Beyond Good & Evil Článek 7 nejostřejších fotografií

7 nejostřejších fotografií

Jaromír Möwald

Jaromír Möwald

30. 4. 2009 22:38 5
Reklama

Na takového fotografa číhají ve světě mnohá nepříjemná překvapení! Musí se vypořádat s armádami zombíků, hned několikrát odkrýt tajné vládní projekty, vydělat si na živobytí a nemělo by se zapomínat ani na komáry v tropických močálech. Nemluvě o mouchách tse-tse. Přesto je až s podivem, jak málo se právě prvek fotografie ve videohrách používá, ačkoliv se jeho užitím otvírají pro herní scenáristy zcela nové možnosti, jakým směrem příběh dále posunout. Stále se však jedná o spíše výjimečnou záležitost a právě proto je třeba si na ony důležité tituly, které dokázaly opustit zajeté koleje, ukázat a říct si, v čem byly vlastně tak skvělé.

Zelené rtíky a něžný objektiv

Hra: Beyond Good & Evil | Platformy: PC, GC, PS2, Xbox

7 nejostřejších fotografií
i Zdroj: Hrej.cz
Novinářky libující si v zelených rtěnkách většinou nejsou hlavními hrdinkami počítačových her. V případě krásné slečny Jade (jejímuž šarmu neubírá ani to, že žije v jedné chajdě s profesorem Prasetem) však bylo jednoduché podlehnout iluzi, že se jedná o věc natolik běžnou jako ranní čištění zubů. A vzhledem k tomu, že Jade se rozhodně od raného dětství neučila v šaolinském klášteře bojovým uměním, musela se s invazí agresivních mimozemšťanů vypořádat po svém. Kromě neustálého skrývání (dobře, na akční pasáže dojde také) si na živobytí vydělávala hlavně fotografiemi roztodivných živočichů. V Beyond Good & Evil platí jednoduchá rovnice: čím kvalitnější obrázek, tím více peněz za něj dostanete a tím kvalitnější vybavení si budete moci zakoupit. Kromě krás exotické fauny ale objektivem svého fotoaparátu zachytíte i důkazy podporující teorii tajné vládní konspirace. Raději si zkontrolujte, že máte po kapsách dostatek filmových pásů a ještě předtím, než definitivně propadnete kouzlu zelených rtů, si vyzkoušejte demoverzi.

Průsvitní duchové skrytých okamžiků

Hra: Metal Gear Solid| Platformy: PlayStation, PC

7 nejostřejších fotografií
i Zdroj: Hrej.cz
I věčně se skrývající Solid Snake má ve svém srubu na Aljašce celý stoh fotoalb z procházky po tajném vládním komplexu na ostrově Shadow Moses. A kupodivu se na nich dost často objevují duchové. Čím to? Pokud ve hře získáte fotoaparát a na přesně stanovených místech pořídíte snímek (těch míst je celkem čtyřicet pět), uvidíte na něm kromě samotné scenérie i jednoho člena vývojářského týmu v podobě průsvitného ducha. Častokrát byly pokusy o zachycení toho či onoho snímku velmi bizarní. Jeden jste získali za úspěšné vyfocení střílející hlavně Metal Gear Rexe (ano, toho obrovského robota, který na vás pálil jednu raketu za druhou a udržoval si vás od těla rotačním kulometem), další třeba za „temný stín pod schody“ (a teď babo raď pod kterými), nebo mrtvolu Sniper Wolf. A co za to získáte? Vůbec nic! Jenom těmito fotkami můžete strašit nevědoucí kolemjdoucí. To se počítá.

Krvavé pohlednice ze záhrobí

Hra: Dead Rising| Platformy: Xbox 360

7 nejostřejších fotografií
i Zdroj: Hrej.cz
Pokaždé, když se novinář dostane do místa, z něhož není úniku, a je mu jasné, že se ocitl tváří v tvář smrti, najde si čas na to vytáhnout svůj fotoaparát a udělat několik pikantních snímků. Frank West je typickým příkladem takového člověka. Nestačí mu, že stojí proti nekonečné armádě zombíků a po svém boku má jen hrstku přeživších. Že za jednoho zabitého zombíka jich dalších dvacet přibude. Že během čekání na záchranu postupně rozplétá nitky tajného vládního spiknutí. On ještě musí skotačit mezi zkrvavenými pařáty a cvakat ty nejdrsnější snímky, za něž poté dostane odpovídající sumu bodů. Pět zombíků, kteří si pochutnávají na nebohém tlouštíkovi? Nuda. Na to se skoro ani nevyplatí plýtvat filmem. Dvacet zombíků, tyranizujících nádhernou blondýnu v oddělení řeznictví? To je teprve to pravé maso!

Paparazzi a vstup do éry náhodné žurnalistiky

Hra: Grand Theft Auto: Vice City| Platformy: PC, PS2, Xbox

7 nejostřejších fotografií
i Zdroj: Hrej.cz
Jezdit po prosluněných bulvárech Vice City, okukovat holky v bikinách a poslouchat u toho Spandau Ballet. Taková pohoda je k vidění pouze ve hře Grand Theft Auto: Vice City. A právě v ní jste si mohli tuhle pohodu zachytit pěkně na fotografiích. Vůbec poprvé v sérii se vám totiž do rukou dostal fotoaparát. Ten jste nejdříve použili v misi, v níž bylo vaším úkolem zachytit jistého politika v kompromitující pozici (přesněji řečeno, v obležení modelek pod hladinou střešního bazénu z oken protějšího mrakodrapu). Pokud se vám podařilo následně vzít hbitě nohy na ramena a uniknout pozornosti notně naštvaných strážců zákona, mohli jste využívat fotoaparát až do vyčerpání volných snímků, přičemž najít nový film bylo prakticky nemožné. Mnohem lépe se s tím autoři porvali v aktuálním čtvrtém díle, kdy byl foťák přímo zakomponovaný v mobilním telefonu, což byl jeden z naprosto stěžejních prvků hry, a vy jste si mohli fotit naprosto cokoliv, kdykoliv a jakkoliv.

Fotograf = zloděj duší!

Hra: Fatal Frame| Platformy: PS2, Xbox

7 nejostřejších fotografií
i Zdroj: Hrej.cz
Asi už se k vám donesla pověra, že fotografie mohou krást duši člověka. Jenže co kdyby to byla vážně pravda? S takovým předpokladem se snaží pracovat jedna z nejoriginálnějších hororových sérií Fatal Frame, jejíž věhlas sice nedosahuje takových výšin jako třeba u Silent Hillu nebo Resident Evilu, ale bát se u ní budete minimálně srovnatelně. Vaší jedinou obranou proti hrozivým přízrakům bude objektiv fotoaparátu, který doslova „ukradne duši“ a uzamkne ji uvnitř fotografického filmu. Nápad přilákal i pozornost filmové společnosti DreamWorks a natáčení se pomalu bralo jako hotová věc. Projekt však od roku 2002 stojí na mrtvém bodě, což ovšem rozhodně nelze říct o hrách. Čtvrtý díl vyšel v polovině minulého roku na konzoli Wii (zatím pouze v Japonsku).

Pane dodělávající bandito, prosil bych ještě fotečku

Hra: Eternal Sonata| Platformy: Xbox 360, PS3

7 nejostřejších fotografií
i Zdroj: Hrej.cz
Schválně zapátrejte ve své herní paměti a vybavte si tři nejčastější způsoby získávání finančních prostředků v RPG hrách. Určitě vás napadne zabíjení monster (a následné sbírání vypadnuvších zlatek), prohledávání opuštěných truhel a dlouhé smlouvání s obchodníky. Kouzelná Eternal Sonata na to však jde jinak. V průběhu boje lze totiž pořídit fotografie (tuto schopnost má pouze postava jménem Beat), které následně můžete prodat na trhu za poměrně slušný peníz. A že se vám právě tato vlastnost bude velice hodit, to snad ani není nutné zmiňovat. Minimálně se jedná o mnohem uvěřitelnější formu vydělávání peněz, než je klasické sekání čuníků na louce, z nichž sem tam vypadnou olověné botky, poctivý palcát nebo měšec plný zlaťáků.

Do slunné Afriky za slony a žirafami

Hra: Wild Earth: African Safari | Platformy: PC, Wii

7 nejostřejších fotografií
i Zdroj: Hrej.cz
Komu by se nechtělo pobíhat po afrických savanách s foťákem v ruce, metat bleskem všude okolo a večer vyfotit jeden romantický západ slunce nad baobabem? Ne každý na to však má povahu, nervy a peníze. Existuje však mnohem levnější alternativa, s níž si projdete všechna důležitá místa v Africe a ještě se něčemu přiučíte. Řeč je samozřejmě o hře Wild Earth (a částečně i o její novější sestřičce Afrika pro PS3), která v roce 2003 způsobila řádný poprask na největší přehlídce nezávislých her – Independent Games Festivalu v San Franciscu. Schválně si zkuste demoverzi a sami nejlépe poznáte proč. Tedy, pokud na sebe necháte dýchnout atmosféru nespoutané přírody, v níž jste prakticky vetřelcem a kterou si můžete křížem krážem projít, vyfotit naprosto cokoliv a navíc načerpat i něco přírodopisných znalostí.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama