8 památných cheatů
i Zdroj: Hrej.cz
Článek 8 památných cheatů

8 památných cheatů

Zdeněk Princ

Zdeněk Princ

1. 4. 2014 22:43 15
Reklama

Současní hráči vnímají slovo „cheat“ jako tu nejhorší možnou urážku. Ať už to znamená cokoliv, je to jako kdybyste Hermijóně řekli, že je mudlovská šmejdka, a to se prostě neříká. Zkrátka a dobře, kdo cheaty používá, bude zesměšněn, postaven před tribunál a nakonec i vhozen do temné jámy, kde v bolestech přijde jeho konec. Týká se to téměř všech her a čest výjimkám typu Grand Theft Auto. Byly však doby, kdy se hráči ke „kódům“ a „čítům“ automaticky nestavěli zády, a ačkoliv vždycky šlo a půjde o podvod vůči herním mechanismům, rádi na ty doby vzpomínáme. Pojďte vzpomínat s námi!

1. GRADIUS | KONAMI KÓD

AKTIVACE: Jeden z nejlegendárnějších kódů by měl umět aktivovat každý správný pařan i uprostřed noci. Vážně, zkuste někoho takového vzbudit a on na vás zakřičí: „Nahoru, nahoru, dolů, dolů, doleva, doprava, doleva, doprava, bé, á, start!“ Fakt!

Stejně jako ve většině podobných případů, i slavný Konami kód se mezi hráče dostal náhodou. Pro své potřeby jej do hry Gradius umístil v roce 1985 vývojář Kazuhisa Hašimoto, protože mu hra jednak připadala těžká a jednak potřeboval mít k testování rozličných situací všechny power-upy. Přítomnost cheatu ve hře začal po nějaké době brát jako samozřejmost a nakonec jej úplně zapomněl ze hry odstranit. Těžko říct, kdo a jakým způsobem pak na kombinaci přišel, přeci jen není zas tak triviální, během hraní se tak ale stalo a kód se mezi lidmi šířil. Konami se v té době nesnažili nic zakrývat a z drobného problému udělali přednost. Postupně začali kód vkládat do dalších svých her a hráči už chodili na jistotu. Asi nejvíce se o popularizaci Konami kódu zapříčinila hra Contra, která po aktivaci udělila hráči třicet namísto tří životů a konečně se dala dohrát...

8 památných cheatů
i Zdroj: Hrej.cz

2. DOOM | NESMRTELNOST

AKTIVACE: Pokaždé, když šlo v Doomu do srabu, stačilo jen napsat památnou kombinaci písmen a bylo vystaráno. IDDQD se vpálilo mnohým hráčům do mozku a dodnes zkoušejí kombinaci ve všech možných hrách. Co kdyby, že ano...

Lidstvo se odnepaměti honí za nesmrtelností, aby všem v roce 1993 vypálila rybník střílečka Doom. Není totiž žádným velkým překvapením, že to bylo právě tohle dílo id Software, které v podstatě odstartovalo éru tzv. god-mode, nesmrtelnosti. Pokud jste kdykoliv během hraní napsali zmíněné IDDQD, vašemu mariňákovi už nemohl nikdo ublížit. Do značné míry to samozřejmě opět popírá celou logiku hry, ale nesníte snad o tom, abyste už nikdy, nikdy v životě neprohráli?

8 památných cheatů
i Zdroj: Hrej.cz

3. AGE OF EMPIRES | RAKETOVÉ AUTO

AKTIVACE: Zadávání cheatů do Age of Empires bylo trochu ošemetné, nestačilo totiž pouze do vzduchu napsat požadovaný kód, ale museli jste nejdříve stisknout Enter a otevřít tím řádku pro chat. V tomhle případě bylo nutné vyplnit - BIGDADDY.

Age of Empires je jednou z nejslavnějších budovatelských strategií, dala základ moderním mechanismům, které v mnoha inkarnacích přebývají dodnes a mluvit by se o ní mělo s velkou úctou. Všechnu tu přirozenou auru dokonalosti však narušuje jedna jediná jednotka, která do hry vlastně vůbec nepatří. My jsme jí říkali „raketový auto“ a šlo o nelicencované Camaro Z28 s raketometem, které bylo tou nejrychlejší a nejsilnější jednotkou v celé hře. Pokud vás tedy přestala bavit historie, stačilo si na pomoc povolat jednoho „taťku“ a za chvíli jste měli vystaráno.

8 památných cheatů
i Zdroj: Hrej.cz

4. SIM CITY 2000 | NEKONEČNĚ PENĚZ

AKTIVACE: Nic zvláštního na zadávání kódů do Sim City 2000 nebylo, v tomto případě tedy stačilo pouze napsat IMACHEAT anebo BUDDAMUS (Win 3.1) a rázem jste měli na účtu o 500 000 dolarů víc

Říkáte, že podvádět v budovatelské hře, založené na přísném mikromanagementu a ekonomice, je holý nesmysl a přidávání peněz všechno rozbije? Možná máte pravdu, výzva rázem mizí a s nekonečným přísunem peněz může být klasické hraní trochu nudné. Ale uvědomujete si, že vás tyto cheaty v podstatě přenesly do sandboxu, který má zcela jiná pravidla? Nevím, jak vy, ale asi bych nikdy v životě nepostavil ta obří města plná krásných domů, silnic, kolejí a bůhvíčeho ještě, kdybych si nemohl sem, tam přihodit pár kaček na účet. Škoda, že to takhle nejde ve skutečnosti...

8 památných cheatů
i Zdroj: Hrej.cz

5. MORTAL KOMBAT | KREEEEEEV

AKTIVACE: Aby se z hraní Mortal Kombat stala ta správně krvavá záležitost, kterou ostatně vždycky měla být, stiskněte na úvodní obrazovce (Sega Genesis verze) začínající slovy: „The Word code has many different deffinitions,“ tlačítka A, B, A, C, A, B, B.

Vývojáři z Midway nemusí být nutně zvrácení pojídači syrového masa, ale když už jednou začali pracovat na bojovce, určitě počítali s tím, že to pro poraženého nedopadne nejlépe. Krev je prostě součástí boje, ale vysvětlujte takový postoj ratingové komisi. Násilí Mortal Kombatu by prý mohlo poškodit zdravý vývoj dětí, a tak se nakonec muselo řezat a odstraňovat. Ale jen na oko. Traduje se, že to byli sami vývojáři, kdo pustili do světa informace o cheatu Abacabb, který vrací všechnu krvavost zpátky a zaplať pánbůh za to. Navíc, věděli jste, že kombinace cheatu je pomrknutím směrem k albu Abacab skupiny Genesis?

8 památných cheatů
i Zdroj: Hrej.cz

6. TOMB RAIDER II | VYBUCHUJÍCÍ LARA

AKTIVACE: Zadávání kódů do starších her s Larou Croft nebylo jednoduché, museli jste třeba udělat následující - úkrok vlevo, vpravo, vlevo, podržet tlačítko pro chůzi a krůček vpřed, krůček vzad. Pak už jen stačilo Laru otočit třikrát vlevo nebo vpravo, vyskočit do vzduchu a ihned poté stisknout tlačítko pro kotoul.

Akrobatickými cheaty se série Tomb Raider proslavila a fakt je ten, že snad neexistuje složitější provedení sebevraždy, jako tento epesní výbuch hlavní hrdinky. Než jste se k němu vůbec propracovali, možná jste si zlomili prsty, ale stejně jste ho chtěli alespoň jednou provést správně. Proč? Protože šlo o vtípek, na který se nachytali všichni moji kámoši. A já nakonec taky. Tvrdilo se totiž, že tohle je TEN cheat, který prsatici svlékne...

8 památných cheatů
i Zdroj: Hrej.cz

7. MAX PAYNE | NEKONEČNÝ BULLET-TIME

AKTIVACE: Abyste mohli zadávat kódy do Maxe Payna, museli jste nejdříve spustit hru s parametrem -developer. Pak už jen stačilo stisknout ve hře F12 a napsat magická slůvka - GetBulletTime.

Pokud se první díl akční série Max Payne něčím skutečně proslavil, pak to bylo použití zpomaleného času, alias bullet-time. Po aktivaci bylo možné za doprovodu nádherných efektů vystřílet klidně i celou místnost, ale když vám bullet-time došel, měli jste na nějakou chvíli smůlu. Nicméně všechno se dá určitými způsoby vyřešit, a když si přes příkazovou řádku ve hře ukazatel doplníte, můžete ve zpomaleném režimu projít třeba i celou hrou. Už jen pro ten efekt se vyplatí malinko podvádět...

8 památných cheatů
i Zdroj: Hrej.cz

8. WOLFENSTEIN 3D | CHCI VŠECHNO!

AKTIVACE: Zřejmě nejjednodušší cheat z celého našeho výběru - satčí napsat ILM a i ten Hitler se před vámi rozklepe strachy!

Pokud jsem něco neměl na Wolfesteinovi rád, pak to bylo neustálé procházení místností ve snaze najít potřebnou výbavu. V kůži agenta Blazkowicze jsem prostě jen chtěl náckům nakopat zadky, proto jsem byl blahem bez sebe, když jsem objevil cheat ILM! V tu ránu se z hráče totiž stává nepřemožitelná mašina, která má všeho dostatek a hradem může procházet s ďábelským úsměvem až do samého konce. Stejně jako téměř všechny ostatní cheaty v našem výběru, i tento potírá logiku samotné hry, ale kdo jednou vyzkouší, už nemůže jinak!

8 památných cheatů
i Zdroj: Hrej.cz

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama