8 mýtů a pravd o E3 2014
i Zdroj: Hrej.cz
Článek 8 mýtů a pravd o E3 2014

8 mýtů a pravd o E3 2014

Jaromír Möwald

Jaromír Möwald

13. 5. 2014 22:25 9
Reklama

Letošní ročník E3 bude ten nejlepší na světě. Alespoň to si musí myslet člověk, který se letmo podívá do diskusních fór, kde na sebe fanoušci vykřikují názvy her, které se v Los Angeles zaručeně objeví. A bylo tomu tak i loni. A předloni. A před pěti lety jakbysmet. My, hráči, jsme rádi, když nám někdo maže med kolem pusy a zejména v době velkých herních akcí slyšíme na všechno, co by mohlo znamenat velké oznámení. Ideálně to, které nikdo nečeká. Tato situace je pochopitelně skvělým podhoubím pro různé domněnky, dohady a zaručeně potvrzené informace z druhé ruky. V tomto seznamu si nebudeme vymýšlet vlastní, naopak využijeme kolektivního vědomí fandomu a sesbíráme ty, které vybočují – ať už pozitivně, tudíž budou s největší pravděpodobností potvrzeny, či negativně a stane se z nich další The Last Guardian. Které z nich mají největší šanci, aby se proměnily ve skutečnost?

ŠANCE: 0 % | VALVE OZNÁMÍ TŘETÍ HALF-LIFE

Valve na E3 nebude. Half-Life 3 tam taky nebude. Až budou chtít tuhle hru oznámit, prostě to udělají. Mají na to takovou drobnost, která se jmenuje Steam. Oproti ostatním se nemusí ohlížet doleva, doprava a v klidu nás trollovat do zbláznění. Nakonec, chceme vůbec Half-Life 3?

ŠANCE: 5 % | E3 BUDE MÍT LETOS ZARUČENÉHO VÍTĚZE

Pamatuji si, jako by to bylo včera. Seděl jsem v sále, kterým čas od času přejel zelený laser, všechno vypadlo normálně... A pak to začalo! Ubisoft světu ukázal hru Watch_Dogs, o níž nikdo do té chvíle neměl ani tušení. Všichni jsme oněměli z grafiky a z možností, co všechno bude možné ve hře dělat. Byli jsme zkrátka lapeni a o vítězi E3 bylo v roce 2012 rozhodnuto. Nikdo neříká, že se to letos nemůže stát znovu, že EA na své tiskovce neukáže nové Command & Conquer, že Sony neoznámí snížení ceny PS4 na 299 eur/dolarů, že Ubisoft neukáže Watch_Dogs 2... Ale letošní ročník bude s největší pravděpodobností „rozmělněn“ mezi spoustu větších i menších her, které se ve finále ukážou býti lepšími než jedna velká pecka, kolem které se vše točí.

ŠANCE 18 % | NINTENDO LETOS ZAŽIJE VELKÝ COMEBACK!

Nintendo zajímá v České republice jenom pár exotů, Vojtu a taky Tomuse, kteří se budou do krve bít za to, že Link není Zelda! V USA, a zejména u amerických novinářů, má však velké N výsadní postavení a můžete si být jisti, že ať už Nintendo oznámí na své neexistující E3 tiskovce cokoliv, bude z toho na západ od nás velký hype. Ukáže se však mezi novinkami něco, co by mohlo zajímat i nás? Pokud to nebude zbrusu nová Zelda či 3D Mario, tak smůla... Sice se o nové postavičce do Smash Bros. na Hrej určitě objeví alespoň krátká zprávička, ale upřímně – zajímá vás to? Nás taky moc ne.

ŠANCE: 43 % | DOČKÁME SE NÁVRATU KLASIK!

Neustále si stěžujeme, že jsou hry stále na jedno brdo a nenabízejí nic nového, ale jakmile se oznámí HD předělávka či nový díl dávno zapomenuté série, vrníme jako koťata při drbání na bříšku. Někde hluboko v podvědomí si v podstatě přejeme, aby se vývojáři vykašlali na experimenty a prostě nám dali ty samé hry, u kterých jsme v dětství slastně trávili desítky hodin, akorát v trochu lepší grafice. Letos se sešla zajímavá partička spekulantů – Perfect Dark, Halo 2 HD, Syphon Filter a třeba WipEout, ale pokud z nich bude potvrzen jeden jediný (přičemž nejlepší šanci má výroční edice Halo 2), bude plán naplněn.

ŠANCE: 50 % | NA KONCI TISKOVEK BUDE PŘEKVAPENÍ

Pokud by se udělovaly ceny za největší závěrečné zklamání, všechny nominace by jistě proměnilo Nintendo za svou dada konferenci z roku 2012, která byla zakončena virtuálním ohňostrojem ze hry Nintendoland. Pohledy novinářů, kteří se střídavě dívali jeden na druhého a hned na kartónovými palmami zkrášlené pódium, prozrazovaly, že tohle překvapení se povedlo zhruba stejně skvěle, jako konec kariéry Dominika Haška. Navíc nás zasáhlo na nejcitlivějším místě – v podvědomí totiž toužíme a žadoníme, aby po ohlušující hodině a půl skvělých informací na stage přišel Andrew House, Phil Spencer, John Riccitiello nebo Yves Guillemot (hlavně ne všichni najednou!), sál ztichl, světla zhasla a z reproduktorů se ozvalo: „Máme pro vás ještě něco, dívejte se!“ Nintendu se to povedlo naposledy v roce 2009 s Metroid: Other M, Sony zase o čtyři roky dříve ukázala Killzone 2 a Microsoft to na nás loni zkoušel s Halo 5. Letos ale vidíme šance pro i proti vyrovnaně, nechejme se překvapit.

ŠANCE: 75 % | MICROSOFT SE ZAMĚŘÍ NA HRY

Slýcháme to každý rok: „OK, loni tam bylo hodně Kinectu a televize, ale letos, letos to bude fakt jenom o hrách!“ A každý rok jsme zklamáni tím, že „hrami“ v Microsoftu myslí zejména nový díl Call of Duty, jehož hratelnou ukázkou zaplácnou deset minut konference, přidají tři trailery v rychlém sledu za sebou, mezi nimiž bude alespoň jedna nezávislá hra a konec bude opět věnován CGI videu z Halo. Letošní rok je speciální tím, že Microsoft už jednoduše musí mluvit o hrách a je dobře, že to ti správní lidé v čele s Philem Spencerem chápou. Oproti Sony je totiž Microsoft na herním poli pozadu, hráčské přesvědčení nestojí na jeho straně a aktuální osekání Xbox One o Kinect je sice fajn, ale konzoli si lidé stále ještě kupují zejména kvůli hrám. Dávalo by tedy smysl, kdyby Microsoft na, ehm, herní výstavě pár novinek konečně představil.

ŠANCE: 100 % | FIRMA XYZ PŘEDSTAVÍ NA E3 HRU ZYX

Fallout 4, Uncharted 4, Forza Horizon 2, Halo 5, The Last of Us 2, Mass Effect 4, Beyond Good & Evil 2 – všechny tyhle hry se podle všech spekulací a očekávání zaručeně objeví. Pokud byste stejný seznam sestavovali loni, tituly na něm by vypadaly podobně uvěřitelně, ale mějte na paměti, že často jde o toužebná očekávání namlsaných fanoušků. Jasně, přejeme si, aby na E3 bylo oznámeno co nejvíc her, doufáme v to, protože kromě E3 máme už jen dvě další příležitosti (Gamescom, VGX), působící dojmem, že se minimálně na pár dní zastaví všechno dění a velké zprávy k nám proudí pouze z nich. Bohužel, firmy se přáním svých fanoušků spíše neřídí a potřebují rozprostřít zájem o své tituly do celého roku. Určitě se tedy dočkáme zbrusu nových oznámení a alespoň jedno z nich bude nečekané, na druhou stranu by však bylo bláhové myslet si, že tři dny v kuse nebudou dělat vývojáři nic jiného, než oznamovat nové hry. Zchlaďte trochu svá očekávání, vyplatí se to. Fakt.

ŠANCE: 106 % | VĚTŠINA ZARUČENÝCH INFORMACÍ JE LEŽ

Pravda.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama