Professor Layton and the Miracle Mask Článek 3DS mix: upíři a detektivové

3DS mix: upíři a detektivové

Dan Kremser

Dan Kremser

20. 3. 2013 23:00 2
Reklama

V posledních letech se pod pojmem mobilní hraní stále více a více myslí hlazení a omakávání dotykových mobilů nebo tabletů. Tradiční handheldy byly zkrátka se svou poslední generací (3DS, PSV) vytlačeny na okraj zájmu mnohem všestrannějšími zařízeními a zrovna moc o nich nemluvíme. To však neznamená, že na ně nevycházejí povedené hry, a obzvláště 3DS nabízí stále zajímavější a zajímavější tituly, které rozhodně stojí za zkoušku. Takže co by vám nemělo na vašem handheldu od Nintenda momentálně chybět?

Etrian Odyssey IV: Legends of the Titan

Klasika je jednou klasika a jen tak nevymře. O sérii Etrian Odyssey, která staví na odkazu starých RPG dungeonů to platí dvojnásob a její poslední díl to více než dokazuje. Tato tradiční a po všech čertech nekompromisní pařba rozhodně patří mezi to nejlepší, co jste si v posledních měsících na 3DS mohli pořídit, a místo v našem přehledu si tedy rozhodně zaslouží. Pravda, příběhem plným klišé zrovna dvakrát neoslní, ale tento menší handicap hravě vykoupí návykovou a poctivou hratelností.

Prozkoumávání zatuchlých kobek s pěticí hrdinů je zábavné až běda a hlavně dokonale vyvážené. Nekompromisní obtížnost a perfektně odladěné tradiční mechanismy téměř nemají chybu a díky novým druhům obtížnosti si zahrají i úplní nováčci. Pořádně tuhé souboje jsou pak plné překvapení, netradičních situací a excelují přehršlí možností a ovládacích prvků. Barevná old school grafika už je jen sladkou třešničkou na už tak přesladkém dortu. Zkrátka tradice provedená s největší péči, která díky perfektní odladěnosti zaujme jak staré veterány, tak i úplné zelenáče a žádnému milovníkovi RPG by neměla chybět. Vždyť kdo by si nechtěl sám kreslit mapu stylusem a znovu oživit staré vzpomínky.

Hodnocení: 8/10

Professor Layton and the Miracle Mask

Svým způsobem tradiční už je i série Professor Layton, která s konzolemi DS putuje od nepaměti v téměř nezměněné podobě. Ani nejnovější detektivní dobrodružství oblíbeného hrdiny tak nepřináší nijak zásadní změny a spíše vylepšuje již viděné. Rozhodně to však dělá více než dobře a jak vás jednou hra chytne, tak už nepustí. Příběh má totiž potřebný spád a i přes svou podobnost s minulým dílem rozhodně dokáže zaujmout. Sympaticky navíc pomrkává po pravověrných fanoušcích série a během vyšetřování se hráč podívá i do profesorovy minulosti

Nijak novátorská pak není ani hratelnost, která sází na osvědčené principy. Opět tedy prozkoumáváte prostředí a především řešíte rozličné hádanky, které jsou sice jednodušší, ale zato patřičně chytlavé a navíc perfektně vypadají. Audiovizuální zpracování holt bylo vždy Laytonovou silnou stránkou a ani Miracle Mask v tomto nezklame. Díky přepracovanému ovládání pak dokonce lze plně využít i 3D efekt, který překvapivě funguje poměrně dobře. Jediným problémem může být originalita a v oblasti příběhu trošku větší inspirace minulým dílem. Proč ale měnit fungující mechanismy, které se jednoduše líbí.

Hodnocení: 8/10

Castlevania: Lords of Shadow - Mirror of Fate

Ne všechny hry musejí být nutně dokonalé. Castlevania už je holt pojem sám o sobě a tak na její nový díl nesmíme zapomenout ani přes jeho ne úplně přesvědčivé kvality. Pravda, úplně marnou hrou nová Castlevania také není, ale jedná se spíše o lepší nadprůměr, který exceluje jako skákačka a rubačka. Skákání povedenými gotickými levely je skutečně zábavné a díky faktu, že hrajete hned za několik postav, se nikdy nenudíte. Nepřátelé jsou pak zajímaví, možností, jak je masakrovat, mnoho a obtížnost pěknou výzvou.

Škoda, že autoři nezvládli tak pěkně i příběh, který sice má potenciál, ale nezvládá jej adekvátně prodat. Ačkoli se tedy příběhové pozadí lehce odklání od předešlých dílů a mohlo by být velice zajímavé, v konečném důsledku vyznívá prachbídně, je nesmírně předvídatelné a zrovna dvakrát vás dopředu netáhne. Vinu ale nenese jen scénář, nýbrž také nekonzistentní tempo vyprávění a opravdu otravné quick time eventy. Jako celek prostě Castlevania na úplnou 3DS špičku ztrácí a na dva dobré nápady tady vždy připadá jeden špatný.

Hodnocení: 7/10

Fire Emblem: Awakening

Jak se říká, to nejlepší na konec, a to nejen mezi hrami v našem přehledu, ale mezi všemi 3DS hrami vůbec. Od zhruba dvě dekády staré a nikdy na kvalitě nepolevující série se ostatně ani nedalo očekávat nic jiného. Už na první pohled tak Awakening zaujme odzbrojujícím vzhledem, který lze považovat možná i za to nejlepší ze současné 3DS tvorby. 3D efekt je opravdu funkční, příběhové předěly ohromující a barvitá grafika působí v pohybu vskutku epesně.

V ničem za nádherným audiovizuálním zpracováním pak nepokulhává ani herní náplň. V duchu úplných začátků série se tedy můžete těšit na povedené tahové souboje, které kladou důraz na komplexní možnosti a taktizování. Míra uzpůsobitelnosti hry od výroby vlastního charakteru až po propracované RPG možnosti postihující prakticky každý kousíček hry je přímo skvělá a herní doba opravdu úctyhodná. Navíc není nejnovější Fire Emblem vyloženě složitý a ani hráčům strategickými RPG nepolíbeným se nebude bránit. Pokud byste si měli koupit pouze jednu 3DS hru za poslední rok, rozhodně by to musel být Fire Emblem, který exceluje v každém směru.

Hodnocení: 9/10

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama