7-nejlepsich-questu-v-rpg
Fallout 3 Článek 7 nejlepších questů v RPG

7 nejlepších questů v RPG

Dalibor Franta

Dalibor Franta

10. 11. 2009 23:36 17
Reklama

S RPG questy se to má tak. 99 % toho, co po nás dneska chtějí, je křáp. Tak je to. Křáp. Přines 10 sloních klů do chajdy babky olejářky a dostaneš. Olej. Přines 3 skřetí prsteny do guildy kouzelníků a dostaneš. Kouzlo. Mozek člověk zapojí, jen když se natahuje do ledničky pro další jitrnici, a jinak seká a mlátí a střílí z blasterů. Protože to se v RPG dělává. Seká a mlátí a střílí z blasterů. A tak pořád dokola, až by z toho jednomu zešedivěly vlasy. Geralt z Rivie, zvaný rodinou a kamarády Gwynbleidd, by mohl vyprávět. Pro něj už je pozdě. On už má své vlasy šedé. Ale vy. Vy se ještě můžete zachránit. U seznamu 7 nejlepších RPG questů všech dob. Nebo aspoň těch, které jsou podle nás nejoriginálnější a nejvíce se nám vryly do paměti.

Závody Chocobů

Hra: Final Fantasy VII | Rok vydání: 1997

Sedmé Final Fantasy bylo na extrémně vynalézavé a zábavné questy a minihry neobyčejně bohaté, vysoko nade všemi však bez pochyb ční závodění s Chocoby. Každý, kdo chtěl ve hře získat nejcennější materie, musel si ponejprv našetřit nějaký ten Gil na zakoupení stájí. Následně se vybral do světa a na četně roztroušených lovištích chytal plaché Chocoby na sladké oblbováky. Když měl stáj plnou, vyžádal si služeb zkušeného inseminátora známého též jako Choco Billy. Ten poradil, které zvíře je samička, které sameček, a za malou úplatu dodal i nějaký ten reprodukční povzbuzovák. Páření Chocobů bylo de facto hra ve hře. Záleželo na kvalitě tatínka, kvalitě maminky, kvalitě stravy a trochu i na té mrše náhodě, a tak když si chovatel začátečník konečně vymodlil prvního Zeleného a Modrého Chocoptáka, byl to důvod k pořádné oslavě. A to ho ještě čekalo krmení, tréninky a závodění na tratích v Gold Sauceru. A pak že bitva s Emerald Weapon byla výzva…

Štětec se smrtí

Hra: The Elder Scrolls IV: Oblivion | Rok vydání: 2006

Malířský quest je v temném Cyrodiilském světě doslova pohlazením po duši. Během putování městem Cheydinhal lze narazit na zoufalou paní, která se shání po svém ztraceném manželovi – slavném malíři. Letmá prohlídka jeho pokoje odhalí tajemnou malbu, která je ve skutečnosti branou do světa za obrazem. Právě zde už několik dní přebývá ztracený malíř Rythe, uvězněn ve snovém světě, který jako by vypadl z van Goghova ucha. Ukáže se, že své obrazy maluje kouzelným štětcem, který mu před několika dny někdo odcizil a následně zmizel v jedné z jeho maleb. Na svou ochranu si lapka domaloval kupu kreslených trollů, které bude třeba přemoci jak jinak než… malířským ředidlem! Když se pod větvemi malovaných dubů se vším vypořádáte, chopí se Rythe štětce a namaluje si dveře ven ze svého kresleného žaláře. Kouzelné!

Tranquility Lane

Hra: Fallout 3 | Rok vydání: 2008

Třetí Fallout možná ubral na humoru a nadsázce prvních dvou dílů, co do zajímavých questů se ale svým předchůdcům bez problémů vyrovnal. Možná nejpamátnějším a nejmrazivějším okamžikem hry je počítačová simulace ve Vaultu 112. Ve snaze vysvobodit svého otce ze spárů šíleného profesora Brauna, musí hráč vstoupit do počítačového programu simulujícího svět před nukleární katastrofou. V klidném městském sousedství pak plní sérii psychopatických úkolů, jež mu zadává malá holčička Betty – ve skutečnosti profesor Braun. Aby dostal svého otce ze simulátoru, musí rozplakat malého chlapečka, rozvést manželství pana a paní Rockwellových a konečně zabít hodnou paní Hendersonovou, která peče výborné koláče. Třeba tak, že jí rozbije plynovou troubu. A paní Hendersonová vybouchne jako meloun, když se chystá upéct další ze svých skvělých moučníků… Citlivější povahy mohou najít a spustit pojistku, která v programu spustí simulaci Čínské vojenské invaze a všechny uvězněné, včetně žalářníka Brauna, zahubí. Tak jako tak – je to vskutku děsivý zážitek.

Smrt Lorda Britishe

Hra: Ultima I-IX | Roky vydání: 1986-1999

Lord British je ikonickou postavou série Ultima, králem Britannie a personifikací herního designéra a kosmonauta Richarda Garriotta. Lord British byl ve všech hrách série Ultima koncipován jako de facto nesmrtelná postava, přesto se jeho smrt stala v průběhu jednoho herního desetiletí doslova pekelným soukromým questem a k velké Garriottově nevoli byl zatím pokaždé nalezen způsob, jak jeho herní alter-ego sprovodit ze světa. V prvních dvou dílech bylo možné Britishe zchvátit s dostatečně silnými postavami, ve trojce už bylo nutné nalákat ho do přístavu a následně ubít kulemi z námořního kanónu. Čtvrtý díl přitvrdil, přesto bylo možné v souboji zvítězit za pomocí lávy či artefaktu Mondainovy lebky. V pátém díle stačilo nepospíchat s Britishovou záchranou, v šestce se posadil na mírně "třaskavý" trůn a v sedmém díle podlehl bronzové tabuli, která se snesla na jeho vznešenou lebku. V osmičce legendární monarcha absentoval, všechno si ale nahradil v díle devátém, kde se nechal odpravit otráveným chlebem. Cucák. Vrcholem všeho byla Britishova smrt v betatestu Ultima Online. Právě když Garriot mluvil k masám svých příznivců, poslal ho k zemi hráč jménem Rainz – British/Garriot si před proslovem zapomněl zapnout nesmrtelnost a podlehl.

Zrcadlové zmatení

Hra: Realms of Arkania III: Shadows Over Riva | Rok vydání: 1997

Série ze starodávné a magií prolezlé země Arkánie je plná spektakulárních úkolů, které se zašily pořádné hluboko do kožichu každého hráče. Ale co jiného nám mohlo uvíznout v paměti než grandiózní finále zatím posledního, třetího dílu. Čert vem to, že jste se museli zmenšit na velikost malého brablence, abyste mohli proniknout do doupěte červí královny, čert vem to, že jste museli bojovat proti střevlíkům a přehnaně agresivním žížalám. Těsně před koncem jste se totiž dostali do zrcadlového labyrintu, z něhož se některým slabším povahám ve vaší partě mohla rozklepat kolena natolik, že už nechtěli pokračovat dál. A když jste se nakrásně z labyrintu vymotali, stanuli jste proti královně, kterou nenapadlo nic lepšího, než na vás poštvat vaše vlastní kopie. Po bitvě s nimi přišla na řadu bitva s královnou, po bitvě s královnou magický amulet a po magickém amuletu prachobyčejná smrt… ona totiž skutečná královna za sebe srabácky poslala kopii, a když jste to v pobitevní euforii nejméně čekali, vrhla se na vás svými ostrými pařáty. No řekněte, není přesně tohle ta pravá nirvána každého RPG nadšence?

Inside Jabu-Jabu's belly

Hra: The Legend Of Zelda: Ocarina Of Time | Rok vydání: 1998

Pokud jste někdy přemítali, kde se vzal nápad „sběračských“ questů a koho bude třeba pro tento zločin vystřelit do vesmíru, až jednou Petr Kostka odletí strojem času do minulosti (!!), směřujte svůj hněv směrem na Shigeru Miyamota. Právě on je duchovním otcem všeho zla typu„když mi doneseš tucet vajíček, dám ti lektvar proti nevolnosti v autobuse“. Přesto i jeho Ocarina Of Time vyprodukovala některé zajímavé questy. V paměti nám vytanula zejména mise v žaludku ryby Jabu-Jabu, kde jste na zádech nosili čtyřrukou princeznu Ruto, mlátili bumerangem obří červy, přerostlá různobarevná hovínka a… chobotnice. Inu, Japonci.

Proces se Sunrym

Hra: Knights Of The Old Republic | Rok vydání: 2003

První KOTOR vyprodukoval celou řadu nezapomenutelných okamžiků, soudní proces s vojenským vysloužilcem Sunrym však nad ostatními ční o několik délek. Setkáte se s ním na planetě Manaan, kde byl Sunry uvězněn a obviněn z vraždy své milenky, Sithské špiónky Elassy. Jak se později ukáže, je obviněn právem – když zjistil, že ho žena využívá jako zdroj informací, ztratil nervy a milenku provrtal blasterem. Úkolem hráče je ujasnit si priority a ujmout se Sunryho obhajoby. Buď může dát přednost pravdě a vystavit jinak poctivého válečného hrdinu krutému trestu Sithů, nebo obhájí čest Republiky a Sunryho z vraždy vysekat, navzdory jeho vině. Celý proces je pak pečlivou a důmyslnou hrou se slovy a důkazy. Rozhodne-li se Sunrymu pomoci, musí hráč zpochybnit výpovědi svědků, kteří ho viděli prchat z místa činu, zdůraznit jeho válečné zásluhy, ale i špatný zdravotní stav. Odměnou mu bude potupa arogantního sithského žalobce a sleva v republikové sámošce. Spravedlnost. Je slepá.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama