší kabátek.

Hodnocení Hrej! 5/10

The Silver Lining – epizody 3, 4

Adventurní série King's Quest od společnosti Sierra Entertainment patří k tomu nejlepšímu, co kdy tento klasický žánr přinesl, a tak nás nesmírné potěšilo, že se po vleklých právních tahanicích podařilo dotáhnout do finální fáze vývoj jejího fanouškovského pokračování, které bylo rozděleno do pěti epizod. Po prvních dvou částech nám nezávislí tvůrci naservírovali další dvě, v nichž se v roli krále Grahama budete snažit najít cestu, jak probudit své děti z hlubokého spánku, do něhož je uvrhla kletba.

Epizody 3 (My Only Love Sprung From My Only Hat) a 4 (Tis In My Memory Locked and You Yourself Shall Hold The Key Of) pokračují v nastoleném trendu, a to s jeho chybami i přednostmi. V The Silver Lining tak zůstávají rozvleklé a často nudné dialogy s dabingem, na němž je u některých postav znát neprofesionalita herců. Přes zastaralou 3D grafiku naopak zaujme spousta půvabných pohádkových míst, kam můžete zavítat díky zdařilému příběhu. Děj vyniká zejména očividnou láskou a pílí, kterou mu autoři věnovali. V třetí a čtvrté epizodě se už zvýší také obtížnost. Je nutné být velmi pečlivý a přemýšlet, abyste je po několika hodinách dokázali dokončit. Vše ocení hlavně fanoušci série King's Quest, které osloví odkazy na předchozí díly. I díky nim snáze překonají drobné technické problémy.

Vzhledem k tomu, že o vývoji nového King's Questu od společnosti Telltale Games od jeho oznámení nemáme žádné zprávy, zůstává nezávislé pokračování z dílny studia Phoenix Online nejsnazší možností, jak si skvělou zábavu v království Daventry alespoň připomenout. První čtyři epizody stahujte v jednom balení zdarma přímo z oficiálních stránek projektu.

Hodnocení Hrej! 6/10

The Blackwell Deception

Na podzim loňského roku spatřila světlo světa už čtvrtá část adventurní série Blackwell, kterou připravuje Dave Gilbert se svým studiem Wadjet Eye Games. Jde o klasické adventury vytvořené v prográmku Adventure Game Studio, jenž tvoření podobných titulů ulehčuje. Tvůrci se tak místo tvorby enginu a ovládání mohou zaměřit spíše na psaní scénáře a přípravu audiovizuálního zpracování. Autoři série Blackwell tradičně útočí na nostalgické city hráčů adventur, a tak jim k navození příjemnému zážitku stačí 2D grafika v rozlišení 640x480. I ta ale dokáže potěšit oko jistého spektra hráčů.

The Blackwell Deception pokračuje v tradici série a opět vypráví příběh dua Rosangely Blackwell a Joyeho Malloneho. Rosa je specialistkou na komunikaci s duchy zemřelých. Se spojením jí pomáhá Joey. Sám její věrný společník je duch, jehož schopnosti (zejména procházení dveří) mnohokrát využijete. Mezi postavami lze libovolně přepínat, což je základem řady puzzlů. Tentokrát budou parťáci společně pomáhat bývalému kolegovi Rosy z redakce novin. Ten v rámci psaní článku začal šťourat mezi podvodnými senzibily a zaplatil za to životem. Ještě před tím můžete v rámci tutoriálu vyřešit případ lodi, která každý den sama vyjíždí ze svého kotviště.

Zajímavý děj vydrží zhruba na osm hodin, které jsou naplněny tradiční hratelností point and click adventur. Čeká vás tedy hledání předmětů, komunikování s výborně nadabovanými postavami, využívání smartphonu MyPhone a řešení nápaditých puzzlů. Občasné logické hádanky jsou jen zpestřením, jež podtrhuje vynikající a napínavý příběh. Detektivní pátrání vás prostě přitáhne a požene dál. Pokud máte rádi duchy a tajemno, určitě si The Blackwell Deception pořiďte. A klidně můžete přibalit i předchozí tituly série, neboť se momentálně prodávají společně ve výhodném balíčku.

Hodnocení Hrej! 8/10

Kulivočko

O pohádkovém příběhu, který doprovázel dokončení první epizody adventurní série Kulivočko, jste už asi četli. Nyní se pojďme zaměřit na to, jak se kouzelné dobrodružství malého chlapce vlastně hraje. Kulivočko splnil naše očekávání. Jde o milou adventuru, která vyniká kresleným grafickým zpracováním desítky lokací. Některé z nich na první pohled ohromí, jiné nabízejí zajímavé detaily, u nichž se jistě zasmějete. Pozitivně působí rovněž dabing, který studio Fat Funky na rozdíl od demoverze zadalo profesionálům. Herci z brněnských divadel se postav chopili zodpovědně, byť nenajdeme žádnou, jíž by vyloženě zaujali.

Hratelnost je založená na klasickém objevování herního světa, které je spojené s hledáním a následným používáním předmětů. Tvůrci nevymýšleli žádné inovace, raději se zaměřili na bezchybné zvládnutí tradiční oldschoolové hratelnosti a bezproblémové ovládání. A to se povedlo. Obtížnost je nastavena nízko, hra tedy cílí zejména na casual publikum, jež ocení plynulý průběh hraní. První epizodu, v níž vykulený hlavní hrdina sežene parťáky, aby se s nimi pokusil zachránit svět před zlem, tak za zhruba dvě hodinky projdou i méně zkušení hráči. Kulivočkovo dobrodružství je teprve v plenkách, přesto dobře navnadí na další části. Máme na co těšit.

Hodnocení Hrej! 7/10

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama