Článek Falešné krabice - skutečné hry zdarma

Falešné krabice - skutečné hry zdarma

Marek Švrkala

Marek Švrkala

9. 10. 2010 22:21 1
Reklama

Nezávislý blog TIGSource pravidelně pořádá různé vývojářské soutěže, které rádi rozebíráme jak v našem nezávislém podcastu, tak v pravidelných nedělních indie článcích. Zatím poslední soutěž proběhla o letních prázdninách. V rámci A Game By Its Cover měli autoři zhruba jeden měsíc na vytvoření co nejlepší hry podle návrhů falešných herních krabic. Vývojáři mohli zvolit jakýkoli falešný herní obal, cartridge nebo disketu. Že bylo z čeho vybírat, se můžete přesvědčit hned z několika galerií, na něž hlavní organizátor při startu soutěže upozornil (např. Famicase 2010).

Hlavním cílem vývojářů tedy bylo použít grafický nápad jako inspiraci pro originální hru. Svůj kousek nakonec přihlásilo 67 účastníků. Tradičně si všechny tituly můžete stáhnout v souhrnném torrentu o velikosti 521 MB. Pokud nechcete stahovat takto velký soubor, projděte si jednotlivé kousky postupně na speciální stránce, kde najdete odkazy na stažení a linky na tituly hratelné přímo v prohlížeči.

Komunita kolem serveru TIGsource již vyhodnotila nejlepší tituly z celého balíčku, kompletní pořadí naleznete zde. Společně si v minirecenzi představíme nejlepší tři příspěvky, jež rozhodně stojí za vyzkoušení. Pozornost si ale zaslouží i několik dalších projektů. S nimi se můžete seznámit v našich kratších tipech.

1.Under the Garden (Farmergnome)

Na prvním místě se s více než 11 % všech hlasů umístila sandboxová skákačka/simulace Under the Garden od Paula Greasleyeho. Hra vás zavede do zničeného světa, kde máte jediný úkol – přežít. Pro přežití se musíte snažit udržovat hodnotu zdraví. Zvýší ji například pobyt v bezpečí u ohně v krbu, pro který je nutné těžit dřevo a pravidelně přikládat. Energii vám dále zdvihne maso – jak jinak jej získat než z králíka, co se poflakuje kolem. Při prozkoumávání krajiny využijete hned několik nástrojů vhodných třeba pro těžbu zdrojů. Hlavním nepřítelem vašeho počínání je počasí, neustálé sněhové vánice totiž rychle snižují hodnotu zdraví a umřít několik kroků od tepla domova tak není nic složitého. Pozitivem je rovněž pohodová hudební složka a příjemná pixel artová grafika. Nadějí do budoucna je možnost tvořit vlastní mody, přímo ve stáhnutelném archivu si tak lze pěkně zastřílet v akčnějším pojetí Under the Garden. Hra si první místo rozhodně zaslouží.

2.Cat Poke (JaJitsu)

Na druhé příčce se ziskem necelých 10 % hlasů skončila hříčka Cat Poke. V roli malé dívenky nemáte při deštivém dni co na práci, a tak se rozhodnete trochu pobavit s devíti rodinnými kočkami. Vaším úkolem je každého z malých chlupáčů šťouchnout. Kočky jsou ale velmi nevyzpytatelné, různě se schovávají a utíkají před vámi. Jak získat jejich důvěru a přilákat je k sobě? Díky nápovědám v inventáři a použití logického úsudku jistě přijdete na to, jak některé kočky obalamutit a konečně šťouchnout. Trochu dětinský herní námět je ve skutečnosti velmi dobře hratelný, k dobrému dojmu přispívá opět vyvedený pixel art a chytlavá hudební stopa. Pokud máte zájem o roztomilé logicko-adventurní rozptýlení, je Cat Poke jasná volba.

3.8:Capsule (Mr. Yes)

Bronzový stupínek s odstupem za prvními dvěma tituly (4,8 %) v hlasování získala 2D logická arkáda 8:Capsule. Vaším úkolem je řešit různé puzzle a to vesměs střílením objektů na jiné objekty. Bohužel puzzle jsou často až příliš složité a záměry tvůrce tak pochopí jen ti nejdůmyslnější hráči. Zkoušet všechno na všechno ve snaze vyřešit jednotlivé levely příliš zábavné není. Autora je ale jednoznačně třeba pochválit za nápad, škoda, že se jej nepodařilo dotáhnout do konce lepšími logickými postupy. Vysoké umístění v hodnocení komunity kolem blogu TIGSource tak lze spíše než rozporuplnou hratelností ospravedlnit audiovizuálním zpracováním. Zejména hudební melodie se povedly a 8:Capsule díky nim stojí minimálně za krátký test.

Mix zajímavých kousků z dalších míst

Remaků a různých kopií Tetrisu známe obrovské množství. Napadlo vás ale někdy, že by šlo spojit Tetris s kultovní sérii The Sims? Právě o tuto bizarní kombinaci se pokusil Gary Dahl se svou puzzle hrou Madris. Místo klasických kostek padají místnosti a chodby. Vybrané pokoje zmizí, jestliže je spojíte tak, jak si přejí jejich obyvatelé. Kupříkladu pokud se některému ze Simíků chce na záchod, stačí připojit padající toaletu k jeho bytu a získáte potřebné body. Další účastník soutěže, hra Tales of Unspoken World, je freewarovkou z úplně jiného soudku. Ve first person pohledu pouze běžíte a skáčete ve snaze doběhnout co nejdál. Vše zaujme hlavně jednoduchou a účelnou grafikou, která dává skvělý pocit z pohybu ve vysoké rychlosti. Koukněte se, jak mohou zafungovat bílé čáry na černém pozadí, a smlsněte tuto lahodnou jednohubku.

Soutěž nabídla také velké množství zajímavých flashovek, jež mají jasnou výhodu – nemusíte nic stahovat, stačí kliknout a hrát přímo v browseru. Jasným tipem je kratší hříčka Whale of noise nabízející originální nápad. S velrybou se vydáváte na podmořské dobrodružství plné překážek. Po sebrání jakéhosi drahokamu získá váš živočich možnost rozdělit své tělo na dvě části. Čím víc drahokamů seberete, tím na větší vzdálenost se může tělo rozdělit. Škoda, že tento nápad autor nedokázal rozpracovat na větším prostoru.

Taktéž pro krátké rozptýlení a hřejivý pocit z pixelové retro grafiky a příjemné hudby je vhodná hříčka Super Forester. S dřevorubcem se pokusíte vykácet les, který se neustále rozmnožuje. Otázka je jediná, jak zastavit množící se semena? Slušnou oblibu si dále získala procedurálně generovaná šplhačka Mt. (mountain). V roli horolezce vás čeká výstup až na vrchol hory, kde se nachází červená vlaječka. Dokráčet vzhůru přes spoustu převisů není jednoduché. Ukažte, co ve vás je!

Další tipy pro:
trpělivé:Walk or Die
Maria: Guitaguy Rocks Out
řidičeGramaGeddon
milovníky stříleček: Pink! Pink! Bunny Machine
zamilované:Love Letter
poetické duše:flowEST
milovníky grafiky: Mediécross

Soutěž A Game By Its Cover jednoznačně potvrdila, že pořádání podobných akcí má smysl jak pro vývojáře, tak pro hráče. Mezi zaslanými příspěvky se sice neobjevil žádný velký hit, o němž by se dlouho mluvilo, mnoho titulů si ale pozornost fanoušků indie scény rozhodně zaslouží. Někteří účastníci také prokázali kreativitu a vymysleli originální nápady, které musíme ocenit. Snad se jimi vývojáři inspirují pro své další práce. Momentálně bohužel blog TIGSource žádné další klání nepořádá. Doufejme, že komunita kolem jednoho z center nezávislé herní scény novou vývojářskou soutěž vyhlásí co nejdříve.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama