7-nejalternativnejsich-historii-sveta
Codename: Panzers - Cold War Článek 7 nejalternativnějších historií světa

7 nejalternativnějších historií světa

Jiří Bigas

Jiří Bigas

6. 12. 2009 23:50 6
Reklama

Ne nadarmo se často říká: Co by bylo, kdyby... Taková je i premisa her, jejichž tvůrci si vzali do rukou učebnice dějepisu, nalistovali si v nich nějakou obzvlášť zajímavou kapitolu, vytrhli z ní první stránku a zbytek listů hodili do koše. Proč také ztrácet čas se skutečnými dějinami, když ty smyšlené či alternativní, chcete-li, jsou mnohdy o tolik překvapivější. A že je z čeho vybírat. Amerika (ale nejen ona) v nich čelí invazi nacistů, komunistů i návštěvníků z kosmu.

Nacisté v Bílém domě

Hra: Turning Point: Fall of Liberty | Rok vydání: 2008

V roce 1931 srazilo v New Yorku pozdějšího ministerského předsedu Velké Británie Winstona Churchilla taxi. V našem světě tento tvrdý střet s realitou přežil jen s mírnými následky, ve světě videohry Turning Point: Fall of Liberty se mu však stal osudným. Bez své hlavní politické i vojenské opory nedokázali Britové čelit invazi nacistického Německa, jež nakonec v roce 1940 dobylo ostrovní království. Posléze padl odpor spojenců i ve zbytku Evropy, severní Africe a na Blízkém východě. Spojené státy, jež kvůli novému prezidentovi podlehly protiválečnému sentimentu a politice izolacionismu, se nikdy do spojeneckého úsilí v zámoří nezapojily. Tedy až do chvíle, než jim v roce 1953 po zuby ozbrojené jednotky wehrmachtu zabušily na dveře New York City. Dokážete zabránit invazi a okupaci východního pobřeží dřív, než bude pozdě?

Vetřelci namísto Hitlera

Série: Resistance | Rok vydání: 2006-2009

Svět, ve kterém po 1. světové válce nikdy nevypukla světová hospodářská krize, ve kterém se nacisté nechopili moci v Německu a komunisté v Rusku a ve kterém nikdy nedošlo k největšímu globálnímu konfliktu 20. století, vypadá na první pohled jako ráj. To by ovšem meteor, který v roce 1908 dopadl v sibiřské Tungusce, nesměl být původcem mimozemské rasy známé jako Chiméra. Než lidé odhalí, že čelí hrozbě z kosmu a nikoli nezdařenému biologickému experimentu, vetřelci se zmocní celého Ruska a posléze i zbytku kontinentální Evropy. Kolem roku 1950 si už Chiméra, jež jako hlavní bojovou sílu využívá zotročené a zmutované lidské nepřátele, razí cestu přes Lamanšský průliv a zanedlouho invazi čelí i Spojené státy.

Spojené státy sovětské

Hra: Freedom Fighters | Rok vydání: 2003

Druhá světová válka v podstatě skončila okamžikem, kdy Američané svrhli dvojici atomových bomb na japonská města Hirošimu a Nagasaki. V alternativním světě videohry Freedom Fighters od tvůrců Hitmana to ovšem byl Sovětský svaz, kdo udělal definitivní tečku za největším ozbrojeným konfliktem 20. století v podobě vymazání Berlína z mapy světa. Následkem tohoto vojenského i vědeckého úspěchu mělo sovětské Rusko nakročeno k mnohem světlejším zítřkům než ve skutečnosti. Komunisté nikdy nepřišli v Kremlu o moc a svou ideologií stačili nakazit celý zbytek Evropy. Železná opona se navíc díky Moskvě táhne i přes Asii, Blízký východ a Latinskou Ameriku. Nyní politbyro rozhodlo, že nastal čas „osvobodit“ i Spojené státy.

Zabil jsem Einsteina, pánové...

Série: Command & Conquer: Red Alert | Rok vydání: 1996-2009

Snaha učinit svět lepším dožene Alberta Einsteina v roce 1946 až k nápadu cestovat zpět časem a zlikvidovat původce samotného zla – v tomto případě mladého Adolfa Hitlera. Plán vyjde, ke 2. světové válce, tak jak ji Einstein znal, nikdy nedojde. Namísto ní ovšem Josif Stalin podnikne v 50. letech invazi do Evropy – jeho ambicím nyní nestojí nic v cestě – a posléze si v 70. a 80. letech začne brousit zuby i na USA. Sovětskému svazu se ovšem nakonec příliš nevede, což je vlastně ještě eufemismus pro rychle se blížící porážku. Nyní jsou to oni, kdo cestuje proti proudu času až do roku 1927, aby se zbavili muže stojícího za technologickou nadřazeností spojenců – Einsteina. Povede se a spojenci rázem čelí v Evropě téměř jisté porážce. O vládu nad světem ale usiluje zcela nová a dříve neexistující síla v podobě Říše vycházejícího slunce. A atomové bomby? Ty vymazal proud času společně s Einsteinem.

Vzhůru do oblak

Série: Crimson Skies | Rok vydání: 2000-2003

Zápletka Crimson Skies se odehrává v alternativní realitě 30. let, kde se Spojené státy po 1. světové válce roztříštily v důsledku sílícího regionalismu, pandemie smrtící chřipky, krachu na burze a řady dalších okolností, do mnoha menších nezávislých území. Letadla v tomto světě zcela vytlačila automobily jakožto dopravní prostředek číslo jedna, jelikož veškerá železniční a dálniční síť pochopitelně protíná právě hranice nyní znepřátelených regionů – a jako taková je v tuto chvíli naprosto neužitečná. V důsledku rozmachu letectví navíc záhy začíná vedle nepřátelství mezi jednotlivými teritorii vzkvétat i vzdušné pirátství. Na druhou stranu například věda kráčí díky nepřetržitému válečnému úsilí kupředu podstatně rychleji než v našem světě.

Strhněte železnou oponu

Hra: Codename Panzers: Cold War | Rok vydání: 2009

Svět Codename Panzers se vyvíjel jako ten náš až do roku 1949. Po porážce nacistického Německa byla Třetí říše rozdělena do několika Spojenci a Sověty ovládaných sektorů. Na rozdíl od skutečnosti si ale v této realitě Rudá armáda od samého počátku upevňovala svou vojenskou převahu a zcela důsledně se tak připravovala na další ozbrojený konflikt. Během berlínské blokády napětí mezi Spojenými státy a zeměmi východního bloku rychle eskalovalo. Když se sovětský letoun srazil s americkým zásobovacím strojem, bylo už zaděláno na jistý konflikt. A o den později také vypukla skutečná válka, jejímž epicentrem se stala samotná rozdělená metropole.

Za císaře pána a jeho rodinu

Hra: Iron Storm | Rok vydání: 2002

První světová válka nikdy neskončila a v „současnosti“ roku 1964 vojáci na všech frontách mohou slavit její jubilejní 50. výročí. Baron Nikolaj Alexandrovič von Ugenberg se hned zkraje 20. let chopil moci v nově zformovaném Rusko-Mongolském impériu rozpínajícím se od Atlantického oceánu k Tichému a zatnul tak tipec jakémukoli pokusu o bolševickou revoluci. Zbývající svobodné evropské státy se s pomocí USA naopak sjednotily pod vlajku Spojených států západní Evropy neboli Aliance, aby mohly společně čelit von Ugenbergovi. Jelikož si ale Evropa nemohla dovolit dlouhotrvající konflikt nadále financovat, vstoupilo její válečné úsilí na americkou burzu. Z války se tak stal především výnosný byznys, o který nechce žádný z investorů jen tak přijít.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama