Wii Sports Článek 100 milionů Wiiiiii...

100 milionů Wiiiiii...

Jan Horčík

Jan Horčík

24. 1. 2008 23:54 7
Reklama

Na rovinu, kde je pravda netušíme my a netuší to dnes asi nikdo. Abychom si udělali lepší obrázek o celé situaci, naservírujeme si nejdříve čísla. Prostá, chladná, neúprosná numera.

Jak jsme už informovali v krátké novince, prodej Nintendo Wii v Japonsku přesáhl počátkem ledna pět milionů kusů. Wii se tak stalo nejrychleji prodávanou domácí konzolí v Japonsku, lépe si vedl už jen handheld Nintendo DS. Co se týká prodaných her, tak v současné době zemi vycházejícího slunce jednoznačně kraluje "cvičební pomůcka" Wii Fit s téměř 100 000 prodaných kusů týdně a více než 1 milionem dosud prodaných kousků celkově. V dlouhodobé perspektivě vedou Wii Sports (2,7 mil.), Wii Play (2,2 mil.), Mario Party 8 (1,2 mil.) a Super Mario Galaxy (850 000). Pro srovnání, tolik se prodává nejlepších her pro PS3 na celém světě - Assassins Creed pro PS3 má na kontě 1 755 723 kusů, stejná hra pro Xbox 360 2 625 643 kusů.

Celosvětově dosahuje počet prodaných konzolí Wii ke 20 milionům a prakticky stejné proporce má i žebříček prodaných Wii her, jen jejich počty jdou nad desítky milionů. Podle statistik serveru VGChartz zabírají hry pro Wii celosvětově více než třetinu trhu, ještě o kousek víc má Nintendo DS a zbytek patří všem ostatním platformám. Dalo by se tedy říct - a jistě nebudeme daleko od pravdy, že Nintendo dnes videohernímu trhu kraluje. Konkurence mu jen závistivě civí na záda. Hlavní otázka ale zní: jak dlouho to ještě bude trvat?

Minulé úspěchy totiž, jak je v byznysu dobře známo, nezaručují úspěchy budoucí. Wii dnes slouží jako hračka - jen s tím rozdílem, že si s ní hrají děti, dospělí a dokonce i důchodci. Nintendo postupně přenáší nejúspěšnější hry ze svého DS handheldu i na Wii (např. Big Brain Academy: Wii Degree, prodáno 1 735 599 kusů, chystá se znalostní kvíz Everyone's Common Knowledge Television, legendární Animal Crossing). Kromě toho je na ok 2008 v přípravě celá řada očekávaných hitů. Například stále lépe vypadající Wii Music, ale také jedinečná Okami, nová Final Fantasy Crystal Chronicles: Crystal Bearers, už tak dost úspěšný Pro Evo Soccer 2008, správně ujetý japonský We Love Golf!, veleúspěšný Rock Band, éterický Endless Ocean, noví Worms a v neposlední řadě i neodolatelní Krotitelé duchů.

Wii je rodinná záležitost. Stále se může honosit titulem nejlevnější domácí konzole na trhu. Nabízí originální, snadno uchopitelný, nenáročný herní zážitek, orientovaný na hru více hráčů. Nevyžaduje novou HDTV televizi, která je v podstatě bezpodmínečně nutná pro hraní nových her na Xboxu 360 a PS3. Jenže skoro všechno tohle se v nejbližší budoucnosti změní. Výrobní cena konzolí neustále klesá, Xbox 360 má šanci se Wii poměrně brzy vyrovnat, přičemž nabízí po hardwarové stránce mnohem výkonnější stroj, který navíc dobře poslouží jako multimediální centrum. Disponuje skvěle zavedenou online službou, která umožňuje stahovat HD filmy a seriály, staré hry i zajímavé malé arkády. Navíc se spekuluje o nových ovladačích pro X360, které také budou mít pohybové senzory.

V případě PS3 je vyšší cena vyvážena možností přehrávat Blu-ray disky, takže velké snižování ceny čekat nelze. Zato se PS3 chystá nabídnout spoustu zajímavých titulů v čele s hitovkou jménem LittleBigPlanet a tajemnou Afrikou. Pro PS3 i Xbox 360 navíc mluví stále klesající ceny LCD a plazmových televizí s vysokým rozlišením, které se stávají běžnou součástí domácnosti a nahrazují staré katodové ohyzdy. Navíc se už v laboratořích Sony pilně pracuje na masivnějším využití speciální kamerky PSEye, která, společně se správnými aplikacemi, má potenciál změnit celkovou rovnováhu sil. Právě díky ní - a dalším novým typům ovladačů/ovládacího rozhraní - bychom se i na PS3 či Xboxu 360 mohli dočkat titulů typu Brain Training a dalších podobných, spíše "neherních" záležitostí. Zda se tak Sony a Microsoftu podaří získat i "nehráčské" publikum, toť otázka.

Pro pochmurnou budoucnost Wii mluví skutečnost, že naprostá většina nejprodávanějších titulů dnes pochází od samotného Nintenda. Třetí strany to prostě mají na Wii těžké. Situace by se ale měla změnit už během letošního roku, jak naznačuje výše uvedený výčet chystaných titulů. Růžová budoucnost Wii je pak podporována nejen ochotou Nintenda pouštět se do inovátorských projektů jako je Wii Fit a jiné ovladače, ale i připravovaným děním v oblasti WiiWare, novými online kanály, či novinkami v oblasti virtuální konzole. Spekuluje se také o novém headsetu, který umožní hlasovou komunikaci skrze Wii, o nových barevných verzích konzole (Japonci si je prostě koupí) a také o nové verzi Wii Play s bezdrátovým nunchuckem (ten byl nedávno představen na veletrhu spotřební elektroniky třetí stranou).

Zlé jazyky říkají, že lidé si sice Wii kupují, ale konzole pak jen nečinně stojí v koutě a nikdo na ní hry nehraje. Takový je ale pohled běžného hráče. Skutečnost je taková, že spoustě lidí, kteří mají Wii bohatě vystačí Wii Sports, které spustí čas od času pro zábavu s přáteli. Nejsou to hráči, nehrají denně, ani se příliš nezajímají o dění v herní oblasti. Právě na takové zákazníky pak nejlépe působí produkty jako Wii Fit nebo Brain Training, které nabízejí odlišný zážitek než je klasická hra v "našem" pojetí. Těch se dnes na Wii skutečně ani tolik neprodává.

Dalším černý puntíkem Wii je však neschopnost uspokojit poptávku. O konzoli je stále obrovský zájem a Nintendo nestíhá vyrábět. Jenže tenhle stav trvá už prakticky od uvedení konzole na trh. Nintendo tak nejenže dává prostor konkurenci, ale navíc nechává potenciální zákazníky čekat a zapomenout, případně se naštvat. Naštvaný zákazník pak buďto Wii pustí z hlavy, anebo se začne poohlížet po zbytku herního světa... a objeví PS3 nebo Xbox 360.

Yuta Sakurai, analytik společnosti Nomura Securities, odhaduje, že do roku 2012 Nintendo prodá po celém světě více než 100 milionů konzolí Wii. "Kolem 80% konzolí Wii je v rodinných obývacích pokojích. Společnosti se podařilo včlenit konzoli do životního stylu," komentuje svůj odhad. Vzhledem k tomu, že za zhruba rok se jí prodalo téměř 20 milionů kusů to není zas tak nereálné číslo. Možná.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama