7-nejstylovejsich-zabijaku
BioShock Článek 7 nejstylovějších zabijáků

7 nejstylovějších zabijáků

Ondřej Švára

Ondřej Švára

22. 11. 2009 23:38 23
Reklama

Nezabíjíme pro radost, tak z nás nedělejte tupé řezníky. Jste-li ovšem náš terč, bude šok to poslední, co vám doktor na pitevním stole přečte z očí. Vaše smrt je pro nás otázkou precizního pohybu, přesné mušky a občas i chladné brutality. Pracujeme rychle, racionálně, nemilosrdně. Jsme nejstylovější herní zabijáci. A je nás sedm.

Jméno: Cate Archer
Role: No One Lives Forever
Charakteristika: Sedíte ve vlaku starých špionážních detektivek a hláška o Jamesi Bondovi v sukni, jakkoliv je u NOLFu neskutečně omšelá, pořád platí.

Nikdo nežije věčně, ale při vzpomínce na Cate Archer, navržené podle skutečné americké sexbomby Mitzi Martin, lze o tom přinejmenším pochybovat. Vždyť ta holka v křiklavém elastickém oblečku byla skoro nezničitelná!

Boj (nejen) proti ďábelské teroristické organizaci H.A.R.M. si od Katky žádal naprosto profesionální přístup za pomoci nápaditého zbrojního arzenálu. Vybírat jste mohli ze seznamu asi dvaceti kousků od otrávené čepele a harpuny až po granátomet, nebo laserovou pistoli. Vyhlazovací zájezd s rtěnkou a kvérem v kabelce ale skýtal i přes bizarně rozmanitou brutalitu kouzlo v úplně jiném rozměru: i když měla Archerová kvůli vám ruce od krve, zůstala vždycky dámou.

Jméno: David Jones
Role: Project IGI
Charakteristika: Splnění všech misí proti neférové přesile poslalo chladného agenta na zabijácký Olymp.

Když se agentu Davidu Jonesovi dařilo, patřil na place za nekompromisního mordýře. Nepřátele posílal na smrt nejraději přesně mířeným headshotem a přímo miloval „vtipnou“ spolupráci s průstřelnými materiály. Když se dařilo.

Jenže ďábelský koncert, jaký Jones na nepřátelském území rozehrál, závisel hlavně na precizní práci dirigenta, tedy na vás. Chytnout životní pařanskou formu bylo v I.G.I. naprosto nutné. Kdo hrál, tak ví, že s Jonesem vás čekala ta nejšílenější výprava, jakou bylo možné svého času v 3D akcích podniknout. Teprve poté, co jste dokončili poslední misi, která kvůli nespočtu neúspěšných pokusů zabrala snad více času, než všechny předchozí dohromady, stal se David oprávněně členem elitního komanda zabijáků. Tak tedy komu čest…

Jméno: Hitman
Role: Hitman: Codename 47
Charakteristika: Simulátor nájemného vraha je sice morálně pokleslá zábava, nicméně je to zábava.

Hitman usadil Dány po dlouhých letech paběrkování na herní mapu světa. Bodejť by ne. Je to rovnocenný partner Sama Fischera i Solid Snakea a navíc „pan 47“ ochotně načrtnul mustr pro řadu následujících PC stealth akcí včetně například nedoceněné popelky Death to Spies.

Ale pozor na morální dilema: holohlavec s čárkovým kódem na zátylku chladně vraždí jen pro peníze. Smíříte se s tím?

Dva tak trošku jiní

Jméno: Velký taťka
Role: Bioshock
Charakteristika: Nejdřív se ho bojíte a pak sami v jeho těle roznášíte hrůzu.

Existuje elitář, který pracuje naprosto jinak. Nemusíte ho ani vidět ani znát a stejně se hrůzou div nerozpláčete. Vždyť jen stačí slyšet jak dupe a funí, stačí nabrat do nosu smrad zasychající krve z jeho ďábelského vrtáku a stačí pochopit, že otřesy země nezesilují směrem k vám náhodou.

On se blíží. Pomalu, důstojně a dekadentně se k vám z dálky sune. Nedejbože, aby mu kebule blikla do ruda! Už vidím jeho stín. Nabasované chroptění a naříkání je strašné. Nevím, jestli pláče, nebo jen bojovně varuje nepřítele, ale tohle už nechci nikdy slyšet. A už vůbec se nechci se podívat za roh. Chci odtud jen rychle vypadnout. Už! Už je vidět. Tohle bude má… ne tohle bude VAŠE smrt, milí silvestrovští oslavenci! Já jsem teď Velký taťka a mně teď patří celé podělané Rapture! Konečně si tady vyřídím finální účet a jednou… jednou až si mě Bůh zavolá, chytnou mě za ruku mé sladké sestřičky.

Jméno: Bomberman
Role: Dyna Blaster
Charakteristika: Někdy znáte jen jeden způsob, jak se vypořádat s neřádem.

Pro záchranu své milované polovičky byl mladík v slušivém skafandru ochoten udělat cokoliv. Dokonce zabíjel. Ano, lásce se nedá poroučet a pakliže ostatní z naší squadry smrťáků používají k dosažení svého precizně-morbidního cíle pestrou až roztodivnou techniku, Bomberman pracoval s tím konvenčním málem, co měl. S bombou.

Pracoval rychle, přímočaře a v tom byla jeho síla. Bombermana si oblíbily miliony lidí a dodnes jde o jednu z nejoblíbenějších klasik. Vždyť hru si svého času v britském televizním pořadu Gamesmaster dokonce střihli i popoví Take That.

Souhra minula s budoucností

Jméno: J.C.Denton
Role: Deus Ex
Charakteristika: Nadčlověk z poloviny jednadvacátého století.

Většina hráčů vůbec nedokáže vyjádřit, co pro ně Deus Ex znamená a agent J.C.Denton do luxusního cyberpunkového opusu zapadl na výbornou.

Denton je vlastně etalonem obávaného pistolníka s kravatou. Používá moderní techniku, zabíjí s přeností chirurga, je nesmlouvavý a co řekne, je vytesáno do kamene. A když ví, že má pravdu, dokáže si ji prosadit i přes nepřízeň okolí. Denton je zabijákem budoucnosti, které bychom se nechtěli dožít.

Jméno: Tommy Angelo
Role: Mafia
Charakteristika: Pro zbraně sladkých třicátých let zásadně do Hobokenu!

„Pan Angelo? Pozdravuje vás Don Salieri!“ Jedna z posledních vět dosud nejúspěšnější české hry Mafia je nesmrtelná. Narozdíl od adresáta poslední salvy z brokovnice… Tommy dlouho platil za profesionálního likvidátora nepohodlných osob, ale tragicky se mu vymstila vlastní sebereflexe. Morální veletoč a jedna velká hloupost s bankou ho i přes nesporné kvality v oboru stály krk.

Bez ohledu na to, že Tommymu zůstalo za nehtem kromě špinavých peněz i něco krve z jeho obětí, smrt sympatického herního zabijáka byla smutným bodem nejen českých videoherních dějin.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama