Mafia Článek 7 největších troubů

7 největších troubů

Ondřej Švára

Ondřej Švára

17. 1. 2010 23:44 6
Reklama

Když může být červenotrpasličí Dwaine Dibley největší trdlo pod sluncem, proč by se podobným prestižním titulem nemohla honosit některá postava z herní branže. Vybrali jsme vám sedm kandidátů, sedm velkých troubů z jedniček a nul. Prosíme, nesmějte se jim.

Hříčky přírody

Ručičky stižené tulení nemocí, břicho končící kdovíkde, předkus, tři antény místo vlasů, kyfóza páteře. Tak to je Bud - Stupid Invaders, 2000, nejblbější stvoření, na které byste mohli ve vesmíru narazit. To se takhle jednou vracel se svou podobně povedenou partou z jednoho mezigalaktického pikniku a co čert nechtěl, místo doma skončil na Zemi.

S aklimatizací tu však tenhle oranžový líný trouba neměl žádné problémy. Vždyť doteď trávil veškerý svůj čas gaučingem u televize, nejraději mluví v holých větách, myslí zásadně pomalu a drží odpadkovou dietu. Jsi strašná troska, Bude Buddoiovitchi, ale my tě stejně máme rádi. Tumáš, vem si slanou brambůrku.

-------------

Představte si Jaroslava Duška v dětském vydání a s obří hlavou. K tomu přidejte slušivý bíločervený stejnokroj a je tu Whizzer - Sam & Max, 2006 ze Soda Poppers – tria opravdu odporných malých smradů s vymytými mozky. Whizzer je malý člověk s velkými problémy. Neuběhne ani pět minut, aby neletěl na záchod. Ledviny tohoto kloučka pracují jako dvě velké přečerpávací stanice, a jakmile se ozve slogan „Je čas pro číslo 1“, musí se Whizzer z jistých důvodů vzdálit, aby se o chvilku později zase přiblížil. V epizodě Culture Shock neustále pije krev podivínskému hokynářovi Boscovi. Plní mu regál videokazetami s terapeutickým programem Brady Culture‘s Eye-Bo, který má mít údajně blahodárný účinek na váš život, ale videoprogram je v krámku z jistého důvodu nežádoucí. Kdo by to byl řekl, že panáčka lze složit přímo dábělskou kombinací sýra v krabičce a boxerské rukavice coby pasti na zloděje.

Ryba s mototechnou

Ahoj T-T-T-Tome! Mám montérky, ruce od šmíru a neumím rychle vyjádřit myšlenku. Tak to jsem já, Ralph - Mafia, 2002 - chlapík se zlatýma rukama a také filuta, co tak trochu nemá pod čepicí. Jsem možná jediný člověk z mafiánské Salierovy bandy, který by mohl být omilostněn pro blbost. I tak bych ale zůstal společensky nebezpečný. Mé umění překonávat automobilové zámky a schopnost tento kumšt předávat ostatním je legendární.

"Ralph, kterýho teď poznáš, je úplnej magor, ale s autama to fakt umí. Jen mi neni jasný, jak může takovej magor něco umět, ale prostě tak to je," pronesl na mechanikovu adresu mafián Paulie. Po dokončení hlavního příběhu vypadal opuštěný dvorek s garáží za zavřenými plechovými vraty docela depresivně…

--------------

Kandidátem na jednoho z největších herních troubů je kupodivu žena, samička… prostě trubka. Dopefish - Commander Keen, 1991, je ryba se dvěma nestejně dlouhými tesáky a také snad jediným hloupoučkým stvořením z videoherního světa, které má vlastní webové stránky a jejíž odkaz se mihne v přibližně třiceti různých hrách. Má image skutečné hvězdy digitálního šoubyznyzu. A skoro zadarmo. Dopefish je produktem slabší chvilky designéra Toma Halla, byla na seznamu čtyřiadvaceti kreslených charakterů pro Commander Keen: Goodbye, Galaxy! „Prostě jsem nakreslil stupidní rybu a zbytek už je historie,“ vyjádřil se Hall. Dopefish je oficiálně popisována jako druhý nejhloupější tvor ve vesmíru (Bud má tedy prvenství pojištěno). Myšlenkové pochody této ryby se zacyklily v jednoduché smyčce: „plavat plavat hlad, plavat plavat hlad“. Vždy, když se jí třetí položku podaří úspěšně splnit, koukne na vás a krkne si.

------------

Ve škole i doma jste často slýchali, že pes je nejlepším přítelem člověka. Možná i vy o tom své ratolesti čas od času přesvědčujete, pak jste ale zřejmě nehráli Duck Hunt, 1984. Byla to jedna z nejoblíbenějších her pro NES, která ale paradoxně dala roli jednomu z nejnenáviděnějších charakterů ve videoherních dějinách. Byl to trouba, nechutný posměváček, škodolibý hajzlík, byl to … Pes.

A na jméno mu dodnes nikdo nepřišel. Proč? Mohli jste se třeba celý den úspěšně strefovat světelnou pistolí do digitálních opeřenců, mohli jste udělat krásnou sérii zásahů, ale stačila jedna jediná minela a buldog vykoukl z trávy a pisklavým smíchem dal najevo, co si o vaší chybě myslí. Smíchy se mohl potrhat. Pořád dokola, zase a zase a zase: vaše chyba – pejskova radost. Kdybych někdy vyrazil na lov, sbíral bych si kachny sám…

Týmy na pendrek

Mít v mančaftu troubu není žádný med, je to hotové neštěstí. Hráči Blood Bowlu, 1995 a 2009 považují za výstavní nemehla orky, zvlášť silověji založené typy. Nejeden zkušený trenér se dokáže lítostivě rozplakat, když si vzpomene, co někteří jeho svěřenci na trávníku předvádějí.

Například orčí Blocker. No řekněte, je normální, aby sebou hráč z ničeho nic břinkal na trávník, zakopával o vlastní nohy a pouštěl míč z rukou, aniž by stihl přihrát? V takových chvílích bylo nejlepší počítač vypnout a jít se proskočit po poli. Blockeři byli siláci a kabrňáci k pohledání, o tom žádná, ale z pomalého trouby šikovnou lasičku prostě neuděláš.

------------

Pusťte je na chvíli z dohledu a spadnou vám z útesu. Zataraste jim cestu z obou stran a sledujte, jak s ledovým klidem korzují sem a tam. Lumíci – roztomilí, oblíbení a… hloupí tvorové. Lemmings, 1991 až 2000 byla hra založená na koordinované tuposti. Dejte rozkaz a bude splněn, slevte z nároků a můžete počítat mrtvé.

Velká logická taktika v časovém presu na složité mapě byla především vaše starost, na myšlení tu Lumík opravdu nebyl. Ale srandu jste si užili, hromadné ničení vašeho svěřenstva pádem ze střechy nebo výbuchem v uzavřeném koridoru vlastně také svým způsobem přispělo k mohutné oblíbenosti této známé herní značky. Odpočívejte v pokoji, zelení troubové.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama