Assassin's Creed IV: Black Flag Článek AC IV: Black Flag - Freedom Cry

AC IV: Black Flag - Freedom Cry

Jaromír Möwald

Jaromír Möwald

26. 1. 2014 23:33 6
Reklama

Většina stahovatelného obsahu vyžaduje mírně pokročilé znalosti děje původní hry, zejména proto, aby se předešlo odhalení případných spoilerů. Přídavek Freedom Cry pro čtvrtý Assassin’s Creed ale můžete spustit, hrát i dohrát, aniž byste se byť jednou jedinkrát ponořili do hlavní příběhové kampaně. Možná nebudete chápat jednu, dvě narážky, v rámci přibližně šestihodinové hrací doby se ale povedlo vytvořit samostatně stojící dobrodružství, které se nepotřebuje ani jednou na původní příběh obracet.

I proto by bylo dobré vědět, že se jeho hlavní hrdina, černoch Adéwalé, mnoho let nazpět plavil na lodi s jistým Edwardem Kenwayem, což ale není jediný důvod, abyste se s ním naplno sžili a chápali motivaci jeho činů. Může se to sice zdát jako banalita, nicméně dobré DLC poznáte i podle toho, že umí rozšiřovat obzory a Freedom Cry v tomhle případě neselhává.

NA PLÁŽ JEDINĚ S LOPATKOU

Příběh vás zavede do několika starých známých lokací na menším výseku původní mapy, které prošly nepříliš výrazným faceliftem. Z původně jednoduše vyhlížejícího úkolu se nakonec vyklube příjemně (ne)epický příběh o devíti kapitolách, během nichž zažehnete jiskru revoluce černošského obyvatelstva, na které je bílými kolonisty pohlíženo jen jako na levnou a postradatelnou pracovní sílu. Herní náplň je takřka rovným dílem rozdělena mezi akci na souši a na moři, samozřejmě záleží na tom, zda se vám bude v jednom či druhém prostředí dařit sbírat porůznu roztroušené bonusové předměty. I přes to příběhová linie během svých zhruba šesti hodin neztrácí tempo a snaží se střídat bitvy plachetnic a přejíždění od přístavu k přístavu se šermovačkami na plážích a sledováním nic netušícího cíle. Není to tak strhující, že byste na příběh Freedom Cry nikdy nezapomněli, ale rozhodně máte pocit, že si za své peníze přijdete na dostatečně velkou porci zábavy.

Naučte se jjednoduchou matematiku – čím více sympatizantů máte, tím lepší upgrady se pro vás a vaši loď otevírají.

Novinek je zde přitom poskrovnu – většinou si vystačíte se starými známými fígly a zbraněmi. Asi nejčastěji budete vídat nové zakončovačky při soubojích, kterým vévodí Adéwalova brutální síla a spíše lámání vazů, než přesně mířené švihy šavlí. Poměrně záhy se vám také dostane do rukou účinná brokovnice, se kterou na krátkou vzdálenost není problém odpravit pět a více protivníků. Ne snad, že by jich proti vám byla posílána nějaká ohromná kvanta, ale pro krizové situace je dobré nezačít její obří hlaveň nabíjet uprostřed boje.

BRÜTAL OTROK

Novinkou je také častá náplň hlavních/vedlejších misí – osvobozování otroků z plantáží a otrokářských lodí. Průběh obou si můžete představit jako standardní „nesmí mě nikdo vidět/rozstřílím ten škuner“ úroveň, ovšem s tím rozdílem, že na konci pustíte z chatrče/podpalubí pár černých bratrů na svobodu. Někteří z nich se následně přidají k tajnému spolku Maroonů, kam je můžete verbovat i tak, že je osvobodíte přímo v ulicích města z pod rukou otrokářů. Naučte se proto jednoduchou matematiku – čím více sympatizantů máte, tím lepší upgrady se pro vás a vaši loď otevírají. Opět nejde o nic, co by jakýmkoliv zázračným způsobem vyzdvihovalo hratelnost nebo hodnocení do závratných výšin, zabavíte se tím však dosyta.

Stejně by se dal shrnout i celý přídavek – za těch pár korun rozhodně stojí, a jak už bylo řečeno, je úplně jedno, jestli máte Assassin’s Creed IV dohraný, jestli jste v půlce, nebo u ukazatele odehrání kampaně svítí nula. Vlastně – mohla by to být i docela výhoda – pokud jste totiž od vydání Black Flag ze všech stran slyšeli, jak je to super hra a určitě byste si ji měli zahrát (ehm...), Freedom Cry by vás právě do této nálady mohl celkem jednoduše uvrtat. Minimálně jednoho člověka už má tímto způsobem na svědomí.

DLC Freedom Cry pro Assassin’s Creed IV: Black Flag vychází pro PC a obě generace konzolí Xbox a PlayStation. RECENZOVANÁ VERZE: Xbox 360

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama