10-nejustekanejsich-hafanu
Fallout 3 Článek 10 nejuštěkanějších hafanů

10 nejuštěkanějších hafanů

sleepless.

sleepless.

3. 4. 2009 22:34 44
Reklama

Vývojáři se až příliš rádi a bez jakéhokoli odporu podřizují tržním stereotypům. Nejčastěji obsazují do hlavních rolí svých her krásné blondýnky a brunetky nebo mužné a svůdné svalnáče či bradpittovské holobrádky. A když se jedná o hru nemající nic společného s lidskou realitou, tak se zas obvykle přikloní k fantastické příšerce (draci, elfové, trpajzlíci), respektive podivnému zmutovanci (Daxter). Je to k vzteku.  Matka příroda přitom stvořila takové množství zajímavých, okouzlujících, udatných, vtipných a roztomilých zvířátek, která přímo křičí o to, aby je vývojáři do svých produktů obsazovali a sklízeli za to kritické i komerční ovace od hráčů z celého světa. Podívejte se na ježka Sonica, opičky z Monkey Ball a Donkey Kong nebo pejsky z Nintendogs. Ano, obzvláště čtyřnohé štěkající přátele lidského pokolení vývojáři ignorují dosti důsledně a jen občas udělají výjimku. Tak se pojďme poohlédnout po příkladech zajímavých her, kde pes plní buď roli hlavní, nebo byl obsazen alespoň do pozice důležitého vedlejšího charakteru.

Totalitní kotec

Hra: DogDay|rok: 1997

10 nejuštěkanějších hafanů
i Zdroj: Hrej.cz
Poplatná době svého vzniku pracuje tahle psí noirovka s renderovanou 3D grafikou a first-person perspektivou. Na rozdíl od adventur firmy Cryo však tvůrci z absolutně neznámého týmu Eyst dokázali mikrokosmu herního světa vtisknout osobitě potemnělou atmosféru, k čemuž velkou měrou přispěla i povedená příběhová stylizace zkorumpovaného totalitního režimu. DogDay je poměrně těžká adventure. Problémy jsou však logické, jen si musí člověk uvědomit, že je pes a pohybuje se v psím městě. Kromě atmosféry a grafiky exceluje DogDay i pestrou hratelností, kterou oživuje trojice zábavných arkádových miniher a nutnost najít si stálé zaměstnání kvůli získání peněz. Škoda, že oznámené pokračování nikdy nevyšlo.

Travičku zelenou, tu si pěkně zahu....

Hra: PaRappa the Rapper | rok: 1998/2007

10 nejuštěkanějších hafanů
i Zdroj: Hrej.cz
PaRappa je dvourozměrný hafan a cool raper, tedy jen když ho nenecháte vy sami ve štychu a mačkáte do rytmu ta správná tlačítka na ovladači. Nejde však jen o slepé následování šablony. Aby se stal z PaRappy opravdu megasuperubercool raper, tak musíte hrou vyjeté kolejnice opustit, ale pořád se držet v rytmu. PaRappa the Rapper okouzlil i ty, kteří rap a hiphop z duše nesnáší. Nakažlivost obskurního příběhu, v němž se PaRappa snaží získat srdce kočky Sunny Funny v boji s narcistickým psím rivalem Joe Chinem, je instantní stejně jako audiovizuální prezentace. Neméně skvělé je i pokračování PaRappa the Rapper 2 pro PS2 z roku 2002 a port prvního dílu pro PSP, který vyšel s přidaným multiplayerem před dvěma roky.

You Crack Me Up, Little Buddy

Hra: Sam & Max Hit the Road | rok: 1993

10 nejuštěkanějších hafanů
i Zdroj: Hrej.cz
A teď si zahrajeme na nošení dříví do lesa, protože tento legendární kousek je díky svým kvalitám, na které zub času nemá nárok, notoricky známý. Krom geniálního grafického stylu a humoru Steva Purcella hra ve své době zabodovala profesionálním dabingem a samozřejmě hratelností, které musí každý odpustit komiksovou nelogičnost řady hádanek a problémů. A samozřejmě nesmíme zapomínat na postavy. Čert vem Maxe, právě Sam, mírně polidštěný pes, to je frajer větší než Mike Hammer. Nebýt jeho, Max by už dávno nežil. Škoda, že měl tak těžký život a dvakrát musel (za to určitě může Max) své další videoherní eskapády odvolat (Sam & Max Plunge Through Space, Sam & Max: Freelance Police), než se znovu objevil na scéně počátkem roku 2007 v epizodické sérii od Telltale.

Korejská pochoutka

Hra: Fallout 3 | rok: 2008

10 nejuštěkanějších hafanů
i Zdroj: Hrej.cz
Psí maso, to já žeru. Tedy ne psí maso jako jídlo, ale psí maso jako věrného společníka a průvodce napříč zdevastovaným postapokalyptickým světem tří dílů RPG série Fallout. Zatímco v prvních dvou zásecích byl Dogmeat spíše příjemným průvodcem, tak jeho potomek ve třetím díle byl opravdu užitečný bojový nástroj. Svým vrčením informuje hráče o přítomnosti nepřátel, sbírá náboje, nosí různé předměty, občas někoho kousne a hlavně je nenahraditelným lákadlem pro většinu soupeřů. Ti se na něj vrhnou a hráč je pak může bez obtíží zlikvidovat. Dogmeat je prostě zlatíčko, ani jeho vzdálený příbuzný Mad Maxův pes Dog se mu nevyrovná.  O brantranci z Arcanum ani nemluvě.

Akční supertrip

Hra: MDK 2 | rok: 2000

10 nejuštěkanějších hafanů
i Zdroj: Hrej.cz
Šestinohý robotický pes Max vystupoval samozřejmě už v prvním díle od Shiny, tehdy však jako nehratelná příběhová postava. Až tvůrci z BioWare z něj v nesmírně obtížném a fanoušky milovaném pokračování udělali, stejně jako z doktora Hawkinse, hratelnou postavu. Max to umí v boji pořádně rozbalit, s ničím se moc nemazlí, a umí pálit až ze čtyř zbraní najednou. Právě úrovně s Maxem jsou v MDK2 nejvíce akční a nejpřímočařejší, bez jakýchkoli vedlejších aktivit vedle nemilosrdné likvidace všech odporných nepřátel. Max kouří, má drsný hlas a pro parádní hlášku také nemusí cestovat až do Tibetu. Max má prostě koule a jen Dr. Hawkins ví, kolik jich vlastně má!

Lepší než Patrick Swayze

Hra: Shadow Dancer | rok: 1989

10 nejuštěkanějších hafanů
i Zdroj: Hrej.cz
V době, kdy jsme u nás mávali na rozloučenou komoušům, řádil v Japonsku na automatech Stínový tanečník Hayate, přímý potomek známé série Shinobi. A spolu s ním i jeho věrný psík Yamato. Jeho hlavním úkolem bylo kousat nepřátele, aby je mohl páneček snadněji zneškodnit.  A někteří nepřátelé nešli bez vzájemné součinnosti psa a pána zneškodnit vůbec. Yamato byl naštěstí nesmrtelný, a když se zranil, tak se buď na chvilku proměnil v neškodné štěně (automatová verze), nebo musel počkat, až se mu zranění za moment zahojí (konzolové verze). Je však pravda, že byl Yamato trošku lenivý, protože bez výslovného příkazu pána odmítal útočit a klidně se okolo něj motal, i když pán dostával na budku. To je holt ta zvláštní japonská nátura.

Blbý a blbější

Hra: Wallace & Gromit: The Curse of The Were-Rabbit | rok: 2005

10 nejuštěkanějších hafanů
i Zdroj: Hrej.cz
Pro filmové hvězdy Wallace a Gromita byl tento projekt už druhým videoherním zásekem a volba na něj padla jen proto, že je prostě lepší, než Wallace & Gromit in Project Zoo z roku 2003. Jinak jsou si obě hry podobné ve své akčně adventurní hratelnosti, která se v prokletí králíkodlaka proměnila na hon zeleninožravých potvor, které ohrožují konání tradiční Zeleninové soutěže. Není snad třeba připomínat, že Gromit je i ve hře mnohem inteligentnější, než jeho hloupý pán Wallace. A snad právě proto připadne Gromitovi ta čest, aby byl hlavním protagonistou finální bitvy s Viktorovým hafanem Philipem.

Čichám, čichám čertovinu

Hra: Dog's Life | rok: 2003

10 nejuštěkanějších hafanů
i Zdroj: Hrej.cz
David Braben má zřejmě pro psy slabost, protože kromě videoherních příhod Wallace a Gromita vyplodil i tento velmi neobvyklý titul pro PS2. Je to snad jediná hra, kde být psem znamená opravdu se tak chovat. Právem tedy Dog's Life patří k nejdivnějším hrám všech dob. V roli psa Jakea hráč využívá čichu k hledání a vyhrabávání kostí (pachy jsou tu zastoupeny barvami), plní testy poslušnosti, žadoní lidi o jídlo, dělá na ně smutné oči, stopuje, počůrává důležitá místa, závodí s ostatními psisky z okolí, nechává se v psím salónu mýt a kartáčovat, nahání a trápí kočky a tak dále. Prostě se hráč musí dokonale vžít do psího života se vším, co k tomu patří. Jinak vysněnou fenku Daisy nikdy nezachrání.

Ovocný pudl

Hra: Happyland Adventures | rok: 2005

10 nejuštěkanějších hafanů
i Zdroj: Hrej.cz
Ani freewarová scéna se nebojí hrdě prezentovat svou lásku ke psům, jak dokládá tato povedená plošinovka s roztomilým hafem v hlavní roli. Tentokrát je na pořadu dne nejenom hopsání a zdolávání plošinek, ale hlavně záchrana zvířecích přátel a jejich doprovod do bezpečí. Naráz jich zdejší hafan odvede pouze pět, tak je třeba zvolit správnou taktiku, aby se podařilo zachránit všechny před vypršením časového limitu. Zdrojem velkých potíží jsou krom času i nepřátelé, kteří se nedají zabít, prostě se jim člověk musí vyhnout. Snad jediná věc je na hře trošku podivná. Namísto kostí a chutného masíčka se tu body připisují za sběr ovoce, což – jak by každý pes potvrdil – není zrovna obvyklé.

Laboratorní materiál

Hra: Nintendogs | rok: 2005

10 nejuštěkanějších hafanů
i Zdroj: Hrej.cz
Je vůbec možné tuhle hru nezmínit? Ještě teď je mnohým záhadou, jak věrně dokázali vývojáři chování a pohyby různých psích plemen na výkonově nuzném DS zrealizovat. Hlavně však dokázali starání se o psíky včetně výchovy, krmení, procházek a mazlení nadesignovat tak příjemně, že se různých edicí Nintendogs chytly všechny manželky, milenky i přítelkyně a mužská polovina světové populace měla zase na chvilku volno k provádění svých nekalých rejdů. O tom, že ona podvratná činnost spočívala v pořizování druhých DSek a dalších kopií Nintendogs samozřejmě nikdo nemluví! Kvalitu a popularitu Nintendogs navíc potvrdila vlna kopií pro různé platformy a různých firem, která dodnes neustala. Zejména v Ubisoftu by vám řekli, jak moc se jim popularita Nintendogs líbí.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama